Нардепи приїхали до Луцька вчитись енергоефективності

0
7
Нардепи приїхали до Луцька вчитись енергоефективності
До Луцька приїхали народні депутати з міжфракційного об’єднання «Зелена енергія змін», аби вивчити місцевий досвід енергоефективності в ОСББ та бюджетних установах.

У четвер, 30 березня, вони зустрілись з луцькими експертами у Центрі енергоефективності та енергозбереження.

Очільник Ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук розповів, що Луцьк – перше місто в Україні, в якому свого часу з’явилась програма підтримки ОСББ, що модернізують власні будинки. Вона дозволяє відшкодовувати відсоткові ставки за залученими кредитами. Згодом на її основі було створено державну програму «Теплі кредити». Окрім цього, ініціативу перехопили більше, ніж 200 українських міст.

«Напевно, найбільша проблема, яка постає на шляху до впровадження реформи у житловому секторі, це те, що люди не розуміють, що ж робити з власним житлом. Наш Центр енергоефективності та енергозбереження з’явився для того, щоб ми могли навчити не лише голів ОСББ, а й усіх свідомих українців, правильно керувати власними будинками і зробити їх енергоефективними», - додав член луцького виконавчого комітету.

Голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк та експерт проекту «Енергоефективність в житловому секторі України» IFC у Волинській області Петро Лавринюк також розповіли про те, як в Луцьку розпочалось створення ОСББ, модернізація будинків, про те, для чого її роблять та як вона дозволяє економити, про страхи лучан тощо.

«Сьогодні в людей вже є розуміння того, що можна брати кредити на модернізацію. Тим більше, що ці кредити даються під державні гарантії і без застави, тому що люди завжди боялись втратити житло, яке віддають під заставу банку. До того ж частину кредиту відшкодовують місто і держава», - наголосила Юлія Сабатюк.

Петро Лавринюк додав, що за минулий рік луцькі ОСББ взяли у кредит більше 30 мільйонів гривень на утеплення та модернізацію.

Участь у круглому столі також взяли член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політки та ядерної безпеки, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності, нардеп Олексій Рябчин та секретар комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС, нардеп Остап Єднак.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні