--> У День міста у Луцьку вшанували покійного мера Миколу Романюка. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У День міста у Луцьку вшанували покійного мера Миколу Романюка. ФОТО

1
0
У День міста у Луцьку вшанували покійного мера Миколу Романюка. ФОТО
З нагоди 932-ї річниці першої писемної згадки про Луцьк в обласному центрі Волині 25 червня відбулася урочиста академія до Дня міста.

На Театральному майдані зібралося духовенство УПЦ КП на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, обласна влада, керівництво Луцької міської ради і міськвиконкому, члени родин загиблих в Антитерористичній операції лучан, запрошені військовослужбовці-лучани, які боронили територіальну цілісність України на Сході.

До участі в заході запросили нині сущих почесних громадян міста Луцька: Юрія Хмелевського, Богдану Свереду, Івана Корсака, Андрія Бондарчука, Миколу Голованя, батька Героя Небесної сотні, Героя України Василя МойсеяМихайла Івановича.

Взяли участь в урочистій академії й міські голови Луцька попередніх років: Анатолій Поха (1991-1994 рр.) і Богдан Шиба (2006-2010 рр.).

Серед почесних гостей – делегації міст-партнерів Луцька: польських Любліна, Ольштина, Торуня, Замостя, Жешува, Холма, Білостока, литовського Тракаю, білоруського Бреста, а також міст і районів, з якими Луцьк налагодив дружні стосунки: Тауразького району Литви, українських міст Волноваха, Вараш, міст-сусідів: Тернополя, Вінниці, міста Дубна – учасника створеного в Луцьку міжнародного туристичного проекту «Шлях Гедиміновичів», міст обласного підпорядкування Волині – Володимира-Волинського, Нововолинська, Луцького району, сусідів Луцька: об’єднаної територіальної громади з центром у Княгининку, сіл Прилуцького, Жидичина, Озерця.

Вітання Луцьку з Днем міста надіслали міські голови Запоріжжя, Сум, Дніпра, Харкова, Херсона, Чернівців, Бердянська.

Кульмінаційним моментом заходу стало вручення Луцьку почесної відзнаки Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) – Щита Честі, якої наше місто удостоєне за налагодження партнерської співпраці з європейськими містами, втілення в життя інвестиційних проектів і грантів Європейського Союзу. У 2010 році Луцьк був нагороджений першою відзнакою ПАРЄ – Європейським дипломом, у 2011-му – другою – Прапором Честі, який особисто приймав тодішній міський голова Микола Романюк, і ось тепер наше рідне місто нагородили Щитом Честі. Відзнаку разом із дипломом, що засвідчує нагородження Луцька, під звуки Гімну Євросоюзу – твір «Ода радості» Бетховена – винесли військовослужбовці Збройних сил України.

Луцьк дорого заплатив за Незалежність і територіальну цілісність України. Під звуки «Балади про мальви» Володимира Івасюка ведучий поіменно згадав загиблих на Майдані Героїв Небесної сотні і полеглих захисників України з обласного центру Волині. Учасники урочистої академії вшанували їх хвилиною мовчання, а ліцеїсти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні у цей час віднесли до пам’ятного фотостенда Героїв Небесної сотні і загиблих за територіальну цілісність України гірлянди слави.

На подіумі – голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, заступник голови облради Роман Карпюк, в.о. мера Луцька Григорій Пустовіт. Звучить указ Президента України Петра Порошенка про нагородження (посмертно) орденом «За мужність» ІІІ ступеня загиблого в АТО лучанина – «айдарівця» Віктора Кумецького. Нагороду приймають мама і дружина Героя.

Відзнаками Президента України «За участь в Антитерористичній операції» нагороджені: капітан медичної служби Тарас Гапанюк, старшина Сергій Денисенко, старший солдат Вадим Данилюк, старший солдат Олександр Карабан, старший солдат Павло Ковальський, солдат Олександр Кролік, солдат Микола Трофімук, рядовий Микола Самчук, рядовий Володимир Харченко.

Щемно звучать слова пісні у виконанні наймолодших учасників свята: «Бережи, небо, нас…».

«Сьогодні ми вперше святкуємо День нашого міста без нашого міського голови – Миколи Ярославовича Романюка, – каже, згадуючи передчасного померлого 3 лютого цього року мера Луцька, голова ОДА Володимир Гунчик. – Він дійсно був патріотом Волині, Лучанином з великої букви, людиною, яка все своє життя поклала на терези розвитку Волинського краю».

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Миколи Романюка, переглянули на екрані кадри з його участю, згадали, його добрі справи на благо Луцька. Ведучий оголосив, що цьогоріч рішенням міської ради заслуженому економісту України, повному кавалеру ордену «За заслуги» Миколі Романюку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Хвилиною мовчання вшанували присутні й інших очільників територіальної громади Луцька, які, на жаль, відійшли у вічність – Антона Кривицького і Миколу Бездушного.

«Ми, лучани, любимо своє місто, любимо свою країну. Ми, українці, звеличуємо Україну на весь світ», – стверджує ведучий дійства. Діти співають пісню «Україна – це ми!». І в цей час у небо злітають сотні різнокольорових кульок.

Зі святом, рідне місто! З днем народження, Луцьк!

Святослав ЛЕСЮК

Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому не присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька» Любарту та Лесі Українці?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні