«В боргах, як в шовках»: подробиці резонансного закриття книгарні у центрі Луцька

9
-1
«В боргах, як в шовках»: подробиці резонансного закриття книгарні у центрі Луцька
Лише лінивий не знає, де у центрі Луцька «побралися» два книжкові магазини: «Освіта» і «Планета». Розташовані вони поряд, та наповнюваність їхня – кардинально різниться.

«Освіта» дає методичну і художню літературу (зазвичай за навчальними планами), а «Планета» – наукову.


Серед лучан поповзли чутки, що «Планети» більше не буде. Нібито у приміщенні відкриють кафе. Так це чи ні, з’ясовувала перша луцька вечірка «Волинь24».

- Ще наприкінці травня Волинською обласною радою вирішено реорганізувати комунальне підприємство книжковий магазин «Планета», приєднавши його до «Освіти». Надалі які будуть вказівки з боку власника – обласної ради – ніхто не знає, – таки підтверджує майбутні зміни завідувачка книгарні Катерина Кузь. – Реорганізація, на мою думку, переростає в ліквідацію. Важко навіть уявити, як можна вмістити всю нашу літературу в магазині «Освіта». Було б добре об’єднати приміщення, відремонтувати і зробити тут «Книжковий світ». Та чи буде так, не знаю.

Тут давно протікають вітрини, дах. І в «Освіті», і в «Планеті». За три останні роки вчепилися злидні. Зараз повертаємо видавництвам залишки нашої літератури. Гнітять борги. Маємо понад 55 видавництв, яким ми боргуємо. Як керівник, вбачаю найбільшу проблему в отриманні грошей від власника на погашення кредиторської заборгованості видавництвам. «Освіта» стає нашим правонаступником, та борги їм наші не потрібні.


Наукова література – дуже важкий розділ у книготоргівлі. Тут має бути спеціалізація. У нас такий асортимент, що направду відповідає назві книгарні. «Освіта» працює для школярів, учителів, поширюючи методичну та художню літературу, здебільшого передбачену навчальними планами.

А в нас – інша література: для абітурієнтів, студентів, викладачів, науковців, спеціалістів різних галузей. Тут і економіка, і філософія, і юриспруденція, і психологія, й іноземні мови, і українознавство, і педагогічна література.

Ми працювали обережно і скрупульозно над тим, аби асортимент відповідав нашим навчальним закладам. Важливо представити монографії молодих науковців. Їх конче треба поширювати, популяризувати! – переконана любителька книг.

– Я не тримаюсь за своє місце, – каже фахівець із 40-річним досвідом книготоргівлі. – Найбільше шкодую працівників, яких довелося виховати і навчити. Наш продавець Інна, маючи вищу філологічну освіту, пропрацювала тут із 1988 року. Тепер вона не знає, куди піде працювати. Бо що буде із приміщенням, невідомо.


Тим часом Інна серветкою бережливо протирає від пилу блискучу палітурку із символічною назвою «Україна».

– Що ж спричинило ваші злидні? – допитуюся.

– За останні три роки похитнувся наш фінансовий стан. У 1992 році відбулася комерціалізація, всі книжкові магазини, яких було у Луцьку понад 20, роз’єднали. Кожен почав працювати окремо.

«Планету» із суспільно-політичною літературою виставили найпершу. Враз вона стала неактуальна. За свій кошт зробили статут. Дали нам документи, і все. Статутний фонд дорівнював нулю. 3 того часу і до сьогодні ми ведемо фінансово-господарську діяльність самостійно. І вели її успішно.

Останні три роки, коли у державі катаклізми, університет на довгих зимових канікулах, недостатньо фінансується бібліотека. Різкий ріст комунальних платежів. От і маємо! – пояснює завідувачка книгарні. – Раніше кредит у банку брали, та на сьогодні це стало неможливим. Здаємо звіт в обласну раду, а там бачать, що ми збиткові.

Неодноразово пояснювала, що річ не в тім, що не маємо нових форм популяризації наукової книги. А нема у нас обігових коштів. Так створився дефіцит асортименту.

Порівняйте: раніше працювали із 180 книготоргуючими організаціями та видавництвами по всій Україні, а на момент ухвалення рішення про ліквідацію їх стало 88. Тепер – лише 55 видавництв. Книговидавці тепер вимагають стопроцентної передоплати. А коштів нема. Я писала листа на ім’я голови обласної ради до Ігоря Петровича Палиці. Відповіді так і не дочекалися. Колесо завертілося… 80 відсотків книг ми вже повернули. Залишилося віддати літературу 4-5 видавництвам. Але залишається величезна проблема оплати боргів, – бідкається Катерина Кузь.

– І проблема співпраці «Освіти» з тими видавництвами. Ми не отримуємо зарплату з лютого, тягнуться борги комунальні, не сплачуватимуться тепер і податки. Я хотіла показати рахунки з видавництв, що ми їм заборгували, проте… Пан Рубльов (голова фракції «УКРОП» в обласній раді, голова тимчасової комісії облради з питань перевірки підприємств, установ та організацій спільної власності територіальних громад області – ред.) просто не захотів і слухати на комісії. Людоньки, а для чого нам відкривати нову книгарню в місті, якщо є напрацьована? – кидає риторичне запитання фахівець.

А як буде розвиватися наша культура, нація? Що знатимуть наші діти та онуки? Боляче. Це закриємо. А тоді – ми патріоти, бо відкрили! Так не буває!

Христя БОСА,
фото автора
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рубльов ти б краще закрив трохи бібліотек,яких, як бліх у Луцьку.Ви началники хоч раз зробили перевірку бібліотек,хто ходить до них? От у книгарню ми ходили ,купляли книги. але у бібліотеки не ходить майже ніхто, крім дітей,які граються на компах і ці ж самі кожного дня. Приходить 10 дітей, а допишуть 300. А заробітні плати у бібліотекарів, які сидять ,як крашанки, зайшла один раз і то чекала 10 хв. доки вона торгувалася біоіотекарша за контрольну,яку пише, скільки грошей взяти з відвідувача. Там бізнес процвітає у цих бібліотеках. А заробітні плати по 6-12 тисяч. І гроші обласна рада дає,а книгарню закрити. А найцікавіше побачила,коли зайшла роздрукувати відділ автоматизації,а там працівник пяний спить за столом. Це бібліотека на театральній площі.Жаль,що не сфоткала і не виклала у соцмережі.
Відповісти
то та директорка залізла по вуха в борги, довели книгарню до банкрутства, а тепер їй Палиця винуват. Просто ця Кузь бездарна господарниця, а її стільки років тримали директоркою, цікаво з чиєї подачі?
Відповісти
Люди зараз читають електронні видання... Шкода, знаю пані Катерину ось вже більш як 20 літ. Хороша людина, однак, комерція - річ вперта. Відкриватиме електронний сервіс - обмінник. Не можна стояти посеред річки часу, вона тебе поглине, треба шукати новий човен, а як ні - то збудувати його самій. Тримайтеся!!! А Рубльову з Палицею - ваші проблем до .... От хіба, запропонувати відкрити у приміщенні магазин бурштинових виробів? Спробуйте - може це зачепить тонкі фібри душі швейцарсько-волинського бізнесмена. Продаватимете книжки у бурштинових палітурках, для прикладу.
Відповісти
Та при чому тут магазин відкрити. Взагалі-то на приміщення цих книгарень - луцька комунальна власність. І між тим вже більше року назад (до речі при минулій владі) ці приміщення у книгарень Луцька міська рада хотіла відняти. Так шо не треба тут Палицю приписувати
Відповісти
навіщо владі читаюча нація,??? бар, магазин, піцерія, ось пріоритети влади, бо там зібрався зброд Ждіти кгбістів, райкомівців і так далі які ніколи не славились розумом!
Відповісти
Грабко продасть-або здасть в оренду ,заробить доляри,ізроблять для наших дітей БАР,або гральні автомати,а потім місцева влада буде питати чому діти ростуть дебілами,уродами
Відповісти
Грабко все продасть!!!
Відповісти
"Ми працювали обережно і скрупульозно над тим, аби асортимент відповідав нашим навчальним закладам. Важливо представити монографії молодих науковців. Їх конче треба поширювати, популяризувати!" Що популяризувати? Так звані "наукові" праці великих науковців з університету Коцана, Вусенко і їм подібних? ;)
Не смішіть. Тому й збиткові, бо продавали всякий непотріб. А Хокінга (чи він по мірках Планети не науковець?) ми купували в e-книгарні. А доторкнутися до волинської науки тепер зможуть тільки студенти, яким це й далі будуть впарювати за прогули й заліки :)
Відповісти
дійсно так. і Взагалі книгарня це не бібліотека, там не безкоштовно книги видають. Треба вміти продавати і взагалі якщо та директорка бездарка нема чого тримати
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні