Назад у ренесанс, або Чому перший олицький князь пішов у протестанти?

5
4
Назад у ренесанс, або Чому перший олицький князь пішов у протестанти?
Микола Радзивілл Чорний під впливом життєвих подій зрікся католицької віри. З ним у протестанти пішли всі, в тому числі й челядь.

Стара Олика більше любить “говорити” про велич її католицьких костелів. Але замок-психлікарня, спокій якого пильно “чатує” громіздкий і величний костел Св. Трійці у риштуванні, мовчить...

Той, хто заклав перший камінь у його фундамент, був ...протестантом. Вибір Миколи Радзивілла Чорного був дивним для його оточення. Але його прийняла Олика. На ту пору, може, більш європейська, ніж тепер.

Тут, поміж мурами та руїнами, у компанії привидів Олицького замку, можна знайти і відповідь на питання, звідки на, здавалося б, одвічно православну Волинську землю прийшов протестантизм. Простіше - звідки у нас взялися “штунди”?



ЧОМУ РАДЗИВІЛЛА НАЗИВАЛИ “НЕКОРОНОВАНИМ КОРОЛЕМ ПОЛЬЩІ”?

У тіні величного і громіздкого костелу Св. Трійці та бастіонів Олицького замку непримітним виглядає ще один храм. У загратоване вікно сірої мурованої стіни “проситься” гілка абрикосового цвіту... Якби ці мури могли “говорити”, та на світ зринули б гори таємниць древнього роду Радзивіллів, якому в історії Волині належить окрема сторінка.

Під час прес-туру історичними місцями реформації на Волині найперше йдемо до цього сірого малопомітного храму. З дороги костел Св. Петра і Павла майже непомітний. Приватні будинки. Вуличні туалети. Курники... Історична споруда давно “обросла” не тільки міфами.

Направду, цей олицький храм має безпосередній стосунок до розвитку протестантизму на Волині.

Дорогою до костелу Св. Петра і Павла...
Дорогою до костелу Св. Петра і Павла...


...16-те століття. Микола Радзивілл Чорний - князь Олицький та Несвізький. Історія ще одного олицького костелу безпосередньо пов’язана із його життєписом.

Черговий нащадок роду Радзивіллів виховувався при королівському дворі й уже в порівняно молодому віці стає впливовою людиною у тодішньому Великому Кязівстві Литовському, здобуває титул князя.

Вже з юних літ багато вчиться і має нагоду бувати за кордоном. Згодом він - маршалок литовський, воєвода Вільно, канцлер Великого Князівства Литовського... І - “некоронований король Польщі”. Саме так народ називає Миколу Радзивілла Чорного, а все тому, що близько товаришуючи із тодішнім королем Польщі Сигізмундом ІІ Августом, він ...часто заміняє його у справах державних.

Чого там, навіть у таких, як ...вінчання (до речі, саме про цей факт розповідає недавно реставрована картина невідомого майстра з волинського музею).

У Сигізмунда ІІ Августа - особливі стосунки із Барбарою Радзивілл, двоюрідною сестрою Миколи Радзивілла Чорного. Після смерті першої дружини, польський король закохався у Барбару, на ту пору фрейліну покійної королеви. Через незгоду рідних взяти собі за дружину Барбару король довго не наважувався.

Але тут свої умови поставили Радзівілли. Зокрема, і Микола Радзивілл Чорний, який був у гарних стосунках із сестрою. Мовляв: “Не дозволимо тобі жити з нею не в шлюбі.

Микола Радзивілл Чорний
Микола Радзивілл Чорний


Барбара стає королевою, але за рік вмирає. Подейкують не без старання своєї свекрухи, матері Сигізмунда ІІ Августа.

У той же час Микола Радзивілл переживає втрату ще однієї близької людини: вмирає його молодший брат Януш. Історики кажуть, що саме життєві драми спонукали Олицького князя звернутися до Бога.

Будучи високоосвіченим чоловіком, він починає читати...


НЕ КОСТЕЛ, А ...ЗБІР. І БІБЛІЯ З ПІДПИСОМ МАРТІНА ЛЮТЕРА

Сучасними на ту пору релігійними ідеями Олицький князь захоплюється під час своїх поїздок до Німеччини, де саме вирують реформаційні настрої. Де Європа, закута у лещата католицької церкви, прагне освіти і свободи. Розвивається книгодрукування, постає низка протестантських течій, прихильники яких декларують, що вірять не в догмати католицької церкви, а у Святе Письмо, яке натхненно пізнають самотужки.

Зовсім не дивно, що серед таких “революціонерів” і Микола Радзивілл Чорний, який саме переживав один із найбільш драматичних періодів у житті.

Колишній збір, звідки магнат доносив до мешканців Олики основи своєї віри
Колишній збір, звідки магнат доносив до мешканців Олики основи своєї віри


Князь повертається на Волинь. Уже з Олики продовжує листуватися із відомими реформаторами, перечитує твори Мартіна Лютера та Жана Кальвіна.

Читає навіть Біблію з ...особистим підписом Мартіна Лютера (подарунок польському королю і його другу Сигізмунду ІІ Августу). І повсякчас шукає відповідь на запитання, як він, знатний та багатий, може бути з Богом на цьому світі.

Згодом Радзивіл, вже у складі дипломатичної місії, вкотре їде до Німеччини У складі дипломатичної комісії Радзвиіл їде в Німеччину. Бачить зміни, які відбулися в німецькій церкві. І вони його дуже вражають. Як і зміни в німецькому суспільстві. Повернувшись додому, він оголошує своїй родині, що буде сповідувати лише євангельську віру, “без різного ідолопоклонства”.

САМ ПАПА РИМСЬКИЙ ПРОСИВ РАДЗИВІЛЛА ОТЯМИТИСЯ

Відтоді Олицький князь вірить, що треба нести Слово Боже в маси. І - створює школи, видає книги, відкриває друкарні.

Микола Радзивілл був переконаним: щоби віра була сильною, людина маж молитисяне на латині (чужій для неї мові), а рідною мовою. Тоді вона розумітиме суть молитви.

Саме на його гроші в Бресті була видана славнозвісна Брестська (або Радзивіллівська) Біблія, на видання якої він витратив весь річний (!) дохід від своїх помість. Всі кошти, зароблені і в Несвіжі, і в Олиці.

Коштом Миколи Радзивілла Чорного відкривають друкарню у Бресті, а на території його поміст протестантські церкви, які називалися збори. Таким збором слугувала споруда, яка нині є олицьким костелом св. Петра і Павла.

Якщо Польща намагалася “не помічати” дивацтв Олицького князя, то не змовчав ...Папа Римський.

До Олики, а на ту пору в нинішньому селищі на Волині вже заклали основний замок, полетів спеціальний посланець папи. З Ватікану попередили: якщо Микола Радзивілл Чорний не змінить свого віросповідання, то його відлучать від церкви і виженуть з країни.



Архіви свідчать, що Олицький князь наважився дати публічну відповідь Папі Римському, вона була навіть опублікована. І лишився кальвіністом. Щоправда, у 50-річному віці Микола Радзивілл Чорний помирає (князь хворів на подагру і обтирав себе ртуттю, прагнучи позбутися хвороби).

Що цікаво, у 2004 р. під час обстеження залишків кальвіністського збору в Дубинках (Литва) були знайдені рештки, які ідентифікували як рештки Миколая Радзивілла Чорного, які врочисто перепоховалиу вересні 2009-го.

Його сини повертаються до католицької віри. Як свідчення цьому - монументальний костел Св. Трійці в тій же Олиці. Величний. Промовистий. Збудований за часів онука Миколи Чорного - Альбрехта Станіслава. Саме останній довершив і ще одну батькову справу: зробив із Олицького замку справжній палац.

Перипетії долі: один із синів Миколи Радзивілла Чорного (Юрій), якого той виховував як щирого кальвініста, став ...кардиналом католицької церкви. Першим кардиналом-литвином.



БАЗАРИ. МУРИ і ...КУРИ. ВСЕ ДЕКОМУНІЗУВАЛИ, А ОЛИКУ ЗАБУЛИ

Обдерті бастіони Олицького замку мовчать. Їм, як колись згорьованому Миколі Радзивіллові Чорному, теж треба “реформація-революція”.

Під стінами давнього палацу - будні олицькі: базар, клітки з курами на продаж, столи зі штучними квітами та капцями... На стомлених часом стінах мохом вкрилися написи латинською. Вони так контрастують із тадиційно синьою табличкою: “Волинська обласна психіатрична...”.

Усе декомунізували. Відправили в минуле ленінів, дзержинських, жовтнево-радянські вулиці. А Олицький замок “забули”? І в стінах князівського палацу, де вершилися долі королів, королев, маршалків, канцлерів... особлива медустанова. Міцна совєтська традиція прижилася на вотчині Радзивіллів, і нема на неї ради.

...В іншому маєтку олицького князя-протестанта, що в білоруському містечку Несвіж - усе навпаки.

Хто бачив фото того палацу, той знає.

Олена ЛІВІЦЬКА (“Волинь24”).
Фото автора.

Олика: будні на перехрестях історії...
Олика: будні на перехрестях історії...
Під мурами костелу Св. Петра і Павла
Під мурами костелу Св. Петра і Павла
Зовсім поруч вимуруваний згодом онуком Миколи Радзивілла Чорного костел Св. Трійці
Зовсім поруч вимуруваний згодом онуком Миколи Радзивілла Чорного костел Св. Трійці
Колишній учитель історії Анатолій  Гура, який 30 років досліджує таємниці Олицького замку
Колишній учитель історії Анатолій Гура, який 30 років досліджує таємниці Олицького замку
У старому парку - море галок і ворон. А, до речі, ворона зображено і на родовому гербі Радзивіллів
У старому парку - море галок і ворон. А, до речі, ворона зображено і на родовому гербі Радзивіллів
Палац оточений чотирма бастіонами
Палац оточений чотирма бастіонами
Древні мури руйнуються...
Древні мури руйнуються...
У парку перед палацом
У парку перед палацом
А це - колишній маєток Миколи Радзивілла Чорного у Несвіжі (Білорусь)
А це - колишній маєток Миколи Радзивілла Чорного у Несвіжі (Білорусь)
У нас - руїни, лікарня, забуття, у них...
У нас - руїни, лікарня, забуття, у них...
А колись і тут була спецустанова: лікарня НКВД...
А колись і тут була спецустанова: лікарня НКВД...

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво, а що Ви вкладаєте в слово "штунда"?
Відповісти
http://www.volyn24.com/news/77489-luckyj-pastor-rozpoviv-chy-obrazlyve-slovo-shtunda
Оце й вкладаю!
Відповісти
Волинський Версаль! 365 кімнат!!! Це історія людства в камені. Сучасна, з примітивним мисленням влада – злодії і торгаші - не розуміє, в чому сконцентрована велич нації. Якби це було у Європі, то цей палац став би багатофункціональним культурним центром з картинними галереями, музеєм, виставками - усім, що дихає культурою. А те, що нині там знаходиться, чи не найкраще характеризує нашу свідомість, культуру і ставлення до історії. А Олені - 9,5 бала з 10!

Відповісти
Гнітюче насправді враження справляє те містечко, справа не в людях, а в невідповідності сьогоднішньої сірої буденності із тими величними пам'ятниками минулого.
Відповісти
Написано так довершено. Смачно читати )
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні