--> Інструкція пошуку Європи в Україні, або 7 ознак справжнього життя | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Інструкція пошуку Європи в Україні, або 7 ознак справжнього життя

0
5
Інструкція пошуку Європи в Україні, або 7 ознак справжнього життя
Чи реально в Україні знайти квартиру, яка буде не гіршою, ніж квартира у котрійсь розвинутих країн Європи? Складне питання. Бо ж як мінімум треба знати, яке воно – європейське житло.

Утім, під час зведення багатоповерхівок і нових житлових районів європейські архітектори і будівельники дотримуються цілого ряду чітких стандартів. Ці норми, разом узяті, створюють те, що давно нарекли «європейським рівнем життя».

Ми склали своєрідну пам’ятку для кожного, хто шукає нову квартиру в Україні. Звірте: а раптом ваше потенційне нове житло – таки не гірше європейського?..

1. ЖИТЛО – ДЛЯ ТОБІ ПОДІБНИХ

У Європі житлові комплекси розраховані для проживання людей одного соціального статусу. Власники квартир преміум-класу і мешканці соціального житла живуть в окремих районах. В межах одного будинку немає квартир, розрахованих і на сім’ю підприємця, і на соціально незахищену родину, помешкання якій надала держава.

Тоді сусідам легше порозумітися. Тоді розумієш, які життєві цінності у людей, що живуть поряд. Тоді дитині не треба наказувати: «не підходь до дяді з 43-ї квартири – він якийсь підозрілий».

Вибираючи нове житло, задумайся: хто може стати твоїм сусідом?

Житловий комплекс Dolomiten Blick в італійській комуні Сесто. Проект архітектурного бюро Plasma Studio
Житловий комплекс Dolomiten Blick в італійській комуні Сесто. Проект архітектурного бюро Plasma Studio


* * *

2. ТИПОВИЙ ПРОЕКТ? ТА ВИ ЗНУЩАЄТЕСЯ!

Ніяких схожих чи однакових квартир. Тільки унікальність. «Типові» проекти планування квартир – спадок радянського минулого. Раніше планова економіка і «квартирне питання» змушували будувати швидко, багато і економно. А значить – штампувати планування і метраж. У Ставрополі, Душанбе і Луцьку зводили ідентичні будинки. Такого не зустрінеш у Європі.

Типові проекти в Україні досі не вмерли. А це позбавляє вас і ваш дім індивідуальності. Якщо типовий проект – то чи влізе на вашу кухню посудомийна машина? Чи зможете ви зробити окрему кімнату-гардеробну? Чи дозволить простір вашої вітальні розмістити домашній кінотеатр?...

Вибираючи нове житло, поцікався: хто і коли його планував? Вимагай назвати прізвище архітектора. Поцікався, які ще будинки він проектував

Інтерєр житлового комплексу  City Life в Мілані. Проект британського архітектора Захі Хадід. Зданий в експлуатацію у 2014 році
Інтерєр житлового комплексу City Life в Мілані. Проект британського архітектора Захі Хадід. Зданий в експлуатацію у 2014 році


* * *

3. ВІДКРИТИ ВІКНО – ПРИЄМНО І КОРИСНО

За вікном – природа. Або ж архітектура житлового району. Втім така, що «пускає» сонце в твої вікна. Не забирає простору. Дозволяє зору «дихати». У вікно не дивиться балкон сусіднього будинку. Відкриваєш раму – вдихаєш чисте повітря. Шумні автостради – далеко. Заводи і фабрики – ще далі. А поряд – спів пташок і шелестіння вітру у кронах дерев.

Дивно, але українці навіть сьогодні миряться з глухою стіною чи промисловим пейзажем за вікном. А що ви хочете – землі не вистачає, поставили будинок, де можна було, фактично встиснули – кажуть забудовники…

Вибираючи нове житло, уяви себе вранці, коли підходиш до вінка і розсовуєш штори. Що бачиш? Відкриваєш вікно – що чуєш? Чим дихаєш?...

Житловий комплекс La Canopée (Франція). Будівлі комплексу «розставлені» серед дерев. Будинки стоять на опорах, під ними - парковки, сервісні зони і газони
Житловий комплекс La Canopée (Франція). Будівлі комплексу «розставлені» серед дерев. Будинки стоять на опорах, під ними - парковки, сервісні зони і газони


* * *

4. ПІД’ЇЗД – ВАЖЛИВА ЧАСТИНА ЖИТТЄВОГО ПРОСТОРУ

Він не просто підметений і необлуплений. Він – широкий, красивий і світлий. Людина, заходячи в будинок, відчуває, що прийшла ДОДОМУ. Над оформленням стін, стелі, перил, сходів попрацював дизайнер, Архітектор подбав про простір. За порядком стежать спеціально найняті служби.

Коридор не мусить бути «смугою перешкод». Він – частина твого дому.

Вибираючи нову квартиру, поцікався: чи реально коридором пронести габаритні меблі? Чи можна у ліфті проїхатися з дитячою коляскою? Чи без проблем дві огрядні людини розминуться у проході? Чи передбачив забудовник, якими будуть стіни під’їзду?

Коридор житлового комплексу  City Life в Мілані
Коридор житлового комплексу City Life в Мілані


* * *

5. ДІТИ? ЇХ Є КУДИ ПОДІТИ!

Територія будинку огороджена і охороняється. У дворі – просторий дитячий майданчик. Хлопці ганяють м’яч у спортивній зоні. Повно зелені. Машини не заважають гуляти. Настає вечір – і вмикається освітлення. Школа і садочок – поряд.

Діти – чи не найбільш вибагливі мешканці. Європа давно навчилася «інвестувати» у майбутнє, забезпечуючи стовідсотковий комфорт підростаючому поколінню.

Вибираючи нову квартиру, уяви, як у вихідний день виходиш у двір з дитиною. Що буде робити малеча, коли піде у двір гуляти сама? Чи дозволиш їй гратися у дворі увечері?

Двір будинку у Західному Берліні
Двір будинку у Західному Берліні


* * *

6. МИ – НЕ В КИТАЇ

Твоєму двору невідомо, що таке натовп. Ти добре знаєш своїх сусідів, і давно звик вітатися з мешканцями інших будинків району. Бо їх – небагато. Твій двір щовечора на загромаджують автівки, бо у них – окреме місце. Усе це – ознаки мудрого проектування, яке не допускає перенаселення.

Показник малонаселеності (максимум тисяча людей на квадратний кілометр) – вкрай важливий для Європи. Там не ставлять на меті «напічкати» кожен квадратний метр максимальною кількістю людей. Пріоритет – малоповерховим будівлям, або ж висоткам на один під’їзд.

Вибираючи нову квартиру, уяви, що у твоєму будинку створюється об’єднання співвласників – домовишся з усіма сусідами? Уяви, що усі сусіди вранці неподалік будинку заводять свої машини. Уяви, що усі сусіди приблизно в один час повертаються додому…

Житловий комплекс на березі Боденського озера у Альпах, на межі Німеччини, Швейцарії та Австрії
Житловий комплекс на березі Боденського озера у Альпах, на межі Німеччини, Швейцарії та Австрії


* * *

7.АРХІТЕКТУРА, ЯКА КЛИЧЕ ДО ПОРЯДКУ

Район, де ти живеш, виглядає гармонійно і стильно. Усі будинки в одному стилі. Чисті. Доглянуті. Серед них і самому хочеться бути таким же: організованим і охайним. Дивишся навколо – порядок!

Архітектура впорядковує внутрішній світ людини. «Теорія розбитих вікон» діє. Порядок у зовнішньому просторі спонукає до порядку в мізках і намірах. Ось вона – справжня Європа!

Вибираючи нову квартиру, глянь на проект завершеного будинку. «Від’їдь» поглядом на загальніший план. Що навколо нового будинку? Чи не ті ж обшарпані панельки, залатані пінопластом хрущовки, оформлені балконами в стилі «хто-на-що-здатен»?

Житловий комплекс  Iceberg (Орхус, Данія). Визнаний одним з кращих проектів світу у 2013 році
Житловий комплекс Iceberg (Орхус, Данія). Визнаний одним з кращих проектів світу у 2013 році


* * *

Скажете, у нас так не будують? Неправда. Попри кризу в Україні знаходяться будівельники, які готові працювати «як у Європі». Більше того – їх дедалі більше. Бо споживач мудрішає. І, знаючи, як живуть у Європі, не хоче купувати в Україні «совок». Бо поважає себе і прагне кращого життя.

Підготував Юрій РИЧУК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні