«Щедрик» відзначає сто років

1
0
«Щедрик» відзначає сто років
"Щедрику" сто років. Найпопулярніша з українських пісень у світі існує в більш як тисячі варіаціях, і через століття після народження знову розказує світу про Україну, йдеться в сюжеті ТСН.

До дня народження головної щедрівки влаштовують флешмоби та хизуються, хто ж зможе защедрувати якнайкраще. У історичній будівлі філії бібліотеки Вернадського сто років тому пролунала саме та версія, яку виконують і дотепер. Тут зберігають ноти першого "Щедрика".

Композитор Микола Леонтович працював над обробкою народної пісні все життя і зупинився аж на п'ятій варіації.

На старезному папері печатка РВЦ – реввійськцензура, яка "Щедрика" дозволила.

1919 року "Щедрик" перекладають чеською, іще за рік - німецькою, французькою та англійською. І тоді ж хор імені Леонтовича повіз композицію по світу. Керував хором Олександр Кошиця. Одна зі світлин, яку він зробив за океаном, підтверджує - українська музика на початку двадцятого століття мала попит.

"В Мехіко-Сіті 24 грудня 1922 року публіки було 32 тисячі чоловік", - розповідає бібліотекар.

Із хору імені Леонтовича в Радянську Україну не повернувся ніхто, "Щедрик" американізується і з новорічної пісні він перетворюється на різдвяну. У ній йдеться про дзвони, що сповіщають світу про народження Христа.

"Тільки у Америці в 1974 році було понад 600 версій та 50 платівок, тепер я думаю, що їх набагато більше - близько тисячі", - розповідає музикознавець та музична критикиня Любов Морозова.

Олег Скрипка вперше заспівав "Щедрика" зі сцени у Франції вісім років тому. А в Україні потім зняв кліп про те, як обрядова пісня перетворює нудних дорослих на веселих малюків.

День народження "Щедрика" нині святкують церковні хори та оркестри, дитячі гурти та діджеї, які радо додають старій пісні нового звучання.

Приєднатися до святкування може й будь-який користувач соцмереж. Треба лише заспівати "Щедрик" і викласти на свою сторінку з позначкою#Щедрик100challenge #100yearsShchedryk.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Советую Вам хорошую пасеку, на которой заказываю большой ассортимент продуктов пчеловодства как для себя таки для своих родных.
Пчеловоды высылают всю пчелопродукцию на проффесионально, советы как употреблять по важным вопросам дают. Очень много полезных статей на портале, Вот несколько из них:
https://med-na-dom.com/pchelinyi-podmor/451-stoit-li-primenjat-pchelinyj-podmor-detjam.html
https://med-na-dom.com/propolis/495-kak-prinimat-propolis-v-kapsulah-top-9-preparatov-s-propolisom.html
https://med-na-dom.com/med/410-yaka-gustina-medu.html
https://med-na-dom.com/pchelinyi-podmor/452-kak-vysushit-podmor-pchel-pravilno.html
https://med-na-dom.com/pchelinyi-podmor/446-kak-primenjat-pchelinyj-podmor-pri-psoriaze.html
https://med-na-dom.com/trutnevuy-gomogenat/299-poluchenie-i-prigotovlenie-trutnevogo-gomogenata-trutnevogo-molochka-na-semeynoy-paseke-veselyy-shershen.html
https://med-na-dom.com/med/350-kak-prinimat-beluyu-redku-s-medom-ot-kashlya-dlya-detey-recept.html

Одним словом они молодцы и я их советую.
Вот их портал где я заказывал продукцию - https://med-na-dom.com/
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні