На допрем’єрний показ фільму «Червоний» на Волинь приїхав генпрокурор Луценко

0
5
На допрем’єрний показ фільму «Червоний» на Волинь приїхав генпрокурор Луценко
На Волині провели допрем’єрний показ фільму «Червоний», знятого за однойменним романом Андрія Кокотюхи.

На захід, який відбувся у селі Радовичі Турійського району, прибула знімальна група фільму, а також генпрокурор Юрій Луценко та нардеп Степан Івахів, – повідомляє Вкадрі.

Нагадаємо, фільм «Червоний» режисера Зази Буадзе вважають першим українським бойовиком. А зйомки його частково проходили і на Волині. Нещодавно вийшов трейлер цього фільму.

Село Радовичі для презентації стрічки було обране неспроста, адже на його теренах у свій час активно діяла УПА.

«Про Вовчак, я думаю, всі чули, бо це ж колиска нашого УПА. А на Волині найбільший бій УПА був саме біля нашого села. Це було 8 вересня 1943 року. У відповідь на те, що повстанці побили німців, була вислана каральна експедиція до півтисячі загарбників. Бій розпочався 8 вересня, а закінчився 9-го пізно ввечері. У цьому бою загинув наш односельчанин Іван Микитюк», – розповіла бібліотекар села Радовичі Світлана Лукашук.

І хоча у селі не залишилося уже живих свідків тих подій, інтерес до теми УПА тут ніколи не згасав.

«Фільм "Червоний" був знятий у 2016 році. Автором сценарію є Андрій Кокотюха, режисер фільму – Заза Буадзе. У фільмі знімалися дуже багато акторів із різних міст України – починаючи з Ужгорода і закінчуючи Харковом. Ця історія розповідає про бійців УПА, які потрапили у полон, сталінський ГУЛАГ і підняли там повстання», – зазначив продюсер фільму «Червоний» Андрій Суярко.

Фільм є спільним результатом київського продюсерського центру «Інсайтмедіа», Одеської кіностудії та литовської кінокомпанії «Артокс».

Зйомки фільму «Червоний», окрім Держагентства з питань кіно, фінансували також коштом меценатів та небайдужих людей.

На кінопрезентацію у Радовичі приїхав генеральний прокурор Юрій Луценко та народний депутат Степан Івахів, який є одним із меценатів проекту.

«Спочатку я прочитав книжку Андрія Кокотюхи, з яким давно дружу. Книжка мені дуже сподобалася. Коли почув, що готується фільм за цією книжкою, чесно кажучи, не дуже повірив. У сучасній скруті важко зняти серйозний фільм. Тим не менше Андрію це вдалося. І лише на останньому етапі він звернувся по допомогу, зокрема попросив Степана Івахіва. Я часто їжджу підзарядити батарейки, коли падає віра у те, що ти робиш. Сьогодні на Волині батарейки заряджені повністю, і фільм насправді піднімає дух. По очах людей, по їхніх оплесках видно, що фільм потрібен. Я вважаю, що це серйозний успіх, і на день Незалежності країна отримає великий подарунок», – каже Юрій Луценко.

Знімальна група планує знімати продовження історії, причому саме на Волині, у Турійському районі.

«Це символічно. Це майже батьківщина УПА. Є такі свідчення, що саме в цьому районі була створена УПА… Ми збираємося знімати продовження нашої історії. І знімати ми будемо теж у цих місцях. І ці зйомки мають відбутися у цьому році. Місцевих жителів ми навіть запрошували готуватися до зйомок, і ми із задоволенням будемо знімати їх у нашому фільмі», – повідомив продюсер Андрій Суярко.

Головного героя Данила Червоного у фільмі зіграв директор і актор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса Микола Береза.

«Для мене це насправді було викликом, бо розумів, що це роль, про яку можна тільки мріяти… Мені здається, що якраз отаке кіно – одна зі складових, яка, можливо, хоч на йоту може провокувати процес змін у свідомості людей», – сказав Микола Береза.

Спостерігати, як реагує публіка на події було найцікавіше і для режисера стрічки Зази Буадзе.

«Скажу вам чесно, що це були дві години муки, майже фізичної муки. Тому що намагався зрозуміти, що відбувається у залі, як люди це сприймають. І перші півгодини я був вкрай напружений, а потім, можливо, флюїди якісь відчув, що вони сприймають фільм, що вони уже втягнуті, вони там, усередині цього фільму, і мені стало значно легше», – поділився враженнями Заза Буадзе.

У широкий формат фільм «Червоний» вийде 24 серпня 2017 року.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні