«А він мене на посміховисько?!»: Романа Скрипіна запрошують на гостини в «убогий» магазин під Луцьком

8
18
«А він мене на посміховисько?!»: Романа Скрипіна запрошують на гостини в «убогий» магазин під Луцьком
Після того, як Роман Скрипін «розрекламував» магазин у волинському селі мало не на всю Україну, гріх було його не знайти.

Що відповіла господиня крамниці Людмила Борисова на блог Романа Скрипіна? Ким насправді виявився «глухенький господар»? І чим ще дивує магазин, крім «гімну на скотчі»?


Нагадаємо, столичний тележурналіст Роман Скрипін, побувавши на Волині, описав магазин у Рованцях, як яскравий приклад «живого совка».

«Магазин вбогий. Невдоволена господиня, глухенький господар. Все, здається, звалене до купи, гараж. Наливає квас на розлив повільно... Але на стіні на скотч приліплено кілька сторінок з державним прапором та текстом гімну»

З такими думками відомий телеведучий Роман Скрипін пив квас у звичайному сільському магазині під Луцьком. Заплатив. Вийшов. А за тиждень-другий ославив крамницю на весь Фейсбук.

Рованці - село контрастів
Рованці - село контрастів


"КУПУЙ УКРАЇНСЬКЕ"

Розшукати магазин виявилося непросто. Він – на тій вулиці в Рованцях, де живуть корінні селяни, а не заможні «віпи». Довелося пробратися у самісіньке «серце» приміського села, що тепер ховається від міста за «шеренгою» добротних замків над Стиром.

Складно було й уявити, яким він має бути, той «живий совок». Та якщо вже таке враження на гостя «Бандерштату» він справив, то точно «щось страшне». Приблизно за таким орієнтиром я рушила на пошуки. Прошу допомоги у дівчат з ошатного магазину «Бісквіт» край траси.

«Краще він би до нас зайшов!» – сміються красуні.

Довго пояснювати, що саме шукаю не довелося. Запевнили: бачили, читали, все знають… І диву даються: мовляв, а що він хотів побачити у звичайному селі?

Магазин, де частували квасом самого Романа Скрипіна, - на подвір’ї сільського обійстя. Навпроти – розкішний продуктовий маркет з промовистою назвою «Джем». А над невеличкою спорудою ще більш промовиста вивіска «У Михайла. Продукти на всі смаки. Купуй українське».

Тут, на Вишневій, Роман Скрипін спокусився на квас
Тут, на Вишневій, Роман Скрипін спокусився на квас


Зачинено. На літній терасі, що поруч – нікого. За мить перехожі підказують: треба у дзвінок подзвонити, то «або Люда вийде, або дід». Дід? …Тут згадався «глухенький господар» за Скрипіним. А ще за мить за фірткою із написом «У дворі злий пес» з’явилася жіноча постать.

Сценарій розвитку подій я «заготувала» наперед. Ось зараз, вирішила завчасно, тут скажуть, що поняття не мають, хто такий Скрипін, що їм байдуже до журналістів, відправлять подалі - і я почимчикую на зворотню маршрутку писати щось про совок у стилі «У дворі злий пес».

На Вишневій - вирують емоції
На Вишневій - вирують емоції


«ТРИМАЮСЯ КІГТЯМИ. І НЕ КРАДУ В ДЕРЖАВИ»

Людмила Борисова, власниця магазину «У Михайла» про скандальний допис Скрипіна – ні сном ні духом. Та як дізналася, що це – «на всю Україну» і що в її рідних Рованцях про вердикт Скрипіна вже знають…

У її тісному магазині – все на світі. І продукти, і канцелярія, і дрібні дитячі іграшки чи речі першої необхідності. На літній терасі – кілька столиків. На розлив – квас, пиво… Для гурманів – кава… Нехитра пропозиція звичайної крамнички.

Хай радуються, що такі, як я, в тій Україні ще тримаються, каже Людмила
Хай радуються, що такі, як я, в тій Україні ще тримаються, каже Людмила


"Совок" чи не "совок"... Тут радше витає привид 90-х. Коли підприємливі українці з останніх сил намагалися втриматися на плаву і вижити у вихорі реформ. Магазин облаштувала на подвір’ї батьківської хати ще 15 років тому.

«Я першою почала тут торгувати хлібом. Спитайте у людей. Тут же хліба не було де купити», - розповідає емоційно.

«Убогий магазин?! Звичайно, я не можу тут поробити євроремонти. Він хоче, щоби все було за євростандартами? Той хай дасть грошей. Який розумний. У мене магазин уже 15-ть років. І я зараз, як можу, так і тримаюся. Вони поробили мінімалки, а проценти до оплати ж не змінили. Я ж мушу платити щомісяця які гроші. І акцизний збір, і військовий збір, і все інше… Тим паче, що пиво прирівняли до алкоголю.

Хай радуються, що я в тій Україні ще тримаюся. Тримаюся кігтями. І не краду в держави грошей. Він би краще написав, що підприємець з останніх сил працює. Хай дізнається, скільки треба платити. Це ж не базар. Була торік перевірка, кажуть: «Не вигідно вам, то закривайтеся». Придурок. Хай мене Господь простить».

У магазині - тисяча дрібниць
У магазині - тисяча дрібниць


ЗА ЯКІ "ШИШІ" "ПОКАЗУХА НА ЛУЗІ"?

«Магазин як магазин, - знизують плечима відвідувачі, зачувши нашу розмову. – Без таких у селах – ніяк».

А Людмила Борисова шкодує, що не запам’ятала Романа Скрипіна. Щоправда, каже, був один чоловік в пору «Бандерштату».

«Сидів тут, он за тим столиком хтось. Дивився на прапор там за нашим гаражем. Кивнув тако головою. «Змініть прапора», - каже. Мовляв, старий він уже. Я йому ще відповіла, що ще не День незалежності, десь ближче до того часу зміню. Навіть подякувала, що нагадав. І ось уже й замінила. Правда, не той. Бо він так, до магазину не має стосунку ніякого. А тут – біля входу», - показує новеньке полотно.

Той самий гімн на скотчі
Той самий гімн на скотчі
І - новенький прапор
І - новенький прапор


З атмосфери навколо закладу та всередині магазину відчувається, що господиня роками намагалася надати йому народного колориту. Тут і прапори з прапорцями, і бандура, і різні речі старовини (рубель, глечики, плетені кошики, баняки, радіоли, старі платівки і всяка-всячина)…

«У мене нема ні депутатів, ні впливових родичів. Що змогла, те й відкрила. Ніхто й ні копійки не поміг. Звичайно, оці олігархи, які он луг уже забудували – інша справа. А тут - старе село.

Кому не подобається, той не йде до нас. Я смисла не бачу щось тут строїти. Тим паче, що довкола – війна. З мене «відстьогують» кожного року військовий збір. Які можуть бути зміни, коли в нас війна? Я думаю, чим мені пропалити батьківську хату за зиму!» - розповідає власниця крамнички.

У селі пригадують, як два тижні тому сусідствували з фестивалем «Бандерштат», який проходив на лузі за селом і де було заборонено вживати алкоголь. Коли гості фестивалю розвідали, що поруч продається пиво - так і рванули у сільські крамниці.

Чи не за цим столиком сидів Скрипін?
Чи не за цим столиком сидів Скрипін?


«Канєшно, вони зробили показуху на лузі. Хай скажуть, скільки вони з того заплатили, скільки коштів від того – державі! За які це все «шиші»? Євросоюз тут треба?! Моя сестра вже до двадцяти років сидить в Італії. Правильно: вона збудувала собі хату, купила квартиру і «мала десь» ту Україну. А я, дура, тут тримаюся, бо шкода те все покинути. Три тисячі доларів заплатила за документи, які треба було зробити. Це ж непросто магазин у себе на подвір’ї відкрити. І батько старий - не покинеш. А він мене на посміховисько? То це «відомий журналіст»? Журналіст має знати, чим живуть люди, і їх розуміти», - заявляє жінка.



«ГЛУХЕНЬКИЙ ГОСПОДАР» – ЦЕ 82-РІЧНИЙ ДІД, ЯКИЙ СЛУЖИВ НА ПІДВОДНОМУ ЧОВНІ

…А найбільш «зачепило», зізнається, про «глухенького господаря». Як виявилося, то її старий і немічний батько. Коли Людмила мусить відлучатися з хати, він допомагає їй у магазині. «Глухенький»? Не сперечається. Борис Антонович і справді недочуває. Бо йому - 82. На слух вплинула тривала служба на підводному човні.

«Дай Боже ще тому Роману дожити до 82-х в такому здоров’ї, щоб могти в такому віці торгувати», - каже.

Біля магазину батьківська хата, збудована ще у 60-х
Біля магазину батьківська хата, збудована ще у 60-х


У вересні у Бориса Антоновича - черговий день народження. Кожному прожитому поруч із батьком рокові родина радіє неабияк.

Кажуть: запрошують на гостину і Романа Скрипіна. Розкажуть більше про «совок», «стандарти» і «нові підходи» в умовах українських реалій.

***

Та все-таки, здалося, що є у дописі Романа Скрипіна ще одні слова, що безпосередньо стосуються Людмили Борисової із Рованців.

Хіба ні? Вчитайтеся: "Я хотів би пишатися Україною не лише під час виконання гімну. Не лише під час спортивних звитяг. Тим більше, я їх не заслужив. Це досягнення цілком реальних людей: які дістають "золото" не завдяки, а всупереч".

Всупереч - це про таких, як вона. І як 82-річний Борис Антонович.


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.


Передрук матеріалу заборонено.

Рованці обросли добротними хатами...
Рованці обросли добротними хатами...
Але є й такі!
Але є й такі!
На лузі, кажуть, місцеві будуються олігархи
На лузі, кажуть, місцеві будуються олігархи
Про Романа Скрипіна скоро тут будуть знати навіть корови...
Про Романа Скрипіна скоро тут будуть знати навіть корови...
На Вишневій - вирують емоції
На Вишневій - вирують емоції
На території магазину - море різної старожитності
На території магазину - море різної старожитності
А навпроти найстарішого магазину у Рованцях вже виріс конкурент: маркет з колоритною назвою Джем
А навпроти найстарішого магазину у Рованцях вже виріс конкурент: маркет з колоритною назвою Джем
Селяни запрошують Скрипіна на гостину
Селяни запрошують Скрипіна на гостину
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
18

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Смакота,а не стаття!!! А Скрипіну привіт!
Відповісти
І скільки таких мудозвонів-скрипіних, що, не розмірковуючи про наслідки, хапаються за телефон чи комп*ютер і графоманять...
Відповісти
Після статті, ще довелося читати хто такий Роман Скрипін)
Відповісти
Так магазин для "своїх" чи всих? Як обісрати покупця, аля 90-і))))
Відповісти
це ж така "видатна людина" Роман Скрипін))) стільки йому уваги, і за які заслуги))
Спочатку хай цінує людей, які щось зробили цом житті
Відповісти
Чудова стаття!
Відповісти
ДЯКУЮ ЗА ТАКУ ПРИХИЛЬНІСТЬ І УВАГУ ДО МОЄІ ПРАЦІ ПРИЙМУ ВСІ ЗАУВАЖЕННЯ І НЕЗАДОВОЛЕНІСТЬ ДО УВАГИ Я ТЕЖ ХОЧУ ПОМІНЯТИ ДИЗАЙН УЖЕ ДАВНО ТАКА ДУМКА АЛЕ РІЗНІ ФОРС МАЖОРИ ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ НАДІЮСЬ КОЛИ ДОЖИВЕМ НА СЛІДУЮЧИЙ РІК З ІНШОЮ ДУМКОЮ ВИ ЗАИІТАЄТЕ ДО НАС У СЕЛО ШКОДА ЩО МИ НЕ ПОСПІЛКУВАЛИСЯ ЧОМУ Я ПОКАЗАЛАСЬ ВАМ НЕ ПРИВІТНА
Відповісти
І не лише олігархи і злодії будуються на лузі . А і багато звичайних людей . Я такий же простий підприємець як і ви . Я купив ділянку на тому лузі , лише тому що це була найдешевша ділянка яку я зміг знайти . А те що на лузі в же третій рік живуть люди без світла ,це теж олігархи і злодії ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні