--> Ікони, цілунки і гелікоптери: де і коли на Волині приймали Президентів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Ікони, цілунки і гелікоптери: де і коли на Волині приймали Президентів

10
-9
Ікони, цілунки і гелікоптери: де і коли на Волині приймали Президентів
Здавалося б, робочі поїздки президентів - буденна справа. Та ні - вони завше обростають традиціями і чутками. До них довго готуються, але ніхто й ніколи не знає, чи мала ця поїздка результат.

Прилетів-побачив-переміг. За такою формулою візити перших осіб часто відбуваються напередодні чергових виборів, коли десь не завадило б нагнати рейтинг.

Або ж навпаки - не відбуваються, якщо з’явитися у регіоні означає втратити більше. Як, наприклад, було з Віктором Януковичем. Легенди ходили про те, як він "дев’ять разів відвідав Донеччину і ще жодного - Волинь". Або як скасував одну анонсовану поїздку через негоду, а сам подався в Донецьк на футбол.

Леонід Кучма заклав капсулу у фундамент перинатального, який досі будують.

Віктор Ющенко роздавав хати багатодітним разом із нинішнім одіозним багатієм із Опоблоку Вадимом Новинським.

Янукович подарував музею "хатню ікону".

Коли на ясні очі Миколи Азарова зганяли худобу для картинки, пасажирський поїзд врізався у стадо волинської м’ясної...

Отож, трохи більше про те, коли, де і як на Волині приймали перших осіб держави.


1. КУЧМА: 51-ШІЙ - ЗВАННЯ ВОЛИНСЬКОЇ, КАМІНЬ В ПЕРИНАТАЛЬНИЙ І ГРАНАТА В КУЩАХ

Леонід Кучма у Луцьку, газета ВІЧЕ, 1999.
Леонід Кучма у Луцьку, газета ВІЧЕ, 1999.


Президент Леонід Кучма на Волині бував неодноразово. Як мінімум п’ять разів: 1997, двічі у 1999-му, 2001 та 2003. Традиційно Леоніда Кучму приймав на теренах Волині тодішній Борис Клімчук. І лише у 2003-му - голова ОДА Анатолій Француз.

У 1997-му, коли поліськими районами пронісся ураган й зруйнував чимало хатів та установ, Леонід Данилович навідався до села Раків Ліс. Тут він розпорядився збудувати нову школу і відновити два зруйновані будинки.



Тоді ж за наказом Кучми відбували і школу в селі Датинь на Ратнівщині. Довго нову установу називали президентською. А ще, між іншим, саме з цього села родом генерал-майор Володимир Ляшко, керівник служби охорони Леоніда Кучми.

У 1999-му, напередодні президентських виборів, Кучма побував на Волині з дводенною робочою поїздкою. Прилетів літаком на військовий аеродром. Згодом відкрив обласний центр радіаційного захисту, провів нараду в облмуздрамтеатрі, а наступного дня запалив факел на Локачинському газовому родовищі, з’їдив у Володимир-Волинський.

Тоді ж, до речі, у присутності Кучми міністр оборони України Олександр Кузьмук зачитав указ Верховного головнокомандувача про присвоєння 51-й дивізії найменування Волинської.

Газета ВОЛИНЬ, 1999.
Газета ВОЛИНЬ, 1999.
Президент Кучма у Володимирі-Волинському, 2001, газета ВІЧЕ
Президент Кучма у Володимирі-Волинському, 2001, газета ВІЧЕ


16-17 червня 2001-го. Леонід Данилович знову відведе Волині аж два дні. Прилетить просто зі Словаччини. Закладе камінь у фундамент обласного перинатального центру, який, до речі, досі недобудований. Очевидно, на запрошення депутатки Катерини Ващук, яка супроводжувала його в поїздці, відвідає Берестечко, де саме святкуватимуть річницю Берестецької битви.

А зранку наступного дня відкриє пам’ятник Данилу Галицькому у Володимирі-Волинському, побуває в музеї у Колодяжному (а ще - заїде у рідне село Бориса Клімчука, просто до нього додому, в гості до батьків) і відкриє експозицію в Музеї Волинської ікони в Луцьку.



Найбільш знаковий візит - у липні 2003-го, коли Леонід Кучма і Президент Польщі Александр Кваснєвскі зустрінуться у Павлівці на Іваничівщині з нагоди 60-річчя Волинської трагедії, щоб зробити спільну заяву про примирення.

Візит до Павлівки, 2003.
Візит до Павлівки, 2003.
У лісосмузі біля Павлівки спецслужби знайшли гранату, газета ВІЧЕ
У лісосмузі біля Павлівки спецслужби знайшли гранату, газета ВІЧЕ


Що цікаво: вже після візиту міліція повідомила, що в лісосмузі поблизу знайшли пакет, всередині якого була бойова ручна граната РГ-42 та малокаліберна гвинтівка.

ЮЩЕНКО: ПРАЛКИ, КЛЮЧІ, “БАНАДА-ПЕНСІОНЕР” І ПОЛІТ НАД СВІТЯЗЕМ

Віктор Ющенко бував на Волині й до президентських виборів. А от у ролі Президента вперше приїхав у Нововолинськ на День шахтаря в серпні 2007-го (за часів губернатора Володимира Бондаря). А наступного місяця - знов... У вересні 2007-го Ющенко виступить у СНУ (той саме отримає нову назву) і відкриє центр для непрацездатних самотніх громадян у селі Білостік Луцького району.

Президент у Нововолинську, ВОЛИНСЬКА ГАЗЕТА.
Президент у Нововолинську, ВОЛИНСЬКА ГАЗЕТА.
Так стрічали Ющенка у Білостоці, 2007.
Так стрічали Ющенка у Білостоці, 2007.


Наступні два візити Президента Ющенка матимуть стосунок до Ківерцівського району. В грудні 2008 року Віктор Андрійович прилетить вручити ключі від оселі родині з Цумані. До речі, разом із нині одіозним депутатом і мільйонером Вадимом Новинським (за його гроші хата й збудована!).

За плечима Ющенка у Цумані - Вадим Новинський, 2008.
За плечима Ющенка у Цумані - Вадим Новинський, 2008.


Потім тодішній голова ОДА Микола Романюк згадуватиме: Ющенко сам сів за кермо і разом із Романюком їхав до аеропорту в Рівне. Раптом звернув і заїхав до Олики, поглянути на замок. Чим неабияк здивував сусідів Олицького замку: не чекали, що водій, який вийшов з автівки і попрямував до маєтку Радзвилів, сам Ющенко.

Прийматиме тоді Президента і автомобільний завод “Богдан” з нинішнім губернатором Володимиром Гунчиком на чолі.

У липні 2009-го в розпал президентської програми підтримки багатодітних родин він гвинтокрилом прилетить до села Карпилівка у супроводі міністра молоді та спорту Юрія Павленка, щоб вручити ключі від нових осель волинянам. Присяде на дорогу в двоповерховій хаті разом з власниками та Миколою Романюком і - тим же гвинтокрилом - полетить до Шацького району. Нарада з “активом” тогоріч відбувалася у санаторії “Лісова пісня”.

Карпилівка, вручення ключів від оселі багатодітним родинам, 2009.
Карпилівка, вручення ключів від оселі багатодітним родинам, 2009.
До Карпилівки Ющенко прилетів гелікоптером.
До Карпилівки Ющенко прилетів гелікоптером.


«Летиш на гелікоптері — і перше враження, яке складається, що Господь Бог пригорщу благ розсипав природних», - фраза Ющенка, якою поїздка запам’яталася.

Був ще один візит Ющенка до Луцька. Виступ перед студентами, відкриття фабрики “Нестле” у Смолигові і драмтеатр... Але він запам’ятався не Ющенком, а Банадою. Тодішній заступник голови облради Володимир Банада не стримався і посеред виступу Президента у драмтеатрі з нагоди 70-річчя області (який взявся ганьбити Тимошенко) вигукнув: “Не треба політики! У нас свято!”.

На відкритті заводу у Смолигові, 2009.
На відкритті заводу у Смолигові, 2009.
У драмтеатрі під час урочистостей до 70-річчя утворення Волинської області.
У драмтеатрі під час урочистостей до 70-річчя утворення Волинської області.


Після третьої спроби уникнути відповіді на фрази із зали Віктор Андрійович звернувся до Банади і назвав його “пенсіонером”. Зала зайшлася сміхом.

3. ЯНУКОВИЧ: ФУТБОЛ, ДОЩ І ХУДОБА ДЛЯ АЗАРОВА

Найпам’ятнішим був таки візит Януковича. Чому? Тому що - фактично один-єдиний (не рахуючи молитви у Зимному). І справді навіть у центральних ЗМІ іронічно писали про те, що Президент дев’ять разів бував з офіційними візитами на Донеччині і жодного на Волині.

Що заважало, один Бог знає. А таки перша поїздка стала останньою.

То власне, була третя спроба.

Так зустрічали Януковича у 2013-му.
Так зустрічали Януковича у 2013-му.


А спершу, у грудні 2010-го, губернатор Борис Клімчук оголосить про те, що на Волині очікують поважного гостя. Вже 8-го грудня Борис Петрович повідомить: “Сьогодні Президент Віктор Янукович мав прибути до Луцька із офіційним візитом. Однак на заваді стала погода. Літак, який мав доставити Президента на Волинь, не ризикнув вилетіти із аеропорту "Бориспіль".

Погода погодою, та того дня Президента помітили на футболі ...в Донецьку. Заключний матч групового турніру Ліги чемпіонів між українським “Шахтарем” та португальською “Брагою”. “Шахтар” - “дєло тонкоє”...

Натомість у травні 2012-го у кулуарах виконавчої влади всерйоз заговорили про другу спробу приїзду Януковича. Навіть готувалися. І ЗМІ повідомили. У четвер 17 травня всі чекали Віктор Федоровича в Луцьку, але вранці дізналися, що візит скасовано. Негода.

Прилетів у  Володимир-Волинський, 2013.
Прилетів у Володимир-Волинський, 2013.


Так просто їхати на Волинь Янукович не ризикнув. Тому спершу ступив на “прихильну” до державних мужів та осіб високого рангу землю Зимненського монстиря. На самісіньке Різдво 7-го січня 2013-го Віктор Янукович молився у Зимному (Володимир-Волинський район). З ними - вся “рать”. Ніхто тоді з волинського начальства на правоохоронців Різдво дома не святкував. Сперше стрічали Президента з гелікоптера у Володимирі-Волинському, потім молилися з ним у церкві на території монастиря.

Там, до речі, Віктору Федоровичу подарували копію чудотворної ікни Зимненської Божої Матері. Він же ігумені Стефані - коштовний церковний посуд.

На території монастиря у Зимному.
На території монастиря у Зимному.
Зимненський монастир, 2013.
Зимненський монастир, 2013.


А у вересні 2013-го Януковича стрічали на території військового аеродрому в Луцьку. Велика кількість міліції. Білборди “Волиняни вітають Президента України...”. Завод “Мотор”. Обласна лікарня. Музей ікони. Прес-конференція у внутрішньому дворику медзакладу з узгодженими питаннями. Нарада в ОДА. Майже весь уряд в сесійній залі теж. Промовистий погляд у бік Бориса Клімчука за столом президії зафіксувало чимало фотокорів...

До речі, Янукович - єдиний Президент, який подарував музею ікони ...ікону. Помолився біля Холмської Богоматері й передав образ архангела Михаїла 18-го ст.

Як тоді пояснювали, вона старовинна і належить до так званих «хатніх» образів, написана у стилі бароко. Типова для Сходу України.

Образ, подарований Януковичем Музеєві Волинської ікони
Образ, подарований Януковичем Музеєві Волинської ікони


“Вже в машині, коли їхали на аеродром, Президент запитав: “Чого ти так хвилювався під час виступу?” - “А ви як би почувалися, коли б візит глави держави відбувався лише з третьої спроби?” - відповів Віктор Федорович”, - розповідав пізніше Борис Клімчук.

Янукович в обласній лікарні, Луцьк, 2013.
Янукович в обласній лікарні, Луцьк, 2013.


...Подейкували, що у вересні 2011-го Віктор Янукович мав відкривати МАПП “Ягодин” після реконструкції. Тільки тоді на Волинь прибув глава уряду Микола Азаров. І може, то й ліпше. Бо інакше візит Президента затьмарила б одна подія.

Про неї стало відомо пізніше. Як виявилося, 22 вересня, коли Азаров перебував на “Ягодині”, на залізничному переході Переспа-Голоба під швидкісний потяг “Одеса-Ковель” втрапило 23 корови. Худобу породи волинська м’ясна саме гнали у Свидники (село на Ковельщині), де того ж дня відбувався семінар і куди заїздив Прем’єр. Гнали, щоб на очі Азарову потрапило більше худоби. Волинської. Збитки - 150 тисяч.

Стаття про ЧП на переїзді у ВОЛИНСЬКІЙ ГАЗЕТІ, 2011.
Стаття про ЧП на переїзді у ВОЛИНСЬКІЙ ГАЗЕТІ, 2011.


***

Петро Порошенко в ролі Президента до Луцька ще не приїздив. Хоч на посаді з травня 2014-го.
Петро Порошенко ще кандидат у Президенти, Вербна неділя, Луцьк, 2015.
Петро Порошенко ще кандидат у Президенти, Вербна неділя, Луцьк, 2015.

За матеріалами ЗМІ підготувала Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Приїзд президента на Волинь - це на дощ
Відповісти
ЦІКАВА ДОБІРКА ==ПРЕМІЮ ОЛЕНІ .
Відповісти
Про Кучму відверта брехня. Був він разів на п'ять більше ніж ви пишете. І все в Зимнівському монастирі. Писаки.
Відповісти
Мова йде про офіційні візити!!! Не "вумнічай" так :)))
Відповісти
Мова йде про офіційні візити. Про робочі поїздки, які висвітлювалися ЗМІ, інформація про які є в газетах того часу. Для прикладу, газета ВІЧЕ від 1999, автор Володимир Данилюк: "став третім візитом періоду президентства Кучми". Після цього є відомості у ЗМІ про 2001 та 2003-й. Звідси й п"ять. А більше, то й більше. Хто ж винен, що тоді кожен крок глави держави ще не висвітлювали в інтернет-виданнях) Дякую за небайдужість!
Відповісти
Дуже цікава підбірка. ДЯкую автору
Відповісти
У Кучми був роботчий візит на тепличний комбінат, який зараз нажаль непрацює, а був такий потужний. І цей візит, якщо не помиляюсь був висвітлений в пресі!!! Олено, а про цей візит ви мали б знати!!!!
Відповісти
Дійсно, згадала! Чомусь не натрапила в газетах. А в мене ж і вирізки вдома десь є. Такий, можна сказати, прощальний для тепличного був візит. Незадовго пішло все крахом...
Відповісти
Взагалі то Порошенко президент з 2014 року...
Відповісти
на Волині був ще 1994 році..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні