--> «Зараз рухне і привалить когось!» – кухня-розвалюха волинської психлікарні чекає милості від чиновників | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Зараз рухне і привалить когось!» – кухня-розвалюха волинської психлікарні чекає милості від чиновників

1
4
«Зараз рухне і привалить когось!» – кухня-розвалюха волинської психлікарні чекає милості від чиновників
Вкрита пліснявою стеля. Підпертий дрючком віконний отвір. Додолу постійно летять шматки цегли. Два кутки будівлі ось-ось відваляться, загрожуючи лишити під своїми руїнами когось з персоналу або пацієнтів...

Це – реалії харчоблоку Волинської обласної психіатричної лікарні №1, що у селі Липини.

Будівля, що не бачила ремонту з часу свого зведення - у катастрофічно аварійному стані.

ШТУКАТУРКА СИПЛЕТЬСЯ НА ГОЛОВИ

У кутку приміщення добрячих 30 квадратних метрів відгороджені мотузком з червоними стрічками. Працівники зізнаються: бояться туди заходити, адже стіна і стеля можуть розвалитися у будь-який момент.

«Але нас заспокоїли: головне - туди не заходити. В інших місцях кухні – безпечно. Хоча і в інших місцях відвалюється і падає на голови штукатурка зі швів у стелі» – кажуть кухарі.

Працівники зізнаються: і так катастрофічний стан будівлі погіршав після останньої зими. Замерзла вода у швах зруйнувала два кутки будівлі, які й до того «дихали на ладан». Після цього у приміщенні посилився запах плісняви, а шматки цегли стати падати ще частіше.

При цьому ніхто не може запевнити, що пліснява і сирість у приміщенні не роблять їжу, яку тут щодня готують для майже чотирьох сотень пацієнтів, небезпечною для здоров’я.

Через територію лікарні йде жінка з хлопчиком років 6-ти. «Тільки не підходь до стіни, бо зараз рухне і привалить когось», - застерігає мама малечу...

ЛИСТИ ЧИНОВНИКАМ НАДСИЛАЮТЬ ЩОМІСЯЦЯ

Головний лікар медзакладу Людмила Юрко розповідає, що будівля харчоблоку збудована ще 40 років тому. Відтоді капітального ремонту у ній не було – лише поточні. Як наслідок, дах протікає, стіни руйнуються, штукатурка осипається і цвіте.

«Поточні ремонти харчоблоку проводились, але коли протікає дах, цим не допоможеш. Є загроза, що стіни можуть обвалитись», - пояснює керівник лікарні.

З її слів, будівля потребує негайного ремонту. На все-про-все потрібно близько мільйона гривень.
Червоні стрічки попереджають про небезпеку
Червоні стрічки попереджають про небезпеку
Будівля виглядає мокрою і потрощеною
Будівля виглядає мокрою і потрощеною

Людмила Юрко каже, що адміністрація лікарні регулярно повідомляє про проблему обласну раду, адміністрацію та обласне управління охорони здоров’я, навіть до прокуратури дійшли.

Листи цим установам лікарня надсилає практично щомісяця, востаннє – 6 березня.

Та поки є лише обіцянка, що це питання розглянуть на профільній комісії Волиньради у середу, 29 березня.

У ЛІКАРНІ – БАГАТО АВАРІЙНИХ ДАХІВ


Начальник відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери Волинської обласної ради Галина Карнаухова розповідає, що дійсно психлікарня попросила допомоги з ремонтом аварійних дахів. З її слів, ще у 2010 році керівництво медзакладу подало проект на негайний ремонт дахів вартістю п’ять мільйонів гривень.

В рамках цього проекту у 2016 році за 1,7 мільйона в психлікарні відремонтували дах дитячого корпусу. А цього року медики претендують на 1, 085 мільйона гривень.
З харчоблоку просто сиплеться цегла
З харчоблоку просто сиплеться цегла
У стінах - дірки
У стінах - дірки
Стеля - мокра
Стеля - мокра
Всередині стіни вкриті грибком
Всередині стіни вкриті грибком

Зі слів чиновниці, лікарня бере участь у конкурсі об’єктів, які претендують на фінансування з Фонду регіонального розвитку, і має великі шанси увійти до числа переможців.

«Думаю, в будь-якому випадку ці кошти до кінця року їм будуть виділені», - пояснює Галина Карнаухова.



Віталія САХНІК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А НАМ ЗАБИВАЮТЬ ГОЛОВУ ГОСПІТАЛЬНИМИ ОКРУГАМИ. РЕАЛІЯМИ ТРЕБА ЖИТИ, А НЕ НАДУМАНИМИ ДУРНИЦЯМИ.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні