ТОП-5 найвідповідальніших волинських депутатів

0
1
ТОП-5 найвідповідальніших волинських депутатів
Волинська облрада 7-го скликання "доживає" перший рік зі своєї каденції.

Ситуація у волинському парламенті кардинально змінилася. Якщо ще недавно в історії обласної ради був такий період, коли сесії відбувалися тільки до обіду і одне засідання могло тривати кілька місяців, то нині обранці працюють оперативно й дисципліновано. Нема блокування трибун чи демаршів.

Впливає на це розстановка політичних акцентів у сесійній залі, яка протилежна ситуації під куполом ВР: провладна політична сила "Солідарність" разом із "Самопоміччю" опинилася в меншості. Натомість більшість сформована довколо фракції "УКРОП", яка і делегувала на посаду голови облради Ігоря Палицю.

Депутатський корпус суттєво оновився. Проаналізувавши окремі показники роботи Волинської облради, видання "Волинь24" визначило п'ятірку найбільш відповідальних депутатів. Зрозуміло, що в цьому випадку не йдеться про реноме найбільш ефективного обранця: такий висновок варто робити за результатами роботи в окрузі й тут найперше: слово - виборцям.

З огляду на методику оцінювання (відвідуваність + голосування + запити), результати рейтингу найвідповідальніших обранців досить несподівані. Хоча...

Оцінювали роботу за трьома критеріями.

1. Відвідуваність. Зважали не просто на реєстрацію депутата під час сесійного засідання, а спробували «вичислити», чи працював обранець протягом усього засідання. Депутату, який був присутній і під час відкриття сесії, і під час її закриття – начисляли 10 балів за кожну сесію. Якщо ж був лише на початку, а під кінець сесії електронна система реєструвала статус «відсутній» – до загальної суми за таку сесію депутат отримував лише 5 балів. Тобто загалом за 8 сесій цієї каденції депутат максимально міг отримати 80 балів.

2. Голосування за важливі рішення. Визначили перелік рішень, важливих для життєдіяльності області та інтересів громадян (список – наприкінці публікації)*. Затим – проаналізували, чи підтримував кожен із депутатів те чи інше рішення. Адже при фізичній присутності обранця в сесійній залі нерідко бувають зловживання кнопкою «УТРИМАВСЯ». Або – пріоритет політичних інтересів… Тож, за «ТАК», сказане одному із важливих для Волині рішень, обранець отримував по 5 балів. Максимально кожен міг отримати 90 балів.

3. Депутатські запити і звернення. Спершу склали рейтинг активності депутатів на предмет озвучених звернень і запитів. Найактивніший обранець отримав 80 балів, решту – пропорційно до проведеної у цьому напрямку роботи.

Підсумувавши три отримані цифри, визначили, хто із волинських обранців найвідповідальніше ставився до роботи.

Не враховували статистику щодо тих депутатів, які займають чільні місця у президії облради: Ігоря Палиці, Олександра Пирожика, Романа Карпюка, Володимира Гунчика. Вони відвідують сесії ще й через посадові обов'язки.

5. Юрій ПОЛІЩУК і Юрій РОЙКО - 196 балів.


Свободівець Юрій Поліщук уперше обраний до Волиньради.

Очевидно, що його успішний результат на місцевих виборах у рідному йому Ковелькому районі - то наслідок результативної роботи ще й на посаді голови Ковельської райдержадміністрації. Посаду у виконавчій владі району освітянин за фахом Юрій Поліщук зайняв одразу після Революції гідності за квотою "Свободи". Має досвід депутатства у Ковельській районній раді.

У 2014-му разом із іншими колегами-головами РДА від "Свободи" подав у відставку за вказівкою партії.

Зараз очолює одну з гімназій на Ковельщині.

Юрій Поліщук є заступником голови тимчасової контрольної комісії, що опікується роботою комунальних підприємств, та членом комісії...

Як колишній голова райдержадміністрації - компететний у питанннях розвитку району, тому активно відстоює інтереси передовсім свого виборчого округу - №17.



Юрій Ройко пройшов до облради (теж, до речі, вперше) у складі команди Радикальної партії Олега Ляшка, членом якої був задовго до виборів.

А після демаршу екс-голови Володимира Кучера очолив фракцію РПЛ.

За фахом лісівник. На сьогодні – заступник директора волинського підприємства «ІРС СІСТЕМ», що спеціалізується на виробництві макаронних виробів. Член екологічної комісії облради.

За час роботи облради цієї канденції не пропустив жодної сесії. Увійшов до робочої групи, що проводить ревізію на територіях незаконного видобутку бурштину.

Ківерцівщина в особі Юрія Ройка має потужне лобі у волинському парламенті, бо обраний депутат в окрузі №14. Левова частка його запитів стосується проблем цих територій: ремонту шкіл, садочків, доріг.

4. В'ячеслав РУБЛЬОВ - 201


В'ячеслав Рубльов - обранець, статус якого різко зріс за результатами місцевих виборів на Волині.

За плечима В'ячеслава Рубльова - депутатська діяльність у облраді попередньої каденції, де він працював у команді батьківщинівців. За час каденції із заступника начальника відділу обласного центру зайнятості став керівником Луцького відділення Пенсійного фонду.

Несподіванкою стала поява В'ячеслава Рубльова на чолі облосередку партії УКРОП та виборчого штабу. А після виборів "вчорашній" батьківщинівець очолив фракції УКРОПу в облраді.

Крім того, він є головою впливової тимчасової комісії облради, що створена для "інвентаризації" роботи комунальних підприємств.

У сесійній залі Рубльов - активний насамперед як лідер найбільшої фракції. Успішно координує співпрацю укропівців із фракціями "Свободи", "Радикальної партії Олега Ляшка" та тієї "Батьківщини", якою керує Василь Столяр.

Є членом політради партії УКРОП.

Обраний в окрузі №53 (Луцьк), а тому часто буває у сесійній залі Луцької міської ради. Озвучує запити щодо тих чи інших проблем його округу.

3. Володимир КУЧЕР - 201 бал


Перший номер у списку РПЛ до облради. Володимир Кучер - уперто старається відповідати іміджу депутата-радикала, проте (якщо говорити про партійність) радикалом залишається формально.

Для Володимира Кучера робота в облраді 7-го скликання - то перший депутатський досвід. Виборці делегували до його місцевого парламенту відстоювати їхні інтереси "під стягами" Радикальної партії Олега Ляшка, що вперше представлена в облраді цілою фракцією. Та в грудні 2015-го Володимир Кучер написав заяву про вихід з партії. А в березні наступного року до нього застосували закон "про партійну диктатуру" й виключили зі списку кандидатів у нардепи від РПЛ.

На посаді керівника фракції Володимира Кучера змінив Юрій Ройко. Втім, дотепер він лишається членом фракції РПЛ. Хоча все частіше його діяльність у сесійній залі - суголосна із позицією фракції УКРОП та голови Волинської облради Ігоря Палиці.

Саме "устами" Володимира Кучера часто "звучать" потрібні запити.
Недавній приклад: вимога заслухати у сесійній залі звіт голови облдержадміністрації Володимира Гунчика про використання коштів регіональних програм.

Разом із тим, будучи активним у громадській діяльності, Кучер лишається офіційно безробітним депутатом.

2. Олександр ОМЕЛЬЧУК - 205 балів


У депкорпусі Волиньради Олександр Омельчук - новачок. Хоча досвід депутатства має, бо відомий на теренах Ківерцівщини, як активний обранець районної ради.

Підприємець. За інформацією ЗМІ, займається наданням у оренду вантажних автомобілів.

До облради пройшов у команді укропівців. Балотувався на "рідному" окрузі - № 15 у Ківерцівському районі. А тому в сесійній залі часто озвучує запити, пов'язані з вирішенням проблем окремих сіл свого району. Він вимагає ремонтувати дороги, ініціює відновлення пам'яток, очищення водойм, освітлення зупинки, тощо.

Є членом екологічної комісії. Увійшов до робочої групи, яка здійснює ревізію територій незаконного видобутку бурштину на Волині.

У складі фракції УКРОПу Олександр Омельчук є одним із найактивніших, якщо судити за роботою безпосередньо у сесійній залі.

1. Василь СТОЛЯР - 230 балів


Бізнесмен Василь Столяр - один зі старожилів у сесійній залі Волиньради. Депутатом - з 2006 року.

Уперше втрапив у когорту волинських обранців у списках партії "Наша Україна". Згодом, у 2010-му - за списками "Народного фронту", будучи членом фракції "Батьківщина" і членом партії "Фронт змін".

У 2015-му Василь Столяр став депутатом фактично завдяки тому, що у списку потенційних депутатів облради від "Батьківщини" опинилося два майбутніх керівника органів місцевого самоврядування: Олег Кіндер, обраний Ковельським міським головою, та Сергій Віннічук, обраний Шацьким селищним головою. Тоді ж разом із Столяром до волинського парламенту пройшла і нинішня його опонентка Людмила Кирда.

Під час своєї третьої канденції Василь Столяр значно більше віддається депутатській роботі. Він майже не пропускав сесій та активно голосував за найважливіші рішення. Додалося у нього й обов'язків: він є головою екологічної комісії. І - лідером "нелегітимної" частини фракції "Батьківщини" (у ній, як пам'ятаємо, - розкол).

Традиційно активно озвучує запити та запитання. Часто запити стосуються не стільки роботи в окрузі, скільки його підприємницької діяльності та "взаємин" із контролюючими чи правоохоронними органами.

У зв'язку зі створення КП "Волиньприродоресурс" Василя Столяра називають претендентом на крісло директора цієї структури. Коментуючи, той найчастіше каже, що нічого не має проти такого кадрового повороту. Хоча далі чуток справа поки не йде.

Входить до робочої групи, створеної облрадою для ревізії території Волині, де здійснювали незаконний видобуток бурштину.

***

До списку найважливіших проектів рішень, що розглядалися протягом 7-го скликання Волинської облради, ми обрали наступні:

1. Про обрання голови обласної ради

2. Про обрання першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради

3. Про підтримку звернення депутатів Володимир-Волинської районної ради до Президента України, Генерального прокурора України та Володимир-Волинського міського суду щодо зняття обвинувачення про дезертирство бійців 51-ї ОМБР

4. Про затвердження складу Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області

5. Про обласний бюджет на 2016 рік

6. Про Регламент обласної ради сьомого скликання

7. Про створення комунального підприємства "Волиньприродресурс"

8. Про вихід обласної ради зі складу співзасновників Редакції незалежної громадсько-політичної газети "Волинь-нова".

9. Про затвердження Регіональної програми підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2016 рік

10. Про завершення декомунізації та створення Експертної ради з питань визначення художньої цінності й містобудівного значення об'єктів

11. Про Звернення Волинської обласної ради до Верховної Ради України щодо утворення тимчасової спеціальної комісії із проведення ревізії документів делімітації кордону


12. Про тимчасову контрольну комісію обласної ради з питань захисту інтересів територіальних громад Волинської області при проведенні демаркаційних робіт державного кордону між Україною та Республікою Білорусь в межах Волинської області.

13. Про діяльність робочої групи з вивчення наслідків незаконного видобування бурштину на території області.

14. Про Звернення Волинської обласної ради щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом.

15. Про призначення Ляшенка С. В. на посаду генерального директора Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання

16. Про призначення Бубенової Л. С. на посаду головного лікаря Волинського обласного онкологічного диспансеру

17. Про відміну рішення обласної ради від 26.05.2011 року № 4/65 "Про ліквідацію комунального підприємства "Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство "Волиньоблагроліс"

18. Про створення на базі медустанови, комунального підприємства "Вузлова лікарня станції Ковель" Волинської обласної ради

19. Про передачу цілісного майнового комплексу КП "Волинський обласний санаторій матері і дитини "Турія"

Людмила ЯВОРСЬКА, Олена ЛІВІЦЬКА ("Волинь24")

Передрук заборонено
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні