--> Що заважає створити музей волинської залізниці | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що заважає створити музей волинської залізниці

1
-1
Що заважає створити музей волинської залізниці
Про створення в приміщенні колишнього ресторану "Світлофор" музею волинської залізниці говорять вже давно, але є ряд причин, які гальмують процес.

Як повідомив для Конкурента начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич, на сьогодні результатів щодо створення музею залізниці Волині немає.

Ідея зі створення в приміщенні колишнього ресторану "Світлофор", що на вулиці Стрілецькій, музею залізниці Волині поки що залишається на рівні розмов.

Як повідомлялось раніше, ще на початку листопада минулого року відділ охорони культурної спадщини пропонував усім, хто зацікавлений у створенню музею, долучитись і приносити історичні матеріали та тематичні експонати.

"Ніхто нічого не приніс, ніхто не звертався. Ідеї всі можуть дати, а робити щось конкретно ніхто не хоче. У нас в місті таких куточків, як вокзал, є декілька. Але всі вони забуті, занедбані й захаращені сміттям. Хоча якби їх відновити, то вони б показали наше місто зовсім з іншого боку", – сказав Петро Троневич.

Він додав, що й не сподівався, що через день після обговорення ідеї щодо створення музею на Стрілецькій прийдуть зацікавлені люди зі своїми пропозиціями й, можливо, цікавими експонатами. Однак каже, що якби знайшлося хоча б двоє-троє людей, які зацікавлені у створенні музею, то він би особисто їм допоміг реалізувати цей проект. Оскільки має такий досвід.

"Перший вокзал був російський, а цей вокзал, про який мова, вже польських часів. Треба дослідити, коли він був перебудований у такий вигляд. Якщо він з польських часів, то ми можемо якісь проекти чи гранти виграти та залучити на створення цього вокзалу. Це дуже перспективна річ, і я можу допомогти й підказати, як це зробити", – додав Петро Троневич.

Він переконаний, що для того, щоб справа зі створення музею на Стрілецькій зрушила з місця, передусім потрібна ініціативність в цьому питанні самої громади міста. Щоб група зацікавлених громадян взялась за роботу, зібрала експонати, якусь коротку довідку про це місце – і робота зрушить з місця. Сама ж "Укрзалізниця", на балансі якої й перебуває це приміщення, самостійно робити музей навряд чи буде. Однак, зі слів Троневича, вона готова піти на зустріч тим, хто все ж таки наважиться втілити в життя створення музею.

Навколо "Світлофора" лежать купи сміття та розбитого вщент скла від пляшок та вікон.

Очевидно, що це місце для окремих осіб й надалі продовжує бути "рестораном". Оскільки біля будівлі на вибитих шибках та й всередині приміщення поряд з іншим мотлохом лежать гори пустих пляшок з-під алкогольних напоїв. Неозброєним оком видно, що в приміщення зруйноване та занедбане і продовжить руйнуватися й надалі, якщо не вживати жодних заходів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заважає Українська жаба.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні