--> Скандальний непотріб, або Що ховають стіни загадкового будівництва у Брищі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Скандальний непотріб, або Що ховають стіни загадкового будівництва у Брищі

0
-5
Скандальний непотріб, або Що ховають стіни загадкового будівництва у Брищі
Мешканці села Брище, а також їхні сусіди з Рокинь, Сирників та Моташівки не на жарт стурбовані будівництвом, яке розгорнулось на території сміттєзвалища. Кажуть, що будується піч, в яку звозитимуть та палитимуть невідомо що зі всієї України.

Люди налякані: вони стільки років поспіль потерпають від смороду, неякісної води, а тепер ще й дихатимуть копіттю від печі, про яку, до речі, в селах уже ходять легенди. Мовляв, спалюватиме вона і людські тіла, і тварин, і увесь привезений сюди за гроші непотріб.
То що ж насправді коїться на брищенському сміттєзвалищі?


СМІТТЄСОРТУВАЛЬНА ЛІНІЯ НЕЕФЕКТИВНА

Брищенське сміттєзвалище ще за кількасот метрів дає про себе знати. Не лише запахом, а й рознесеним вітром сміттям. Територія величезна, однак, розпланована. Перший полігон відходів відгороджений таким-сяким парканом, засипаний піском та не використовується, запеняють комунальники, з березня цього року. По іншу сторону – новий полігон для захоронення відходів площею 8,74 гектара.



Поруч сміттєсортувальна лінія, яка діє тут майже рік. Сміттєвози час від часу прибувають, техніка працює, подаючи сміття на стрічку. Що відбувається всередині сміттєсортувальної станції – загадка, бо при появі журналіста її працівники поховалися, відмовляючись давати коментарі.

Однак, не треба бути експертом, щоб зрозуміти: сміття сортують абияк. Якщо взяти до уваги, що за рік сюди потрапляє 600 тисяч кубометрів відходів, або 2 тисячі кубів щодня, то вже очевидно, що ця невеличка станція не здатна їх пересортувати.



Та й сам директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич, – людина, яка відповідає за вивіз сміття від будинків – розповів, що наявна на території сміттєзвалища електростанція не дає необхідної потужності для сміттєсортувальної лінії. Відтак відсортувати вдається менше половини побутових відходів.

І це при тоу, що власниками сміттєсортувальної лінії є на половину «Луцькспецкомунтранс» та ТзОВ «Луцьк ЕКО», яке було створене у минулому році з дозволу депутатів Луцької міської ради.

Тепер же, за словами депутата міської ради Ігоря Поліщука, поспілкуватися із керівницею «Луцьк ЕКО» неможливо, бо за станом здоров'я вона не може працювати. Змінити її, зважаючи на спільну форму власності фірми, теж поки не під силу, що вже й говорити про отримання будь-якої інформації про діяльність товариства.

«Дивно, чому Луцька міська рада сама не створила ТзОВ «ЛуцькЕко», а обрала змішану форму власності. Статутний капітал становить 2,6 мільйона гривень. На момент створення цього підприємства – це була цілком підйомна для Луцька сума», - зауважує Ігор Поліщук.

Якби там не було, але брищенський полігон розростається швидкими темпами. Навіть екологи не впевнені, чи вистачить відведених другій черзі 8 гектарів полігону на наступні п'ять років, як це передбачалося. Тим паче з такою «ефективністю» сміттєсортувальної лінії.

СМІТТЯ СОРТУЮТЬ І НЕЛЕГАЛИ

Є ще один бік медалі сортування сміття у Брищі, про який неохоче говорять чиновники, вдаючи, що нічого про це не знають. Між старим та новим полігонами протягом дня вервечкою снують «місцеві». Так називають себе ті, хто працює на сміттєзвалищі нелегально. Вони вибирають з купи відходів те, що можуть здати та отримати за це гроші. Пластик, скляні пляшки, кольорові метали…



«Місцевий» Сергій розповів, що у «хороші» дні на полігоні можна виручити 200-300 гривень, приміром, здаючи на ту ж сортувальну лінію пляшки по три гривні за кілограм. А таких «місцевих» на полігоні десятки…

ЧОМУ НЕ ПРИХОДИЛИ ІНВЕСТОРИ?

Жителів Брища та довколишніх сіл час від часу ставлять до відома про появу інвесторів, які готові вирішити проблему зі сміттям на полігоні. Але ці інвестори чомусь швидко зникають, не даючи населенню нічого, окрім банальних обіцянок запобігти екологічному лиху.

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась каже, що проблема, чому зникають інвестори, в першу чергу – у вартості заводу по переробці сміття. За попередніми підрахунками, його будівництво потягне більше трьох мільярдів гривень. Чиновник запевняє: це у свою чергу призведе до зростання тарифів на вивіз сміття для лучан.

Крім того, інвестори, за словами Юрія Крася, відмовляються від Брища через (!) невеликі об'єми сміття, необхідні для потужного функціонування заводу.

Депутат Волинської обласної ради, голова постійної комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Василь Столяр щодо інвесторів має іншу думку.

«Не так давно будівництвом сміттєпереробного заводу займався колишній депутат Волиньради Віктор Кобринчук. Чому все зникло? Тому що влада у 2008 році запросила за землю карколомну суму в інвесторів! Дайте нам 10 мільйонів доларів, вкладіть ще 40 і тоді працюйте, будь ласка. Та з таким підходом до нас жоден інвестор не прийде», - розповів Василь Столяр.

ЗЕМЛЮ ПІД БУДІВНИЦТВО ПЕЧІ НАДАЛИ В ОРЕНДУ НА 49 РОКІВ

Зважаючи на те, що поблизу полігону тривають будівельні роботи – інвестор таки знайшовся. Це товариство з обмеженою відповідальністю «Центр переробки та утилізації відходів». Для місцевих мешканців початок будівництва – несподіванка, адже їх ніхто не попередив, що невдовзі поруч із полігоном постане піч.

Хто це, що будує і чому? Головні екологи Волині Дмитро Новохатський, Олександр Ткачук кажуть, що жодного відношення до будівництва печі не мають і жодних дозволів не видавали. Мовляв, це не їхня компетенція. Радять звертатися до правоохоронців, інспекції архібудконтролю, які проведуть розслідування та з'ясують, що будують біля сміттєзвалища.

Голова Рокинівської селищної ради Леся Яцушик запевнила, що влада Луцького району поставила селян перед фактом про здачу земельної ділянки в оренду, і що договір оренди селищна рада не заключала із товариством. Пані Яцушик каже, що уже, коли стало відомо про оренду землі, селищна рада була змушена дозволити будівництво.

Як розповіла Княгининівський сільський голова Олена Твердохліб, ще рік тому луцька районна влада віддала землю біля Брища в оренду ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів», яке має представництво у Києві, на 49 років. І це при тому, що раніше землю для будівництва подібної печі планувалось виділити у Сирниках.

«Я думаю, що голова райдержадміністрації Ігор Ярмольський знайшов рівноцінну землю в Брищі і щось за це отримав. Але це мої домисли, не знаю, чи це правда. Людям показали документ, який нібито підтверджує згоду селян на будівництво печі і одна жінка побачила свій підпис, хоча вона нічого не підписувала насправді. Тобто там була фальсифікація», - наголошує очільниця Княгининівської сільської ради.

Перший заступник голови Луцької РДА Володимир Боярчук під час спілкування з селянами на полігоні пояснив: «Земельна ділянка площею 6,2 гектара передана в оренду під будівництво заводу з переробки відходів. Однією з частин цього заводу є утилізаційна піч високотемпературного згорання. Висновки санстанції, екології відносно проекту відведення земельної ділянки та проекту встановлення будівельного обладнання є…».

ЛЮДИ ЗНЕВІРЕНІ

Активістка села Брище пані Тамара каже, що поки правоохоронці проведуть розслідування, піч, а то й цілий завод, уже збудуються, а місцеве населення потруять парами від печі, тому допустити такого розвитку подій вони не дозволять.

Люди налаштовані категорично. Кажуть, що готові до активних протестів. Скаржаться, що уже на початковому етапі будівельних робіт надто багато таємниць та брехні. Мовляв, на будівельний майданчик їх не пускають, на сесії Рокинівської селищної ради, коли давали дозвіл на будівництво печі, представники ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» розповідали одну інформацію, а зараз відмовляються від своїх слів.

Найперше, що хвилює народ, що ж спалюватимуть у тій печі. Бо згідно документів, які фірма надала депутатам селищної ради, йдеться про біологічні відходи, рештки тварин, промислові відходи тощо. Селяни налякані, адже кажуть, що жити поруч із крематорієм чи вдихати пари від спалювання хворих тварин, не хочуть.

Керівник відділу екології ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» Василь Мацьків переконує, що нічого подібного у печі спалювати не будуть, мовляв, технічні можливості печі-утилізатора марки УТ 3000Д дозволяють спалювати і тваринні рештки, але на брищенському полігоні цього не робитимуть – палитимуть лише сміття, гуму, медичні шприци тощо.



«Піч має шестиступеневу систему фільтрації (А на сесії селищної ради представники орендаря розповідали про триступеневу систему. – Авт.), завдяки чому в результаті згорання сміття небезпечних речовин в атмосферу викидатись не буде», - переконує Василь Мацьків.

Однак селяни цим словам не ймуть віри.

Ми побували на території будівництва печі. Під'їзну дорогу уже залили бетоном, територію обгородили парканом, за яким теж ведуться підготовчі роботи. Це при тому, що документів, які б засвідчували дозвіл на початок будівельних робіт, зі слів і селян, і представника фірми пана Мацьківа, немає.



«Я людина нова на фірмі, почав працювати лише з вересня… Думаю, що дозволи усі є, інакше б нам не дозволили будувати», - знизуючи плечима, говорив Василь Мацьків, від якого, до слова, не вдалося добитися жодних іще коментарів та пояснень.

Місцева мешканка та активістка Валентина розповіла, що населенням нехтують та не беруть до уваги побажання громади, відтак довелося вдаватися до радикальних дій.

Днями обурені жителі вдалися до блокування дороги на сміттєзвалище. Активісти підготували звернення до правоохоронних органів щодо законності початого поблизу полігону будівництва.

Першою на протести селян зреагувала Рокинівська селищна рада, яка, якщо бути чесним, і поклала початок громадському бунту, надавши дозвіл на будівництво.

Так, 30 жовтня депутати селищної ради прийняли рішення, відповідно до якого домагатимуться від Луцької РДА розірвання договору на оренду землі, на якій ведеться будівництво печі.

Ірина КОСТЮК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні