ТОП-5 найбагатших церков Волині

18
18
ТОП-5 найбагатших церков Волині
Торік релігійні організації Волинської області заробили понад 50 мільйонів гривень.

Здебільшого заробіток церков, приходів та молитовних будинків – благодійні внески і пожертви. Волинські добродії у 2016 році нажертвували на 37,6 млн грн.

Від надання культових послуг церкви отримали 6,7 млн грн.

Проаналізувавши звіти про доходи та видатки релігійних організацій, зареєстрованих у Волинській області, видання «Волинь24» підготувало підбірку п’яти церков із найбільшими прибутками.

5. ЦАРСТВО БОЖЕ: 2 119 834
«Царство Боже» об’єднує християн-євангелістів і починає свою історію на Волині із 1992 року, хоча саме таку назву організація отримала в 2003 році. Єпископом став багаторічний керівник напрямку – Олександр Рудинець.

У 1995 році розпочалось будівництво храму на вул. Конякіна у Луцьку, із 2007 року тут розташували і офіс церкви, де проводять зібрання.

Офіційно прибутки цієї релігійної організації торік становили 6,764 млн грн. Із них – 97,6 тис грн. благодійної допомоги та 2,022 млн грн. гуманітарної допомоги.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У луцькій церкві зроблять кафе, басейн і фітнес-центр


4. ВСІХ СВЯТИХ ЗЕМЛІ ВОЛИНСЬКОЇ: 3 196 615
Храм Всіх святих землі Волинської, що розташований у Луцьку на просп. Соборності, 39 – одне із найпопулярніших культових місць серед прихильників Української православної церкви.

Будівництво собору розпочали ще у 1998 році, і роботи тривають уже 19 років. Наразі споруджено нижній собор, де у 2005 році митрополит Ніфонт відслужив перший молебень.

Собор спроектували за зразками храмів Київської Русі XVII-XVIII століть: п’ятикупольний, ширина головного куполу – дев’ять метрів, а висота усієї будівлі до верхів’я хреста – 55,5 метрів. У нижньому храмі запланований басейн для хрещення дорослих, а поруч із храмом має з’явитися 60-тиметрова дзвіниця. Звісно, аби збудувати таке архітектурне диво, потрібно чимало коштів.

Минулого року громада Всіх святих землі Волинської отримала 3,197 млн грн.

Із них – 1,373 млн грн. благодійної допомоги, 1,78 млн грн. та 43 тис грн. доходів від надання культових послуг.


3. МІСІЯ БЛАГОВІСТЯ: 3 570 902
«Українська місія Благовістя» працює при волинському об’єднанні церков євангельських християн-баптистів. Юридична адреса - м. Луцьк, вул. Караїмській, 17-а (навпроти кірхи в Старому місті).

Організація зареєстрована ще в 1992 році, а керівником із 2012 року є Петро Чайка.

Згідно із повідомленнями ЗМІ про благодійну роботу організації, спонсорами місії були громадяни Федеративної Республіки Німеччина.

У 2016 році «Місія Благовістя» задекларувала 3,57 млн грн. (попереднього року – трохи більше, 3,86 млн грн.).

Прибутки організація отримувала із різних джерел: 2,679 млн грн. благодійної допомоги, 744 тис грн. гуманітарної допомоги та 147 тис грн. пасивних доходів (зазвичай це – банківські відсотки та дивіденди).


4. ВОЛИНСЬКА ЄПАРХІЯ УПЦ: 3 661 689
Волинська єпархія Української православної церкви об’єднує понад 300 храмів у восьми районах на півночі, заході та півдні Волинської області: Любешівському, Камінь-Каширському, Маневицькому, Ківерцівському, Рожищенському, Луцькому, Локачинському та Горохівському.

Проте кожен храм зареєстрований як окрема релігійна організація, а власне єпархія також – як окрема юридична особа.

Із кінця минулого року єпархію очолив єпископ Нафанаїл (в миру – Петро Крикота).

У 2016 році прибутки Волинської єпархії УПЦ становили 3,662 млн грн. (до слова, у попередньому році трохи менше – 3,276 млн грн.).

Згідно із фінансовим звітом, волинська УПЦ мала два джерела надходжень: безповоротна фінансова допомога і добровільні пожертвування, а також – пасивні доходи (зазвичай це – банківські відсотки та дивіденди). Церква отримала рівні частини прибутку із цих джерел – по 1,831 млн грн.

Волинська єпархія УПЦ задекларувала стільки ж витрат, як і прибутків. Із них – 3,144 млн грн. пішло на діяльність організації.


1. СВІДКИ ЄГОВИ: 4 819 473
Найбільші прибутки торік були у волинської громади Свідків Єгови – 4,8 млн грн.

Офіційно ця релігійна організація на Волині зареєстрована у 2002 році, адреса реєстрації – м. Луцьк, вул. Гущанська, 1-А. Саме тут розташований Зал царства – місце, де збираються прихильники цього релігійного спрямування.

Також Свідки Єгови мають осередки у Володимир-Волинському, Іваничівському районах, Камені-Каширському, Ківерцях, Маневичах, Рожищі, Ковелі та Нововолинську. До слова, усі ці організації зареєстрували «нульові» прибутки.

Згідно із фінансовим звітом, усі грошові надходження – безповоротна фінансова допомога та добровільні пожертви.

Отримавши майже 5 млн грн. прибутків, організація у 2016 році витратила лише 34 грн.

Пояснити, чому, згідно із документами, організація не витрачала грошей, у телефонній розмові один із членів координаційної ради відмовився.

Довідково. Свідки Єгови – міжнародна релігійна організація, заснована 1872 року в США. Станом на 2016 рік найвища кількість активних членів становила 8,34 млн осіб. Свідки Єгови не визнають традиційних доктрин християнства, не дотримуються релігійних традицій і принципово не відзначають релігійні та особисті свята.


ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТОП-10 найбагатших волинських церков у 2015 році

* * *

Серед інших релігійних громад Волині, чиї прибутки сягнули більше мільйона гривень:

– СВЯТОГОРСЬКИЙ УСПЕНСЬКИЙ ЗИМНЕНСЬКИЙ ЖІНОЧИЙ МОНАСТИР – 1,559 млн грн

– ЦЕРКВА «ФІМІАМ» (м. Луцьк) – 1,501 млн грн

– ЛУЦЬКИЙ ЕКЗАРХАТ УГКЦ – 1,326 млн грн

– УПРАВЛІННЯ ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ – 1,176 млн грн

– РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ «КОВЧЕГ» (м. Нововолинськ) – 1,171 млн грн

– УПРАВЛІННЯ ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ КП – 1,158 млн грн

Половина усіх релігійних організацій Волині (509 шт.) у 2016 році задекларували нульові надходження. Схоже, у цих церквах священики та пастори таки навчилися жити «лише духом святим», не отримуючи ні зарплати, ні благодійних пожертв.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
18

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І напрошується запитання,а кому вони служать
Відповісти
Деякі з цих організацій служать тим, кого наша країна відверто залишила без всілякої підтримки і уваги, наприклад Українська місія благовістя на Волині проводить колосальну роботу, багато допомагають як людям напряму так і різним закладам освіти, медецини, пенітенціарним установам.
Я вважаю, якщо людина не володіє інформацією до кінця не варто писати тут свої провокативні домисли і думки. Майте совість і повагу, будьте гідними називатись людиною.
Відповісти
Скоріше ДЛЯ КОГО вони служать??...
Відповісти
...і ще податкові та комунальні пільги мають.
Відповісти
Хочу звернутись до авторки даного матеріалу: ви коли пишете матеріали такого типу, майте хоча би елементерну повагу в першу чергу до себе і до тих хто це читає, перевіряйте достовірність того що пишите, бо за такий відвертий ,,брєд,, можете опинитись у суді і мати проблеми.
Відповісти
У чому недостовірність написаного? Тест написаний на основі інформації, яку надали у податковій. Якщо маєте інформацію про неточності чи помилки - скажіть, які саме.
Відповісти
Недостовірність полягає в тому, що з 2012 року директором Української місії благовістя є не Павло, а Петро Чайка, будова яка зображена на фото є РО Волинське обласне об'єднання церков ЄХБ, фізична ж адреса Української місії благовістя є вул.Данила Галицького 16, на рахунок спонсорів місії написана повна маячня!
Не пишіть того, що не знаєте, краще прийдіть в офіс організації і запитайтесь, не обманюйте і не дезінформуйте читачів!
Відповісти
Релігія -це політика. Віра у Вищу силу -Бога. А кожна доросла людина собі вирішує в яку релігійну громаду ходити молитись і нести куди пожертви. Христос сказав : - Де двоє чи троє в молитві зійдуть в ім'я моє там я посеред Вас. Я даю в руки особисто тій людині, яка мене просить чи підказує мені серце. Заробив кошти сам і ними сам розпоряджаюсь без посередників. Бог нашу щиру молитву почує і вдома, і в полі і в дорозі і в Храмах. Храм -це не обов'язково означає будівля.... Храм в душі - спокій, злагода, любов до ближнього, світлі і добрі думки.
Відповісти
Люба авторко, поясніть, будь ласка, чому до найбагатших топ5 церков приплели і доходи єпархій? Бо тоді ж йдеться не про один храм. Якщо хотіли показати доходи церкви на обласному рівні, то чому деякі храми виокремили? Де логіка ?
Відповісти
Пояснюю. Слово "церква" у заголовку вжите як узагальнююче для лаконічності. У вступі є пояснення, що мова йде про всі зареєстровані релігійні організації.
Відповісти
Людмила, що і кому і перед ким Ви пояснюєте , оправдовуєтесь??? Не парьтесь! Як їм нема що сказати в оправдання , то і починають відводити увагу тупими питаннямі в нікуди. Чим більше умнічають (як їм здаєця) тим більше тупість і брехливість свою демонструють.. Дайте їм виплеснутись.
Відповісти
в яке ще оправдання? взагалі-то уточнення інформації аж ніяк не оправдання тупими питаннями, як ви дозволили собі висловитися. до того ж з вашої репліки зовсім не скажеш про особиві здібності вашого розуму) почніть слідкувати за собою)
Відповісти
Щасття Вам !
Відповісти
На початку важких 90-х Дурдинець мав маленьку кімнатку-склад у міському Будинку Культури. Крім «служіння» Богу, в молодості він любив (як і абсолютна більшість чоловіків), жінок. У нього на вулиці торгувала батончиками і печивом симпатична розлучена жінка. Він повіз її в Київ, спеціально, щоб потрахатись. Мучив в готелі усю ніч, а вона йому не дала. І приїхав у Луцьк, не солоно хлебтавши. Такі вони – «святі». І ніби нічого тут дивного немає. Така ж жива людина, той же ботт під рясою, ті ж два яйця, бо фізіологія людини не залежить від характеру виконуваних нею робіт. Всім хочеться, і тим, хто махає кадилом і нагадує своїм прихожанам: «Покайтеся!!!».
Відповісти
В Вас напевно проблеми з тим що ви пишете або ви хотіли опинитись на її місці
Відповісти
Жодних проблем "з тим" не існує. Йдеться про "святість" людини", "відданість" Рудинця Богу і відповідність тому, чому він присвятив своє життя.
Відповісти
Він буде за себе давати відповідь а ми кожен за себе.думаєте він один такий.ну й що , з Ісусом ходило 12 учнів і один з них зрадник,так само нажаль і в Церквах,недивіться на них,хай благословить Вас Бог
Відповісти
Богові, звісно, наші гроші не потрібні. Але коли поглянути, на яких автівках їздять ті, що дуже ревно моляться і вважають себе святими - хочеться тихо помолитися у куточку, а зробити пожертву можна знайти кому.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні