--> Усім троянди, або Один день із життя Олега Ляшка на Волині*. ФОТОРЕПОРТАЖ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Усім троянди, або Один день із життя Олега Ляшка на Волині*. ФОТОРЕПОРТАЖ

6
-11
Усім троянди, або Один день із життя Олега Ляшка на Волині*. ФОТОРЕПОРТАЖ
Той політичний лідер, приїзд якого на Волинь ніколи не лишається непоміченим.

Олег Ляшко з робочим візитом на території області не вперше. Традиційно - яскраво, емоційно та з багажем тем для роздумів.



Прибуття на цуманську землю.
Прибуття на цуманську землю.


“ХЛОПЦІ, Я НЕ МІГ НЕ ВИЙТИ”

15-те червня. Цього дня у насиченому робочому розкладі нардепа й лідера партії помітка: Київ-Цумань-Луцьк-Київ...

Вранці - не без хвилювань Олега Валерійовича вже чекають однопартійці. Зустрічають на так званому цуманському перехресті, що просто на дорозі зі столиці, на окраїні Ківерцівщини. На правах господаря (бо корінний цуманьчанин - керівник фракції РПЛ у Волиньраді)- Юрій Ройко. Тут і в.о. голови облосередку Володимир Кравценюк, депутати облради Анатолій Грицюк та Сергій Котюк, недавній кандидат на посаду голови Заборольської ОТГ бізнесмен Сергій Давидюк, інші.

Майорять прапори. Бадьоро і не без усмішки Олег Ляшко виходить із автівки. Поруч - нардеп із сусідньої Рівненщини Андрій Лозовий.

- Чого саме тут? - усміхаючись, тисне руку волинським колегам лідер партії.

- Традиція, - відповідають волиняни.

Коровай. Рушник. Неозброєним оком видно, політик налаштований часу не гаяти. Рветься в люди.

- Поїхали, - киває головою.

Із Юрієм Ройком, керівником фракції РПЛ.
Із Юрієм Ройком, керівником фракції РПЛ.
На мить увагу політика відволікає пес. Ляшко: нема чим погодувати?
На мить увагу політика відволікає пес. Ляшко: нема чим погодувати?


Невеличкий кортеж мчить у Цумань. Місцеві супроводжують автівки зацікавленими поглядами. Раптом - зупинка...

- Хлопці, я не міг не вийти. Глянув на вас і згадав себе у такому віці, - Олег Ляшко помітив зграйку підлітків на зупинці край дороги. Біля них - однолітки дівчатка чекають автобуса. У школярів від подиву перехопило мову.

Кілька слів про те, куди їдуть, чи добре вчаться і - спільне фото на згадку. Діти беруться за мобільні телефони (дзвонити батькам розказати про таку оказію), а лідер РПЛ за кілька хвилин уже біля входу в цуманський деревообробний комбінат.

- Виросту, буду Ляшком, - з такими мріями цуманська дітвора цього дня, мабуть лягала спати.
- Виросту, буду Ляшком, - з такими мріями цуманська дітвора цього дня, мабуть лягала спати.


ТАРТАК, ЩО “ПАМ’ЯТАЄ” РАДЗИВІЛЛІВ

Польсько-єврейський тартак, фактично єдиний із чотирьох ДОКів, якому вдалося не прости вціліти, а стати одним із кращих підприємств із виробництва лущеного і струганого шпону в Європі, був заснований ще в 1907 році князем Радзивіллом.

Підприємство ПАТ "Цумань" працює. Однак, маючи потужності переробки до трьох тисяч кубів деревини на місяць, наразі від сили переробляє тисячу. Катастрофічно бракує сировини.

Зачувши про те, що торік підприємство через збільшення кількості деревини для переробки додатково взяло на роботу 100 працівників, Олег Ляшко був втішений. Саме він є автором закону про заборону експорту лісу-кругляка. Це, переконаний політик, має сприяти не тільки розвитку таких підприємств, як у Цумані, а й збільшенню кількості робочих місць та зростанню заробітних плат для працівників галузі.

На території ПАТ Цумань.
На території ПАТ Цумань.


Лідера РПЛ колектив підприємства приймав дружелюбно.

- Добрий день, Олег Ляшко, - жваво тиснув руку цуманським роботягам.

- Знаємо, знаємо... - усміхалися ті.

- Ми зараз на біржі сировини. Ви бачите: тут дефіцит. От чому ми добивалися заборони на вивезення лісу-кругляку. Це робочі місця і зарплати для українців. Ми добилися, щоб цей закон був прийнятий, але сьогодні уряд в обмін на черговий кредит від Європейської комісії хоче скасувати цей мораторій. Після цього такі підприємства, як в Цумані, залишаться без роботи. Ми цього не допустимо, - резюмує Олег Валерійович у розмові з цуманьчанами.

А хтось слухав сам і навіть влаштовував онлайн-трансляцію виступу Ляшка ...дітям. На зв'язку - ''Донечка''.
А хтось слухав сам і навіть влаштовував онлайн-трансляцію виступу Ляшка ...дітям. На зв'язку - ''Донечка''.


“ЧОМУ НЕМА КОРІВ У СЕЛІ? БО ПРИ ВЛАДІ СВИНІ!”

Радикальний економічний розвиток. Державна підтримка деревообробної галузі та інвестиції в модернізацію обладнання. Відновлення лісових насаджень...

- Вирубують від Карпат до Чернігова. І при цьому майже не відновлюють за невеликим винятком. На Волині, кажуть, відновлюють. Але нам треба, щоб цей приклад брала вся країна. Ми вимагаємо, щоб були на це кошти в Держбюджеті, - зазначає Ляшко.

Політик озвучив присутнім і плани щодо розвитку села. Прихід “транснаціональних компаній на українські землі”, каже він, нічого доброго не дасть. Виснажать родючі грунти соєю, рапсом і соняшником, та й годі. Натомість - ніхто не думає про тваринництво. Тому, переконаний, треба відновлювати дотації для селян.

- Треба, щоб у кожному сільському дворі було по три корови. Отоді буде порядок!



Жінки всміхаються. А він продовжує:

- Знаєте, чому нема корів у селі? Бо при владі свині!

Дорогою назад Оляг Ляшко розмовляє із директором Цуманської школи Любов’ю Романюк.

- Як вас звати? - уточняє потім. - Люба? В мене мама Люба.

Почувши про проблеми закладу, про величезну кількість учнів і помітивши, як натхненно розказує директорка про роботу, цікавиться:

- А якщо я до вас приїду під час наступного свого візиту?..

Любов Романюк як гостинна волинянка не заперечує. А політик радить “нарихтувати” варіанти: чим міг би допомогти освітянській установі.

Кілька хвилин емоційного спілкування з мешканцями Цумані вже за парканом ДОКу. Візитівки - тим, хто має конкретні питання-проблеми-пропозиції. І попереду Луцьк...

Теплий момент у Цумані...
Теплий момент у Цумані...


КІСТКА В ГОРЛІ ПРОКУРОРА. БІЛЬ ЛУЦЬКОЇ ТЮРМИ І БАЛЬЗАМ НА ДУШУ МЕДИКІВ

Кому-кому, а от прокурору області Максимові Киричуку червневий приїзд Олега Ляшка запам’ятається найбільше.

Дорогою до Волинського телебачення політик помітив активістів, які вже кілька днів проводять акцію на сходах прокуратури області. А за деякий час, коли зайшов випити кави в найближчу кав’ярню, натрапив там на ...прокурора в компанії заступників.

Команда Олега Ляшка на Театральному майдані.
Команда Олега Ляшка на Театральному майдані.


- Ви вже бачили це? І як люди реагують? - цікавитиметься потім Олег Ляшко, зачувши, що лучани вже обговорюють відео його розмови з Максимом Киричуком, яке нардеп виклав у “Фейсбук”. - Я біля прокуратури іду: люди сидять, вимагають розслідувати справи і так далі. Потім ми заходимо перед радіоефіром попити кави. Просто кави! Хтось мені підказує: “Там в шатрі (а там такий шатер, як у шейхів) сидить прокурор області та його заступники”. Кажу нашим хлопцям: “Ану пішли нагодуємо їх, цих прокурорів”. Підходимо до них. Питаю: “Хто прокурор?” - “Я” - “А це хто?” - “Це мої заступники”. І сидять суші їдять. Кажу: “У вас біля прокуратури люди мітингують. Ви ще на обід не заробили. Ви підіть спочатку з людьми розберіться, потім будете суші їсти”. А що, вже народ обговорює?

З владикою Михаїлом.
З владикою Михаїлом.


У Луцьку лідер РПЛ разом із Юрієм Ройком та Володимиром Кравценюком поклав квіти до стелли Героїв на Театральному майдані, зустрівся із владикою Михаїлом, керуючим Волинською єпархією УПЦ КП на території Свято-Троїцького собору.

Не міг оминути Олег Ляшко і ще однієї місцевої локації, до якої зараз прикута увага мільйонів українців, котрі небайдужі до нашої історії: під стінами колишньої Луцької тюрми триває ексгумація знайдених тут останків розстріляних совєтами у 1941-му в’язнів. Жахливе видовище. Цього дня останки волинян дістали з-під землі. Черепи, кістки, рештки одягу...

Моторошні кадри під стінами Луцької тюрми.
Моторошні кадри під стінами Луцької тюрми.


Згодом Олег Ляшко скаже:

- Ми стояли на тому місці, де комуністи розстріляли тисячі українців. Ота розрита могила з невинно убитими людьми - то оскал того миру, який нам сьогодні намагається нав’язати Кремль. Голодомори, репресії, мільйони вбитих українців - це ціна за краплю незалежності.

Разом із владикою Михаїлом побував на території монастирського храму. Цього дня - був вражений і розмовою із митрополитом Луцьким та Волинським.

- Я дуже радий, що в нашій церкві є такий владика. Ви в моїй особі маєте однодумця. Мені приємно, що ми з вами однаково думаємо і про землю, і про церкву, і про майбутнє нашої країни, економічний розвиток, - скаже, тиснучи руку владики Михаїла на прощання.

Останній пункт у програмі зустрічей - відвідини Волинської обласної клінічної лікарні.

На порозі Олега Ляшка завчасно чекав Іван Сидор, багаторічний керівник закладу. Колектив лікарні (який традиційно зібралися у внутрішньому дворику) стрічав Ляшка оплесками.

- Це той політик, якого ви найчастіше бачите в телевізорі, - жартуватиме Іван Сидор.

В лікарні Олега ляшка зустрічає Іван Сидор.
В лікарні Олега ляшка зустрічає Іван Сидор.


До луцьких медиків лідер РПЛ прийшов не з порожніми руками. Найперше повідомив про три мільйони гривень, які Кабмін за його сприяння, розпорядився виділити лікарні з Держбюджету. Перших 600 тисяч уже надійшли на Волинь. А Олег Ляшко символічно вручив керівнику установи сертифікат, увінчаний чи то вилами (у партійній символіці - на згадку).

У розмові з персоналом лікарні Оляг Ляшко говорив про медичну реформу, про необхідність підняти мінімальну зарплату до 5-ти тисяч:

- Надзвичайно чудова і глибоко в моєму серці ця зустріч в обласній лікарні. Чудова лікарня, красива, хочу, щоб ці люди працювали. Наше завдання - не дати провести таку так звану медреформу, в результаті якої волиняни втратять можливість отримувати нормальну медичну допомогу, - зазначив політик.



***

Фінальний акорд. ...Раптом до зали вносять оберемки троянд. Іван Сидор як господар здивовано здіймає очі догори.

- То квіти від мене, - повертає на місце головного лікаря лідер РПЛ (той уже хотів поцікавитися, що це). - Жодна жінка з цієї зали не має вийти без троянди від Ляшка. Чого ми роздаємо всім квіти? Знаєте, колись генсекретар ЦК Брежнєв на з’їздах жінкам дарував квіти. Я думаю, непогана це традиція.

Тому з лучанками Олег Ляшко прощався без поспіху. Роздавав квіти і охоче ділився автографами. Зустріч, яку в стінах закладу колектив ще обговорюватиме довго.

Здалося на мить, що так тепло і щиро медики не приймали навіть президента Януковича у розпал його влади. Куди йому...


Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Фото автора.

Ранкове очікування. Тривожний момент.
Ранкове очікування. Тривожний момент.
- Виросту, буду Ляшком, - з такими мріями цуманська дітвора цього дня, мабуть лягала спати.
- Виросту, буду Ляшком, - з такими мріями цуманська дітвора цього дня, мабуть лягала спати.
Спільне фото на згадку.
Спільне фото на згадку.
А люди - дивуються...
А люди - дивуються...
Цумань. На місцевий деревообродний комбінат прямують поважні гості.
Цумань. На місцевий деревообродний комбінат прямують поважні гості.
ПАТ Цумань - один із кращих в Єропі за виробництвом шпону.
ПАТ Цумань - один із кращих в Єропі за виробництвом шпону.
Олег Ляшко не цурається і собі спробувати попрацювати пліч-о-пліч із цуманьчанками.
Олег Ляшко не цурається і собі спробувати попрацювати пліч-о-пліч із цуманьчанками.
- Добрий день, я Олег Ляшко! - каже усміхаючись.
- Добрий день, я Олег Ляшко! - каже усміхаючись.
На відео Ляшка знімають навіть діти.
На відео Ляшка знімають навіть діти.
Олег Ляшко і Володимир Кравценюк.
Олег Ляшко і Володимир Кравценюк.
Любов Романюк спілкується з Олегом Ляшком.
Любов Романюк спілкується з Олегом Ляшком.
А за воротами чекають люди...
А за воротами чекають люди...
У Луцьку...
У Луцьку...
Ляшко побував і на території собору.
Ляшко побував і на території собору.
Зустріч з владикою Михаїлом.
Зустріч з владикою Михаїлом.
Під стінами Луцької тюрми, де тепер Замковий Свято-Архангельський чоловічий монастир УПЦ КП.
Під стінами Луцької тюрми, де тепер Замковий Свято-Архангельський чоловічий монастир УПЦ КП.
У монастирському храмі.
У монастирському храмі.
- А що вже люди обговорюють? - Ляшко про відео з прокурором.
- А що вже люди обговорюють? - Ляшко про відео з прокурором.
На півдорозі до лікарні дівчинка просить автограф.
На півдорозі до лікарні дівчинка просить автограф.
А там вже чекають...
А там вже чекають...
Вручення сертифікату. Врочистий момент.
Вручення сертифікату. Врочистий момент.
Олександр Свирида. Бізнесмен і депутат Луцької райради від РПЛ.
Олександр Свирида. Бізнесмен і депутат Луцької райради від РПЛ.
Олег Ляшко тримає публіку в напрузі.
Олег Ляшко тримає публіку в напрузі.
Зачитує прізвища нардепів зі шпаргалки.
Зачитує прізвища нардепів зі шпаргалки.
Народ - заслухався.
Народ - заслухався.
головний радикал волинського парламенту - Юрій Ройко і собі задумався...
головний радикал волинського парламенту - Юрій Ройко і собі задумався...
Анатолій Грицюк вподобав жарт про корів і свиней.
Анатолій Грицюк вподобав жарт про корів і свиней.
Володимир Кравценюк, нині - в.о. керівника облосередку РПЛ.
Володимир Кравценюк, нині - в.о. керівника облосередку РПЛ.
- Жодна жінка не вийде звідси без квітки, - каже Ляшко.
- Жодна жінка не вийде звідси без квітки, - каже Ляшко.
Квіти...
Квіти...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну що ж, Єфффффектно вміє.
Відповісти
Як то з регіонала Ройка такий радикал вийшов? Орієнтацію змінив?
Відповісти
''Український Жириновський''.Землю селянам,фабрики робітникам-лозунг не вмирає вже 100 років.Довго буде ще на політичній сцені ,таких люблять ''казкарів ''.Проект ЛЯШКО потрібен зараз для того щоб забирати виборців у конкурентів влади.Йому добре і владі хорошо
Відповісти
СУПЕР --РЕПОРТАЖ !==== не була б то ЛІВІЦЬКА .
Відповісти
Який би аферист з Києва не приїхав, усім будуть радіти, все посміхаються, жодного хто в очі сказав би чого ця продажна істота варта...
Відповісти
Ляшер, як завжди, в своєму амплуа.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні