У Луцьку з синагоги виселяють спортзал

4
0
У Луцьку з синагоги виселяють спортзал
Луцька прокуратура подала позов до суду, аби той зобов’язав ФСТ "Динамо" та "Інтер атлетику" звільнити приміщення синагоги.

Про це йдеться в рішенні Господарського суду Волинської області від 17 липня, - повідомляє «Конкурент».

Прокуратура просила у суді ФСТ "Динамо" звільнити приміщення синагоги площею 194,3 кв. м. та повернути його за актом прийому-передачі адміністрації державного історико-культурного заповідника Луцька.

До сьогодні пам'ятку фактично використовували не лише громадська організація "Волинська обласна організація ФСТ "Динамо" України", а й спортклуб "Інтер-атлетика". Адже у 2015 році "Динамо" передало цьому спортклубу в платну оренду приміщення синагоги до червня 2020 року включно.

Незважаючи на вимоги охоронно-орендного договору не проводити ніяких переобладнань, як зовні так і всередині пам'ятки, без спеціального дозволу заповідника "Динамо" та орендарі провели ремонт.

"Спірний договір оренди пам'ятки національного значення нотаріально не посвідчений та не зареєстрований у встановленому законом порядку, що підтверджується відсутністю відповідного запису в Реєстрі речових прав на нерухоме майно", - йдеться в судовому рішенні про цей договір з "Інтер-атлетикою".

Позивач наполягав у суді, що порушення інтересів держави у даному випадку полягає у тому, що приміщення, яке незаконно передано в оренду, є пам'яткою національного значення, перебуває під охороною держави і має особливий порядок передачі його в оренду.

"Динамо " у клопотанні натомість повідомило, що призупинило свою діяльність ще з 1 січня 2017 року. Відповідно й було розірвано договір оренди приміщення 1 січня цього року з "Інтер-атлетикою".

Перший заступник голови Волинської обласної організації ФСТ "Динамо" України Василь Авраменко пояснив, що після того, як вийшло рішення голови Волинської ОДА про передачу Синагоги на баланс історико-культурного заповідника (про яке, за словами Авраменка, навіть не поставили до відома), вони припинили свою діяльність в стінах пам'ятки через те, що не мали права там займатись.

"Ми здали в оренду приміщення "Інтер-атлетиці", а виявляється не мали права, бо треба було погодження з Міністерства культури. Хоча в мне є договір, що "Динамо" має право там знаходитись з 1985 року", - пояснив чоловік.

Василь Авраменко сказав, що договір з заповідником будуть розривати, тому що все одно вони нічого не дають їм заробити, а за цим договором ФСТ має утримувати це приміщення, оплачувати водо- та газопостачання та інше. Представник спорту переконаний, що такі дії владців спрямовані на те, щоб "задушити і викинути "Динамо".

Представник "Динамо" більш аніж переконаний, що майбутнє у будівлі синагоги не надто яскраве. Адже на його думку швидше за все, якщо не здадуть в оренду то на нього повісять замок, а історико-культурний заповідник навряд чи там буде щось робити. Хоча будівля потребує ремонту, адже там протікає дах, і якщо нічого не робити, то за рік зсередини будівля буде в такому ж стані як ззовні.

Заступник директора історико-культурного заповідника Віктор Баюк також зазначив, що подальша доля синагоги залежить від рішення суду. Заповідник буде діяти відповідно до того, яким буде рішення апеляційного суду (суд першої інстанції позов прокуратури не задовольнив). Він додав, що представники єврейської общини цікавилися цієї синагогою і запевнив, що занепадати під закритим замком пам'ятка архітектури точно не буде.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це буде другий центр жидівської громади що буде напів порожнім і що далі?
Відповісти
А тобі не пофіг? вони хоча б облаштують приміщення, а не стоїть такий-собі сарай...
P.S. Церкви та костьоли - повернули релігійним громадам, хай віддадуть євреям синагогу... мені в принципі байдуже, але все ж краще синагога ніж сарай.
Відповісти
А те що дітям не буде де займатись тобі не ПОФІГ?
Відповісти
А шо, таки памятка?????
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні