--> Впали під час ожеледі - подавайте в суд, - поради юристів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Впали під час ожеледі - подавайте в суд, - поради юристів

1
-1
Впали під час ожеледі - подавайте в суд, - поради юристів
Перші тижні зими в Україні ознаменувалися для багатьох українців серйозними травмами і переломами - до стандартної зимової ожеледі сьогодні додався ще дощ із морозом і обмерзанням. Через нестабільну температуру тротуари покрилися льодом. Посипання піском майже не допомагає, та й не скрізь є можливість посипати громадські місця хоч чимось, - пише znaj.ua.

Юристи радять, якщо ви отримали травму через нечищений сніг - подавайте в суд. Адже отримані травми нерідко виливаються у великі грошові витрати. І через чужу безвідповідальність людина потрапляє в складне моральне і фінансове становище.

В ціну позову можна включити не тільки витрати на лікування, неодержані доходи, які ви не отримали через травму, а також вимагати відшкодування моральної шкоди. Також у позов можна внести і невикористані вже куплені квитки в кіно, на концерт і на літак, плату за пропущені курси і, наприклад, сеанс масажу.

У Європі, якщо біля ресторану або офісу не прибрано, і людина впала і отримала травму, то власник або орендар знає, що буде позов. У багатьох країнах Європи не просто прибирають сніг і посипають лід піском, а висушують тротуар насухо.

Основні правила підтримки порядку на наших вулицях містяться в Правилах благоустрою, які приймаються на сесіях наших міст та інших населених пунктів.

"Найголовніше дізнатися, хто відповідальний за прибирання цієї ділянки. Якщо з цим є труднощі, то рекомендується написати запит в адміністрацію міста, для з'ясування відповідальної особи або організації за дану територію. Потрібно взяти довідку в медичному закладі, засвідчену лікарем, який проводив первинний огляд. Потім потрібно зібрати всі чеки, які показують, у скільки обійшлося лікування. Якщо травму отримали біля будинку, потрібно, щоб мешканці склали акт довільної форми, вказали в ньому свої прізвища, підтвердили, що такого-то числа за такою-то адресою не прибрана певна ділянка, внаслідок чого постраждав громадянин, і вказати прізвище.

Але найкраще, для фіксації такої події викликати поліцію і написати відповідну заяву з докладним її описом. Цей акт або виписку з матеріалів справи разом з іншими супутніми документами подати до суду з вимогою відшкодувати матеріальні збитки. Можна додати і моральну шкоду.

А якщо це сталося не на території підприємства або житлового будинку, а просто на тротуарі, все одно можна знайти відповідального. Адже за кожним магазином або рестораном, будь-яким орендарем закріплені зобов'язання по прибиранню тротуару перед його приміщенням, - пояснює юрист Андрій Турій, керівник адвокатської компанії "Турій та партнери".

Якщо з даху будинку або підприємства звисають бурульки, то ці місця мають бути огороджені. Це повинні перевіряти інспектори.

Також у всіх ЖЕКів укладені договори з організаціями, які можуть проводити висотні роботи і знімати з дахів сніг і лід. Рятувальники на такі об'єкти виїжджають в садки, школи.

Жителі житлових будинків можуть не тільки звертатися до балансоутримувача, а й повідомляти про це на 101.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А може під час ожеледиці потрібно взувати зимове взуття і не ловити гав? Впав, забився і подавай заяву в суд. Дуже смішно.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні