--> Знак зняли, а хмари не розігнали: деталі президентського візиту на Волинь | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Знак зняли, а хмари не розігнали: деталі президентського візиту на Волинь

4
-3
Знак зняли, а хмари не розігнали: деталі президентського візиту на Волинь
Довгожданний і перший президентський візит Петра Порошенка на Волинь. Область зустрічала гаранта дрібним дощем вранці, а проводжала грозою з блискавицями "у спину".

Мета візиту так і залишилася за кадром. Окрім поїздки на пункт пропуску "Ягодин" без преси та зайвих очей, все інше здалося рутиною і суєтою, за якою ховали щось справді важливе.

Подейкують, Петро Порошенко прийняв рішення про участь у наступних президентських виборах... Та й прибув він на Волинь фактично у день третьої річниці свого президентства. Тим часом у кулуарах упевнено говорять і про пошуки кандидатури на посаду губернатора. То що це було? Така собі волинська розвідка? Чи контратака у відповідь на натхненні й доволі успішні спроби політичних опонентів підкорити собі волинський електорат?




ПОЛІЦІЯ. НАЦГВАРДІЯ. СБУ... А ДЕ ЗНАК “В’ЇЗД ЗАБОРОНЕНО”?

Свій волинський “бліцкриг” Петро Порошенко завершував нарадою у стінах облдержадміністрації.

Візит розпочався вранці 24 травня появою глави держави на кордоні у “Ягодині”. Потім Петро Олексійович гучно заявлятиме: “160 машин на кордоні і черга на три-чотири дні... Щоб я більше такого не бачив!”... Ото власне, єдине, з чого журналісти можуть судити, як же минув приїзд Президента на пункт пропуску, і чи задоволений він найбільшими “воротами у безвіз” на Волині.

Згодом переліт у П’ятидні. Промова про безвіз на території насіннєвого заводу. Перерізання стрічки. Фото на згадку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "Як Петро Порошенко запускав завод на Волині. ФОТОРЕПОРТАЖ".

Сходяться запрошені...
Сходяться запрошені...
Охорони - тьма
Охорони - тьма


...А тим часом у центрі Луцька тривало щось схоже на спецоперацію. Від ранку на проспекті Волі не працювали світлофори. Ближче до обіду (а на нараду сходилися на 14.30) центральну вулицю буквально оточила поліція. Кожні 500 метрів парами чатували люди у формі. О 13.20-й у бік Київського майдану попрямував автобус із нацгвардійцями у супроводі патрульної поліції.

До речі, ще ніколи переходити дорогу тут не було так комфортно і швидко. Водії - максимально чемні. І - ще ніколи подвір’я “Білого дому” не відгороджували парканом.

- Туди не можна, - промовисто заглядатиме в очі людина у формі, коли я зроблю спробу зайти і сфотографувати будівлю облради з іншого боку.

Іти не можна. А от їхати - будь-ласка. З дороги, що веде до центрального входу в ОДА, кудись зник знак “В’їзд заборонено”. Сьогодні - не заборонено.

Зазвичай на цьому стовпі висить знак, що забороняє проїзд
Зазвичай на цьому стовпі висить знак, що забороняє проїзд
Депутат облради поспішає. Але на комісію
Депутат облради поспішає. Але на комісію
А інший обранець, Сергій Леонтьєв, вже всередині
А інший обранець, Сергій Леонтьєв, вже всередині


Небо тим часом рясніє дощем. Нацгардійці вбираються в плащі. А до облради “підтягуються” депутати. Анатолій Грицюк (РПЛ). Олесь Бик("Свобода"). Юрій Ройко (РПЛ)... Випадково на 14-ту та на 14.30 у відомстві Ігоря Палиці призначили бюджетну комісію та комісію з депутатської етики. Довелося обранцям готувати паспорти і проходити ретельний “фейс-контроль” у холі.

Крізь рамку під пильними поглядами працівників спецслужб проходять на нараду до Порошенка і медійники. Потім буде ще одна рамка і ще один контроль. На спробу зазнімкувати історичний момент процесу пропуску в ОДА у день візиту Президента мені тихо скажуть:

- Ви фотографуєте працівників служби безпеки...

КОГО ЗАПРОСИЛИ ДО ПРЕЗИДЕНТА

- Де це бачено?! - дивуватиметься депутат Юрій Ройко тому, що Президент покликав на нараду міністрів, правоохоронців, митників, губернаторів, а проігнорував волинських обранців. Бо депутатам до овальної зали цього дня доступ заборонили.

Дивувалися цього дня і тому, що “президентська нарада” відбувалася у овальній залі “Білого дому”. Усі попередні подібні оказії були то в сесійній залі, а то й у драмтеатрі.

Поки частина присутніх обговорює у кулуарах, чому - так, коридори ретельно перевіряють спецслужби. А з їдальні до приймальні голови піднімається кілька офіціантів у сірих фартухах без емблем.

Перед овальною залою ще один контроль
Перед овальною залою ще один контроль
Ретельний обшук...
Ретельний обшук...
...І офіціанти прямують у приймальню
...І офіціанти прямують у приймальню


Усередині - метушня. Стрункі ряди стільців. Папірці на кріслах та на столах. З них можна судити, кого запросили на нараду до Петра Порошенка. Міністри Павло Клімкін, Олександр Данилюк, голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко, голова СБУ Василь Грицак, лучанин, а нині заступник голови Нацполіції України Олександр Фацевич.

Олександр Фацевич (зліва) прийшов завчасно
Олександр Фацевич (зліва) прийшов завчасно
Тут - і головний патрульний Луцька Олександр Вовченко, а от в.о. Луцького міського голови Ігоря Поліщука, вочевидь, не кликали
Тут - і головний патрульний Луцька Олександр Вовченко, а от в.о. Луцького міського голови Ігоря Поліщука, вочевидь, не кликали


Щодо волинських керівників, то заготовлені місця для начальника УСБУ Юрія Фелонюка, керівника Волинської митниці Віктора Кривіцького, начальника міліції Петра Шпиги, прокурора області Максима Киричука. Чомусь лише двох волинських нардепів (а їх у нас шестеро!) Степана Івахіва та Сергія Мартиняка. Перший скраю від Порошенка - голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, далі закарпатський губернатор Геннадій Москаль. За кілька стільців лише голова Волинської облради Ігор Палиця.

На столі у губернатора - чернетка.
На столі у губернатора - чернетка.


І мабуть, уперше за всі візити всіх президентів на подібному засіданні не було ні мерів міст обласного значення, ні голів РДА, ні начальників обласних управлінь та відомств, ні місцевої бізнес-еліти.

НА ДОРОГИ ГРОШІ ЗНАЙШЛИ, А НА ТУАЛЕТИ - ЩЕ НІ

15.40. У залі пожвавлення. Поява керівників силових структур Волині свідчить, що скоро варто чекати і Президента. Петро Порошенко приходить у супроводі Віктора Ковальчука, першого зама голови Адміністрації Президента, та Володимира Гунчика.

Посуд, з якого може пити Президент, перевіряють
Посуд, з якого може пити Президент, перевіряють
В очікуванні запрошені спілкуються. Чи знайомляться?
В очікуванні запрошені спілкуються. Чи знайомляться?
Аж ось і сам Петро Порошенко.
Аж ось і сам Петро Порошенко.


Мало не з порогу - говорить про важливість 11-го червня, дня, з якого українці відчують, що таке той “безвіз”.

“Дуже багато людей не вірили... Я сказав “Ні”. У тому й полягають європейські цінності, що наші партнери тримають слово”, - спокійним тоном продовжуватиме Петро Порошенко.

Півтори години учасники наради доповідатимуть про готовність до роботи в режимі безвізу. Кошти на дороги Президент сподівається отримати, розповсюдивши на всю країну експеримент, завдяки якому торік відремонтували дорогу “Луцьк-Львів”. Це коли на будівництво шляхів спрямовують гроші від перевиконання митницею планів надходжень.

А от на туалети на пунктах пропуску, на комфортну інфраструктуру “треба шукати”, каже.

- 70 відсотків у черзі на пунктах пропуску - це “челноки” та автомобілі транзитом, тільки 30 - ті громадяни, які спокійно перетинають кордон, - констатує Петро Порошенко. Треба, каже, щоб “український громадянин від того не страждав”.

Волинський, закарпатський та львівський губернатори
Волинський, закарпатський та львівський губернатори


Володимир Гунчик уважно слухає, іноді записує. Ігор Палиця з суворим поглядом перебирає ручку. Один за одним Президенту доповідають керівники різних служб та міністерств.

Останнє питання порядку денного: доповіді голів ОДА прикордонних областей. Володимир Гунчик - перший. На правах господаря дякує за можливість приймати Президента на теренах Волині. Говорить про дороги, митні переходи.

Згадує, що подали на розгляд уряду документи про створення курортної зона в Шацькому районі... Що давно-давно обіцяють збудувати пункт пропуску “Адамчуки-Збереже”.

Президент перебиває: все, що не стосується безвізу, просить подавати окремо в АП.



Єдиний, хто може говорити з Петром Порошенком більш емоційно - це Геннадій Москаль. Відверто каже: треба з цим щось робити.

- Що має митник?! Рукавиці, ліхтарик і викрутку! І - жодного сканера! - обурюється губернатор. За його словами, говорити про порядок на митниці в таких умовах - передчасно.

- Керівнику ДФС: протягом трьох тижнів відвідати Закарпаття, - відреагує Порошенко.

17.30. Відкриються двері. Гаранту з хвилину щось доповідатимуть...

- Кажуть мені, що треба їхати, - констатує Президент. - Переговори з Президентом Франції.

ДОВГІ ПРОВОДИ - ЗАЙВІ СЛЬОЗИ

Він стрімко залишить овальну залу ОДА.

Тим часом коридором другого поверху "вальяжно" походжатиме депутат облради і бізнесмен Сергій Леонтьєв (УКРОП). Зі склянкою чаю в руках.

- ...Так нєльзя. Нам страну нада мєнять! - намагатиметься щось пояснити помічниці Володимира Гунчика Олені Козюпі.

- Змінимо. Тільки не заважайте! - енергійно відповість та, спрямовуючи погляд туди, звідки стрімко на вихід вже рушив Петро Порошенко.



У коридорі увагу глави держави перехопить член політради УКРОПу Ігор Палиця. І поки той спускатиметься сходами, голова облради щось говоритиме Петру Порошенку. Зрештою, вже на порозі керівники попрощаються, і Палиця попрямує назад.

У той момент, коли охорона вже розкриє парасольку, Президент раптом зупиниться.

- Почекайте, треба привітатися, - скаже.

Він помітив серед інших, хто вийшов провести гаранта, Степана Івахіва. Вернувся. Підійшов. З усмішкою потиснув йому руку. Згодом і Сергієві Мартиняку. Менш ніж за хвилину автомобіль глави держави стрімко залишить Київський майдан.

Небо розійдеться справжньою зливою і грозою.

Проводи гаранта в порозі ОДА.
Проводи гаранта в порозі ОДА.
Хоч фото неякісне, а момент - багатозначний
Хоч фото неякісне, а момент - багатозначний


ЧИТАТИ ТАКОЖ: "Що Порошенко писав у соцмережах про Волинь"

***

- Що ж, Президент Франції... - якось навіть розчаровано розведе руками на порозі емоційний Геннадій Москаль, дивлячись услід президентському кортежу.

А численні поважні гості, які з’їхалися дорогими службовими автівками зі столиці на Волинь, тим часом пакуватимуть папки, намацуватимуть у кишенях пачки з цигарками і збиратимуться додому.

Про те, який результат для країни мала ця “волинська нарада”, залишається здогадуватися. Як і про те, що означали переконливі слова від Ігоря Палиці тет-а-тет з Президентом та рукостискання на порозі Волинської ОДА.


Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Фото автора.

Увесь проспект Волі у Луцьку в обід оточила поліція
Увесь проспект Волі у Луцьку в обід оточила поліція
До ОДА автобусом везуть нацгвардійців
До ОДА автобусом везуть нацгвардійців
В'їзд перекрито
В'їзд перекрито
Дощ і перші гості...
Дощ і перші гості...
Паркан і нацгвардійці. Безпеку глави держави чатують неабияк
Паркан і нацгвардійці. Безпеку глави держави чатують неабияк
Люди сходяться подивитися
Люди сходяться подивитися
Один знак є, інший - зник...
Один знак є, інший - зник...
Андрій Турак, депутат облради
Андрій Турак, депутат облради
Увагу охорони відволікають місцеві мешканці
Увагу охорони відволікають місцеві мешканці
Суворий контроль у холі
Суворий контроль у холі
Юрій Ройко дискутує з працівниками ОДА
Юрій Ройко дискутує з працівниками ОДА
А в овальній залі ще порожньо...
А в овальній залі ще порожньо...
Тим часом триває комісія, яку помилково теж спершу призначили в овальну залу
Тим часом триває комісія, яку помилково теж спершу призначили в овальну залу
Якби хто з гостей хотів дізнатися щось із цієї дошки, то не зміг би...
Якби хто з гостей хотів дізнатися щось із цієї дошки, то не зміг би...
Поява Геннадія Москаля викликає у залі пожвавлення
Поява Геннадія Москаля викликає у залі пожвавлення
Годинник, який зазвичай стоїть на столі президії, цього разу - в куточку
Годинник, який зазвичай стоїть на столі президії, цього разу - в куточку
Голова Чернівецької облради Іван Мунтян тим часом справляється з двома телефонами одразу. Працює?
Голова Чернівецької облради Іван Мунтян тим часом справляється з двома телефонами одразу. Працює?
Олександр Фацевич
Олександр Фацевич
Поява Ігоря Палиці
Поява Ігоря Палиці
Головний СБУ-шник Волині Юрій Фелонюк
Головний СБУ-шник Волині Юрій Фелонюк
Начальник поліції Петро Шпига
Начальник поліції Петро Шпига
Тим часом усі встають, чекають Президента...
Тим часом усі встають, чекають Президента...
Василь Грицак, голова СБУ (вцентрі) - серед учасників наради
Василь Грицак, голова СБУ (вцентрі) - серед учасників наради
Міністр закордонних справ Павло Клімкін теж відвідав Волинь
Міністр закордонних справ Павло Клімкін теж відвідав Волинь
Петро Порошенко і Віталій Ковальчук
Петро Порошенко і Віталій Ковальчук
Начальник Волинської митниці Віктор Кривіцький
Начальник Волинської митниці Віктор Кривіцький
Нардеп Сергій Мартиняк
Нардеп Сергій Мартиняк
Голова Львівської ОДА Олег Синютка
Голова Львівської ОДА Олег Синютка
Геннадій Москаль - єдиний, хто, доповідаючи, встає. Але говорить емоційніше і гучніше...
Геннадій Москаль - єдиний, хто, доповідаючи, встає. Але говорить емоційніше і гучніше...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Серед їх є нормальні люди які хочуть будувати і будують.а порох бла бла бла вірніше обіцяв переобіцяти обіцяні обіцянки?
Відповісти
"уперше за всі візити всіх президентів на подібному засіданні не було ні мерів міст обласного значення, ні голів РДА, ні начальників обласних управлінь та відомств, ні місцевої бізнес-еліти"
А куди б цікаво помістились у тому залі вищеперераховані особи? :)))
Відповісти
.....рівень сільської журналістики......а баба чула та переказує іншій....смішно
Відповісти
Висновок один: презер боїться за власний зал більше ніж за країну. Україна в небезпеці- її окупували олігархи. Або ми, або вони.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні