Що робити з «Бригантиною» у луцькому парку? Ідеї лучан

15
14
Що робити з «Бригантиною» у луцькому парку? Ідеї лучан
Видання «Волинь24» на своїй сторінці у «Фейсбуці» поцікавилося, що запропонували б мешканці міста зробити з луцькою «Бригантиною». Доля іржавого судна в парку тривожить лучан, але, схоже, мало тривожить його реальних власників.

«Бригантина». Так романтично назвали колись дитяче кафе, яке діяло на судні біля дитячого містечка у парку культури і відпочинку імені Лесі Українки. Відтоді спливло чимало води, кафе стало «генделиком», хоча дотепер лучани зовуть його не інакше, як «Бригантиною».

Парк у центрі міста змінює зовнішній вигляд. Стає охайнішим. До невпізнанності змінили луцький зоопарк. Недавно «реанімували» ротонду, а от «Бригантина» продовжує ржавіти посеред вкритої ряскою канави.

Тема викликала жваве обговорення. Хтось тут же згадав, як дитиною ходив сюди на морозиво, хтось радив викинути цей спомин про «совок» на смітник історії, кудись на металобрухт.

Отож: відреставрувати? облаштувати дитяче кафе? зробити музей судноплавства? Порізати «на метал»?..

НА ДИТЯЧИЙ МАЙДАНЧИК, «ЩОБ НЕ МІШАВ КАЧКАМ ПЛАВАТИ»

Частина читачів переконані: «Бригантина» - це гарний дитячий спомин для добрячої долі мешканців Луцька, тому катер треба перетворити на щось таке, що приносило б радість дітям.

«Однозначно, що реставрувати. Діти були б у захваті. Є ж у нас дитяча залізниця, то чому не мало б бути катера? Та й дорослі дитинство пригадали б)» - пише Надія Омельчук.

Це обов’язково має бути щось пристойне і чисте. А ще краще – коли стоятиме десь на дитячому майданчику, що поряд, «щоб не мішав качкам плавати».

«Не знаю не пив там ніколи, а в дитинстві мріяв, що колись покатаюсь! І для мене цей кусок як всі кажуть металобрухту це дитячі спогади! І шкода буде якщо приберуть її і на тому місці буде болото!» - зазначає Сергій Карпюк.

Окрім «Бригантини», непогано було б привести до ладу і зелену зону поруч із нею, щоби там можна було відпочивати з дітьми. А усередині судна, на думку читачів, могли б розташувати і дитячий кінотеатр

«Колись, в пору мого дитинства (поч. 60-хх рр.) Луцьком курсував переобладнаний під міні-кінозал автобус, яким керував дядя Вася - він же і кіномеханік... Був усний анонс: в такий-то день кіно-автобус приїде у двір такого-то будинку! І вже дітвора ставала в чергу, тримаючи в руках п"ятачок- саме стільки, 5 копійок, коштував квиток на один сеанс, який тривав недовго- до півгодини... Бо робити,як пропонує Ілля- то, на мою думку, не надто реально: ну який музей судноплавства в Луцьку? Кому воно цікаво? Де набрати стільки експонатів? Чи буде окупність хоча б на зарплатню сторожу?..... і т.п..» - пише одна з читачок.

ХТО «ЗАКАЗАВ»?

Цікаво, що поява у соцмережах запитання про «Бригантину» декого наштовхнула на думку про те, що цій горі металобрухту хтось уже готує іншу долю.

«А шо кто-то заказал Бригантина?» - цікавляться одні читачі.

«Поклав око на чи малий шмат алюмінію :) з десять тон цієї "ржавої" алюмішки зроблять хитруну новий маєточок за містом :)» - відповідають інші.

Подейкують, свого часу «Бригантину», як і зупинку біля Центрального ринку при вході в парк передали у власність колишньому депутату Луцької міської ради Дмитру Москвичу. Остання, між іншим, якось постраждала від підпалу.

Але і зупинка, і «Бригантина» у статусі «чиєїсь» власності суттєвих змін з 90-х так і не зазнали. Крім того, що на «кораблику» з’явився жовто-блакитний стяг.

«Власник вже мабуть підстаркуватий, той кораблик доживає разом з ним... Не намагаючись зайняти якісь нові "ніші" у сьогоденні... Бо дійсно, чимало тисяч треба, аби вийняти його із води і зробити там музей-кафе, у який, може, і я б нарешті спокусився зайти (бо в «гінделик» для лигарів якось неохота заходити, тому я там жодного разу не був)... Треба працювати з іміджем, але для цього ту посудину має купити хтось грошовитий. Якщо її взагалі захочуть продати», - пише читач під ніком Volodar Afon.


НЕ ІРЖАВА БАЛІЯ, А ПАМ’ЯТКА СУДНОПЛАВСТВА

Серед численних версій про те, як реанімувати «Бригантину», - облаштувати у ній музей судноплавства.

Таку сміливу ідею висловив у «Фейсбуці» луцький авіалюбитель Ілля Сметанін.

«Реставрировать однозначно, только не так как сейчас, типа пару жёлто-голубых полос намалевали, типа "идэйно и патриотычно", а капитально - с восстановлением по старым фотографиям всего внешнего вида вплоть до технических надписей. Это по факту единственная оставшаяся в Луцке памятка, напоминающая о том, что Луцк и Стырь когда-то были судоходными.

Эту "Бригантину" можно по исторической ценности сравнить с самолётом Ил-18Б на проспекте Молодёжи, только то памятка авиации, а это памятка судоходства. Гендель оттуда забрать к чертям, от этих рыгаловок в Луцке уже тошнит, на каждом углу по пять штук. При этом сделать внутри что-то типа музея Волынского судоходства, восстановить кабину экипажа с приборами и штурвалом, и устраивать там экскурсии. Но в таком виде "Бригантину", конечно, оставлять нельзя.

Рядом детский городок и какой это пример для детей - проржавевшая консервная банка с рыгальней внутри и бухающими заплывшими рожами рядом. Вобщем резюмирую - полная капитальная реставрация как снаружи, так и внутри, а внутри музей Волынского судоходства», - каже Ілля Сметанін.


«БРИГАНТИНУ» - НА МЕТАЛОБРУХТ!

Доля «Бригантини» - смітник. Саме судно давно вже пора прибрати з парку і «порізати на метал». А тому ще одна частина читачів радить не ностальгувати за «совком», а навести порядок у парку й позбутися дивної пам’ятки. «Плавати» їй хіба на звалищі металобрухту. Бо у такому судні – жодної естетичної цінності.

Якщо власник не вважає за доцільне щось робити із «Бригантиною», то ліпше справді її – на металобрухт, сходяться на думці читачі. Інакше це – «совкова відрижка».

«Ніколи оце диво прикрасою не було. Це совкова відрижка. І по Стирю це корито ніколи нн плавало. Реставрувати ніхто не буде, немає сенсу. Однозначно порізати на брухт», - зазначає Олекса Байда.

***

Чи вплине ця публічна дискусія на долю судна в парку, покаже час.

Хоча … Лучани резюмують тему по-своєму.

«Весь прикол» в тому, слушно зауважує Ілля Сметанін, що «большинству народа в городе оно нафиг не надо. А ещё больше оно не надо тем, кто может реально повлиять на ситуацию - Луцкому горсовету».


Підготувала Олена ЛІВІЦЬКА.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
здати на металобрухт або москвич нехай у себе вдома поставить
Відповісти
"Бригантина" - це логіка гоголівського Плюшкіна. Це ознака хворобливої скупості. Багато років стоїть купа заржавілого металу, і нікому не прийде в голову порізати її і відвезти у "Вотрчормет". Як, до речі, і літак у 33-му кварталі. Звикання до старих і непотрібних речей. Така собі "некрофілія" - любов до мертвечини. Саме старих, зайвих, а не старовинних. Це різні речі.
Відповісти
ти літак - не трогай, він - не твій і не тобі вирішувати.
на "Вотрчормет" - здай свій мозок
Відповісти
будемо чекати, поки комусь щось на голову впаде в тому літакові ? постав в себе вдома ту цінність, плюшкін ти наш
Відповісти
будемо чекати, поки комусь щось на голову впаде в тому літакові ? постав в себе вдома ту цінність, плюшкін ти наш
Відповісти
Дешевше і краще здати на металолом і поставити ще якесь дитяче містечко, чим реставрувати запліснявілу смердючу посудину.
Відповісти
Який Діма Москвич, такий і його корабель...
Відповісти
Видно що Сметанін недалекий романтік.Я вже уявляю як барига з 90х Москвіч робить з цього корита музей)))))
Відповісти
для початку --ПОФАРБУВАТИ .
Відповісти
Колись моя пропозицiя була з ротонди зробити таке мiсце,яке реалiзував там Хорзов i Котищук. Всi казали-бред. З брегантини можна зробити такий супер-заклад,що ще туристи табунами дивитись будуть.Але нашим людям легше знищити,нiж зробити!
Відповісти
переплавити Москвічу на пам'ятник
Відповісти
Якщо підійти до цього зрозумом то можна з неї зробити лялю:-) порізати і здати це саме простіше! То давайте весь Луцьк поріжемо і здамо, навіщо" напрягатись"?????
Відповісти
Останній раз бачила дуже пошарпаний вітром прапор. Чи замінили?
Відповісти
Відбудувати , пофарбувати, місток прикрасити, і влаштовувати фотосесію.) А ще добре булоб почистити водоймище яке виглядає болотом. А вздовж берега плакуплакучі верби і клумби. Ще біля містечка моряка поставити і люкс
Відповісти
Пропоную перейменувати в "Укроп" посадити туди усіх депутатів луцьких і відправити в Женеву до праотців.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні