У Чехії ексгумували прах Олександра Олеся, бо «родичі не заплатили»

0
-4
У Чехії ексгумували прах Олександра Олеся, бо «родичі не заплатили»
У Чехії на Ольшанському кладовищі ексгумували тіло відомого українського письменника, поета та драматурга Олександра Олеся, повідомляє УНІАН із посиланням на ZN.UA.

Зазначається, що за чеськими законами після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі, розміром в 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень – ред.).

До цього часу ренту за могилу Олеся платив чех українського походження Володимир Михайлишин, який нещодавно помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

В українській діаспорі повідомляють, що перепоховання заплановано на 12.00 3 січня 2017 року, плани подальшого поховання останків Олеся і його дружини невідомі.

У той же час президент Петро Порошенко вже доручив українському МЗС через Посольство України в Празі вжити заходів з метою збереження та подальшого перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини, які були ексгумовані.

«За втручання Посольства України останки Олександра Олеся та дружини були переміщені до депозитарію кладовища до моменту рішення родичів Олександра Олеся, які проживають в Канаді, щодо місця остаточного захоронення останків», - йдеться у повідомленні МЗС.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд виділить кошти для перевезення останків з Чехії до Києва.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Прах Олександра Олеся, так само, як і сотень інших видатних українців, має бути похованим на рідній землі за згодою його родичів», – заявив він.

За його словами ситуація, яка склалася з Олесем, знову порушила питання створення українського національного пантеону в столиці України.

«Зараз МЗС вживає всіх необхідних заходів для якнайшвидшого вирішення цього питання в Чехії. У свою чергу, уряд виділить усі необхідні кошти для перевезення останків одного з найвидатніших українських поетів до Києва», – додав прем’єр.

Наразі складається список видатних українців, останки яких можна перепоховати в Україні.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив міністр культури Євген Нищук.

За словами міністра, ситуація з примусовою ексгумацією останків видатного митця Олександра Олеся в Празі - «це прецедент, який має дати розуміння, що той список видатних особистостей, який обговорює міністерство разом з Інститутом національної пам’яті, потрібно взяти під контроль держави».

«Наших видатних особистостей, які колись емігрували, розкидано чимало по світу… Останки багатьох із них, дійсно, потрібно перевозити, щоби перепоховати саме в Україні. Для цього ми обговорюємо питання створення національного пантеону видатних особистостей, хто своїм талантом та місією, діяльністю ідентифікував українську державу», - повідомив Нищук.

Загалом за межами України перебуває понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки й культури.

Фото: Віктор Булига, ZN.UA.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні