--> У Любомлі руйнується давній палац польського гетьмана | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Любомлі руйнується давній палац польського гетьмана

1
5
У Любомлі руйнується давній палац польського гетьмана
Пам'ятка нині - в аварійному стані, а музейники б'ють на сполох.

Колись розкішний палац коронного польського гетьмана Ксаверія Браницького у місті Любомль на Волині занепадає, пише Сергій Наумук у газеті "Волинь Нова".

Сьогодні у стінах споруди - спортивна школа. Від палацу, довжиною близько 200 метрів зберігся лише один флігель. Решту знищили ще до Першої світової війни.

Після приходу радянської влади у будинку розташувався штаб 98-го прикордонного загону. Ще пізніше тут розташували профтехучилище. Згодом і дотепер - спортшколу.

За словами директора Любомльського краєзнавчого музею Олександра Остапюка, він 40 років добивається, щоб у колишньому палаці був музей. Але щоби реставрувати споруду і облаштувати в ній музей, треба кошти.

У районній казні необхідна сума навряд чи знайдеться. Але сьогодні влада району планує оновити проектну документацію на реставрацію, щоб знати, скільки може коштувати нове життя старого палацу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Саша,чому ти не пвідомляєш,що там після погранзагону з 1957 р.була середня школа №2 з російською мовою навчання? Так що 40 років назад і значно потім поки не побудували нове ПТУ,питання про музей не стояло. В Любомлі взагалі часто пропадають історичні значимості: то старезний дуб зріжуть, найбільший на Волині,то будинок відомої актриси знесуть,то два кладовища зруйнували-єврейське і польске на західній окраїні.Минулі влади звичайно.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні