--> Сійся-родися: як у Луцьку на Василя фестивалили | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Сійся-родися: як у Луцьку на Василя фестивалили

0
5
Сійся-родися: як у Луцьку на Василя фестивалили
В обласному центрі стартував етно-фестиваль «Різдво у Луцьку»!

У суботу, 14 січня на Театральному майдані Луцька розпочався 9-й етно-фестиваль.

Василь (а в цей день українці святкують Святого Василя) прийшов до лучан з рясним снігом. Та гарна засніжена днина тільки сприяла святу: на відкриття фестивалю прийшло чимало лучан: з родинами, дітками та внуками. А зі сцени лунали колядки та щедрівки від луцьких колективів. І не тільки!



На різдвяне свято до Луцька запросили колективи з Польщі (місто Рибліце Тарнавського повіту Малопольського воєводства) та Білорусі. Також прибув гурт із Івано-Франківщини. Гості розважали лучан, радо спілкувалися, грали у різні забави, колядували і віншували з Новим роком та Василем!

Відкрив фестиваль заступник Луцького міського голови Андрій Киця. Він привітав присутніх зі святами і відзначив: етно-фестиваль «Різдво у Луцьку» - одне з найулюбленіших лучанами зимових дійств у місті.

Заступник міського голови Андрій Киця, який відкрив фестиваль
Заступник міського голови Андрій Киця, який відкрив фестиваль


Як розповіла начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, через події на Сході України формат фестивалю дещо змінили.

«Ми розуміємо, що такі фестивалі згуртовують громаду, дозволяють нам зрозуміти, звідки наше коріння. Намагаємося робити фестиваль дійсно міжнародним, цього разу до нас приїхав колектив із Польщі, з Білорусі ще добирається, ну і дуже колоритний колектив із самого серця Карпат – з Верховини. Завтра програма буде більш насиченою, бо прибудуть гурти з районів, також колядуватимуть та віншуватимуть», - зазначила Тетяна Гнатів.

Серед учасників фестивалю – багато дітей та людей поважного віку. Таким чином, кажуть організатори, передаються традиції – від старого до малого.

Чи не найбільше лучанам припали до вподоби колоритні гуцули. Колектив із Верховини перебуватиме в Луцьку два дні, виконуватиме гуцульські колядки.



"Це саме більше свято в році! То Христос народився, Спаситель наш, тому це радісне свято! Ми приїхали з Верховини Івано-Франківської області. Це – на Гуцульщині. Колись було Жаб’є, а потім в совєтські часи перейменували на Верховину. Іван Франко писав: «Жаб’є – столиця Гуцульщини». Майже посліднє село в гірському районі. До Луцька ми привезли аж дві колядницькі партії з присілка Підмагора (групи колядників у нас здавна звуться партіями)

Тут є два керівники: береза – це той, хто веде коляду, і є виберця – той, хто стежить за дисципліною і несе хрест», - розповів керівник верховинського гурту Михайло Ванджурак, заслужений працівник культури України.

Доки на сцені посівали та колядували різні луцькі колективи, на площі тривали розваги, хто і собі підспівував, хтось смакував шашликом чи медовухою… У стінах палацу культури тим часом – теж вирувало свято: на сцені виступали діти з різними новорічним та різдвяними номерами.



…І дуже рідко серед гурту глядачів дійства можна було помітити представників влади чи луцьких обранців. Ті, в переважній більшості, Василя святкували, вочевидь, в інших умовах. Та навряд чи це завадило атмосфері свята.

ДИВИТИСЯ ТАКОЖ ФОТОГАЛЕРЕЮ "ЛУЦЬК ЩЕДРУЄ. ФРАГМЕНТИ РІЗДВЯНОГО ЕТНО-ФЕСТИВАЛЮ".

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні