Смачні секрети світязьких пончиків. РЕЦЕПТ

8
33
Смачні секрети світязьких пончиків. РЕЦЕПТ
З вишнями, чорницями, шоколадом, згущеним молоком і навіть – сосисками. Пончики – справжня гордість світязьких господинь.

Все літо вони встають з-поза ранку, натрудженими руками місять величезні тази тіста, смажать ці солодкі (і не лише) смаколики, а тоді – розвозять їх по пляжах, базах відпочинку та й просто вулицями села Світязь, де їх раз-по-раз перепиняють голодні туристи.

Світязь важко уявити без жіночок на велосипедах з великими сумками, повними запашної випічки. Саме тому у місцевої влади навіть з’явилась ідея поставити пам’ятник жінці з пончиками. Поки – це лише слова, але сам образ вже настільки відомий, що багато хто на Шацькі озера їде не стільки скупатись, скільки поїсти цієї смакоти.

Читати також: Елітні вугрі і дешева таранька: скільки коштує риба на Світязі. ГАМАНЕЦЬ
Пончики на Світязі - справжній сезонний бізнес
Пончики на Світязі - справжній сезонний бізнес

А чому б не спробувати напекти таких вдома? Подумали ми з колегами, та й взялись розпитувати рецепт тих справжніх – світязьких пончиків.

Місцеві господині показати процес приготування навідріз відмовились, чи то злякавшись камер, чи то «санепідемстанції».

Кажуть, багато хто пече пончики не на власній кухні, а у прибудованих приміщеннях, бо запах від них настільки стійкий, що зберігається потім всю зиму. На такій кухні нічого іншого потім нормально й не приготуєш.

Та рецептом господині таки поділились. Отож, для приготування справжніх пончиків потрібно взяти один літр води, склянку олії, склянку цукру, дві пачки ваніліну, 100 грам свіжих дріжджів, борошно.

Для початку до води потрібно додати олію, яка щойно закипіла. Як охолоне, до суміші додати цукор, ванілін та дріжджі. Далі, поступово вимішуючи, потрібно додати борошно. Головне – взяти якісне борошно та дуже добре вимісити тісто на столі. Воно повинно бути гладким, як пластилін, інакше пончики не вдадуться.
Цього літа на Світязі за пончики просять від 12 до 15 гривень за штуку
Цього літа на Світязі за пончики просять від 12 до 15 гривень за штуку

Потім потрібно дати тісту зійти хоча б півгодини і вже тоді можна приступати до ліплення. Тут секретів нема – все, як зі звичайними пирогами – ложка начинки і заліпити так, щоб дірочок не було.

Далі пончики потрібно обсмажити на соняшниковій олії. Не варто класти на сковороду одразу багато, бо в процесі вони виростають.
Всього з такої порції має вийти близько 25 пончиків.

Коли пиріжки схолонуть, їх можна посипати цукровою пудрою.

До слова, справжні світязькі пончики цьогоріч коштують від 12 до 15 гривень за штуку, тож домашні можуть стати гарною альтернативою. А ще ними можна смакувати й взимку, коли на шацьких пляжах точно не знайдеш жіночки на велосипеді й з пиріжками.

Віталія САХНІК
Фото автора


Дивитись фотопідбірку "Совдепія на Світязі"

Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
33

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
так звані світязькі пончики - це не що інше, як галицькі пампухи, які смажать не одну сотню років. метикуваті полішуки просто свиснули ідею. до речі, за полішуцькою традицією луплять за свої пончики, як циган за маму. ті пончики смажать на олії, яку ніколи не міняють, тому вони викликають печію. СМАЧНОГО
Відповісти
пончики на воді і без яєць за 12-15грн.! Жах, хоча б вже збрехали, що на молоці жарять...
Відповісти
А макаруни, а донатси скільки коштують?)))
Так, ціна висока, але такі ціни завжди були і є у сфері туризму і рекреації. На курортах все дорого. Але ніхто не заставляє Вас це купувати. Хочеться смачненьке - ставайте до плити і готуйте собі на здоров'я.
Відповісти
Не хочеш,не купуй!
Відповісти
Ой!!! Як же захотілось цих пончиків!!! Як згадала мало язик непроковтнула!!!
Відповісти
Пончики дуже смачні!!!!! А кому не подобаються - нехай не купують
Відповісти
А мені декілька разів попадався пончик сирий, недожарений... і ще я чула таку інформацію, що виробник у них один)) а жіночки працюють на хазяїна, і лише розвозять їх..
Відповісти
Ні, насправді кожен на себе працює і самостійно їх робить, знаю, бо там родичі саме їх виготовляють)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні