«Півтравня відпочивати? Це розкіш для бідної країни» – волинський історик про скандальний законопроект

4
-1
«Півтравня відпочивати? Це розкіш для бідної країни» – волинський історик про скандальний законопроект
Найбільше дискусій, пов’язаних з проектом нового календаря українських свят, точиться навколо кількості вихідних – вважає представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині, історик і журналіст Леся Бондарук.

«Чимало у нашому календарі маємо з радянського минулого. Натомість хочемо встановити свої власні свята на базі українських національних традицій та на основі власної історії» - цитує історика видання «Конкурент».

«Головна дискусія сьогодні точиться не довкола того, які свята будуть, а скільки буде вихідних», - вважає Леся Бондарук.

І додає: «Це нонсенс, коли ми у травні півмісяця відпочиваємо. В той час зупиняється економіка країни. Це нечувана розкіш для бідної країни, яка третій рік веде війну»

«Тема впорядкування вихідних і святкових днів в українському календарі не нова і багато років обговорюється у нашому суспільстві. Під час перейменування вулиць в рамках декомунізації багато разів доводилося знімати пропозиції перейменувати вулиці на честь 8 березня та 1 травня, оскільки законом це не передбачено. Водночас дуже часто українці нам неодноразово радили, що декомунізація потрібна у широкому розумінні – включно до зміни людської свідомості», - каже історик.

«За роки незалежності ми вже неодноразово вносили зміни у державні свята і наше суспільство до них без проблем звикло. Усім не догодиш, завжди є обурені, особливо меншина із прихильників радянського тоталітарного минулого. Але мусимо думати про майбутнє нашої країни» - резюмує Леся Бонарук.

Довідка

Український інститут національної пам'яті пропонує впорядкувати календар державних свят і пам'ятних днів.

Законопроект "Про державні й інші свята, пам'ятні дати і скорботні дні" був розроблений ще у червні 2016 року. Нещодавно його представили для громадського обговорення.

Серед основних змін, які пропонує УІНП:

- відмовитися від перенесення на понеділок святкового дня, якщо він припадає на суботу чи неділю, виняток становитимуть Різдво та Великдень;

- замість вихідного дня 8 березня хочуть встановити державне свято і вихідний Шевченківський день (9 березня);

- замість 1-2 травня – запровадити у другу п'ятницю вересня День сім'ї як вихідний день;

- вихідний день 9 травня – День перемоги на нацизмом у Другій світовій війні (це свято залишається державним) перемістити на 8 травня – День пам'яті та примирення тощо
.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ця Бондарук подруга того "автора" В'ятровича і в нього працює, так що не дивно що таке "співає"! А з приводу "бідної країни" - то нехай до е-декларантів звернеться!!!
Відповісти
Правильно! Скільки можна бути лінивими совками. Мають бути власні традиції та свята
Відповісти
Вже "совка" скільки років немає і що корисного зроблено в Україні??? Мовчали б вже краще...
Відповісти
В'ятрович втече, а ця не встигне ж.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні