--> Як «Модерн-Експо» формує єдину команду: інструменти та мотивація | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як «Модерн-Експо» формує єдину команду: інструменти та мотивація

0
-1
Як «Модерн-Експо» формує єдину команду: інструменти та мотивація
Компанія «Модерн-Експо» виросла зі стартапу до міжнародного холдингу, який постачає рішення для рітейлу різних форматів.

Сьогодні вона позиціонує себе як «European Low-Cost Shopfitter»: низьких витрат досягають завдяки ефективним, сучасним технологіям виробництва. У результаті клієнт отримує високоякісний продукт за конкурентною ціною і без додаткових витрат. Безперечні успіхи компанії стали можливими й завдяки упровадженню у виробничі та управлінські процеси кращих світових практик - LEAN, Kaizen.

Представництва «Модерн-Експо» відкриті у Європі та на Близькому Сході, продукцію постачають у 60 країн світу. Виробництво сучасного торгового обладнання зосереджено, крім Луцька, у Вітебську (Білорусь) та Верхньодніпровську, незабаром відкриється завод у Любліні. На підприємствах групи компаній працює 2900 працівників. І ось саме ці люди, за словами генерального директора групи компаній Петра Пилипюка – найбільша цінність компанії, справжній її скарб. У людей максимально вкладають: мотивують, підтримують і розвивають.

Про те, як формується команда, яких шукають людей і з ким готові укладати трудові відносини, розповіла HR-директор «Мodern-Expo Group» Тетяна Шепітько.

- Тетяно, уявімо, що тривають перемовини із крутим спеціалістом, якого хочете бачити у команді «Модерну». Чим, окрім матеріального аспекту, ви його ще зацікавите?

- Найперше, я обов`язково зверну увагу на те, чи горять в людини очі, коли вона говорить про свою справу, чи живе вона нею, чи хоче розвиватися далі. Важливе також розуміння, чи ця людина буде почуватися частиною команди і пишатиметься причетністю до її досягнень. «Модерн» - хороший трамплін для реалізації таких цілей.

- Як саме «Модерн-Експо» виховує кадри?

- Кар’єрне зростання на підприємстві реальне і не обмежується якимись лімітами. Наприклад, оператор верстатів з програмним керуванням може дорости до керівника підрозділу. Більшість топ-менеджерів пройшли саме такими щаблями кар’єри, поступово вдосконалюючи вміння і знання.

Для навчання і розвитку наших працівників ми у травні запускаємо амбітний проект – «Модерн-Академія». Це буде наш корпоративний університет, який допоможе вже здобуті й накопичені знання і навчальні програми — все те, що ми робимо для розвитку співробітників нашої компанії, вивести на новий, ще якісніший рівень. Серед цілей університету - комунікація цінностей компанії, підтримка нашої культури, виявлення та розвиток талантів (відповідно, розвиток кар`єри), збільшення ефективності навчання тощо. Викладатимуть в цьому навчальному закладі власні внутрішні тренери, експерти в тій чи іншій галузі. Тобто ми є замовником послуг і, водночас, виконавцем цього замовлення. Але ззовні тренерів запрошуватимемо теж.

- Як молоді отримати роботу в одному з міжнародних холдингів?

- У початківців, якими переважно є студенти чи випускники, ми шукаємо передусім мотивацію до роботи, до того, аби стати членом нашої родини. Так, перевіримо вміння читати технічні креслення чи знання іноземної мови. Але далі ми їх навчаємо механізму функціонування нашої компанії й оцінюємо. Переможці конкурсу отримують можливість стажуватися в компанії.

Наприклад, в Харкові нещодавно проводили конкурс для інженерів-конструкторів із холодильного напрямку. Переміг 23-річний Віталій Бедросов , студент VI курсу Одеської державної академії холоду, якому «Модерн-Експо» забезпечить стажування в компанії, проїзд, проживання. Ми часто беремо участь у різноманітних студентських проектах, наприклад, Smart Challenge, аби помітити молодих людей з вогником в очах. Такі мислять по-іншому, вони прагнуть розвитку, вивчають більше, ніж того вимагає університетська програма.

Інновації від працівників заощадили 6 мільйонів

- Сьогодні бізнес часто говорить про нестачу кваліфікованого інженерно-технічного персоналу. Чи вистачає таких фахівців на «Модерн-Експо»?

- Сподіваюся, що найкращі — вже в нас (посміхається)… Так, є напрямки, яких наша освіта сповна не охоплює. Хоча б той же холодильний… Загалом, кадрова політика компанії спрямована також і на те, щоб залучати кадри ззовні. Але пріоритетом є Луцьк, наше рідне місто.

- У який спосіб керівництво залучає працівників поліпшувати роботу компанії?

- Ми розробили систему подачі ідей, до якої залучені всі працівники компанії. Причому людина може запропонувати покращити не тільки свою ділянку роботи.

Працівники активно долучилися, подають чимало ідей з оптимізації витрат. Колег по-справжньому чують, вони потрібні, вони реалізовуються і при цьому вболівають за роботу компанії, в якій працюють. Ми нагороджуємо за інновації з економічним ефектом та без нього. У кінці року автор найкращої ідеї отримує супер-приз.
У 2016 році 80% всіх працівників «Модерн-Експо» подавали ідеї з оптимізації. Всього запропоновано 7 118 таких рішень, з них впроваджено 81%. Економічний ефект склав понад 6 млн грн.

- Наскільки високий рівень умов праці групи компаній «Модерн-Експо»?

- Передусім скажу, що стандарти та умови праці відповідають законодавству. Ми компанія, яка працює відкрито. Пропонуємо й корпоративні рішення, наприклад, дотації на харчування в їдальні (працює цілодобово), туристичні поїздки, участь в корпоративних проектах, які дають можливість проводити час з сім’єю. Наприклад, День охорони праці, коли на підприємство запрошуються діти працівників компанії.

Від перегонів на «драконах» до суботніх годин із дітьми

- Ви завжди креативно підходите до формування команди. Чим здивуєте найближчим часом?


- Ми справді хочемо бути сім`єю, в якій є довіра, взаємопоміч і дух єдності. Для того, щоб люди у такій великій компанії краще перезнайомилися між собою, заприязнилися і в подальшому успішно комунікували, пропонуємо чимало заходів. Щойно 1 квітня разом (а це близько 600 дорослих і майже 100 дітей наших працівників) впорядковували парк імені 900-річчя Луцька; ми підтримуємо різні види спорту: граємо у міні-футбол, шахи, шашки, настільний теніс, волейбол, плаваємо тощо.

Один із найоригінальніших корпоративних заходів на честь Дня компанії – це «Драгонбот», тобто командні перегони на човнах-драконах, які відбуваються влітку на ковельському водосховищі. До участі в цьому видовищному запливі готуються протягом кількох місяців навіть наші колеги з представництв за кордоном – знаходять базу в себе на місцях. Оскільки наш генеральний директор і співвласник групи компаній «Модерн-Експо» Петро Пилипюк підтримує Волинську федерацію каное, то луцькі команди їздять на запливи в Ковелі, там маємо власні човни-«дракони». Цей командоутворюючий захід має один дуже важливий момент: щоб перемогти, не достатньо бути фізично активними: потрібно дуже тонко відчувати плече один одного і бути максимально синхронними. Тож і перемагає той, в кого і підготовка сильніша, і командний дух міцніший. Ось тому стати чемпіоном на «Драгонботі» – це справді честь і визнання.

Ще одна ідея напрямку формування команди – хочемо розпочати екскурсії на підприємство для родин працівників. Усім в дитинстві було цікаво, де ж працюють батьки, куди вони щоранку йдуть? І чудово, що цей живий інтерес переходить від одного покоління до іншого. Відтак діти, дружини або чоловіки наших колег зможуть побувати на робочому місці своїх рідних. Це дасть краще розуміння одне одного. А гармонійний стан в мікрокліматі кожної окремої сім`ї - це запорука такого ж стану легкості й щастя на роботі.

- Що таке мистецький простір для дітей «Арт-Модерн»?

- У нашій роботі буває так, що батькам іноді потрібно на кілька годин вийти на роботу в суботу. Зрозуміло, що це той день, коли діти не в школі і хочуть більше часу провести з татом чи мамою. От і виникла потреба створити в офісному приміщенні таку зону комфорту (у нашому випадку - арт-простір) де діти могли б провести кілька годин майже поряд із батьками: поки старші працюють, малеча розвивається у товаристві нашого педагога і художниці Марічки Островської: малюють настрій, родину, нещодавно розписали футболки весняними принтами. Робіт стало настільки багато, що ми організували виставку. І тепер часто, коли стоїть вибір, піти в суботу на свій звичний гурток чи потрапити до тата-мами на роботу, діти обирають «Модерн»!

- Тоді чи варто активній, вмотивованій людині за таких умов шукати кращої долі за кордоном?

- Усе частішими стають випадки, які власне ілюструють ваші слова. До нас прийшла людина, яка систематично бувала на заробітках у Польщі. Через деякий час розповіла колегам: на «Модерні» все чесно, вчасно, відкрито. Якщо порахувати вартість проживання в Польщі, то вигідніше працювати вдома, зростати професійно і особистісно. Також вирішальним для багатьох заробітчан, які не залишилися на чужині, стало розуміння, наскільки важливо після роботи повертатися в коло родини і відчувати своє життя на повну силу. Так от, «Модерн-Експо» якраз за те, щоб люди працювали, але й відпочивали, віддавались роботі, але також були щасливими у своїх сім`ях, в своєму місті, країні. «Модерн-Експо» - за повноту життя!

Розмовляв Юрій Конкевич


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні