У волинських ПТУ - недобір учнів: продовжили прийом заяв

0
1
У волинських ПТУ - недобір учнів: продовжили прийом заяв
Міністерство освіти продовжило деяким ПТУ прийом заяв на навчання до 1 жовтня. Серед них - частина профтехучилища Волині, які так і не добрали заплановану кількість учнів.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА в понеділок, 19 вересня, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Так, зі слів начальника обласного управління освіти Людмили Плахотної, цьогоріч до закладів профтехосвіти вступили 3 791 учень. З них майже половина - 1292 - з соціально-незахищених категорій (діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, з неповних, неблагополучних сімей, малозабезпечених родин, з фізичними і розумовими вадами).

Три профтехучилища мають серйозний недобір учнів: ПТУ № 5 у Ковелі набрало 43% учнів, Локачинська філія Оваднівського професійного ліцею - 60%, ПТУ № 27 міста Берестечко - 60%.

У багатьох закладах є проблеми з формуванням груп на певні професії: через надто малу кількість учнів ці групи не можуть відкрити. З такими проблемами зіткнулися у Нововолинському, Камінь-Каширському, Луцькому, Володимир-Волинському, Колківському ВПУ, Торчинському, Ковельському, Любомльському, Оваднівському, Маневицькому професійних ліцеях, у Локачинській філії Оваднівського професійного ліцею, ПТУ № 11 Нововолинська, ПТУ № 5 Ковеля та № 27 Берестечка.

Відтак, набір в деяких закладах продовжили до 1 жовтня, але до цього часу навряд чи ситуація істотно зміниться.

Найбільше, каже Людмила Плахотна, у ПТУ вступають на промислові спеціальності - 1337 учня, вдвічі менше на сільськогосподарські – 657, 236 на спеціальності транспортної галузі, 766 – будівництва, 741 – торгівлі і харчування, 54 – житлово-комунального господарства і невиробничих видів побутового обслуговування.

В області планують реформувати ПТУ, створивши опорні училища, а решту закладів пропонують переводити в статус філій, заявив голова ОДА Володимир Гунчик.

«Нехай діти йдуть в школи здобувати середню освіту. В інших випадках робіть те, що ви робите по опорних школах. Базові опорні ПТУ мають бути як перехідні до профцентрів. Решта - мають бути їхніми філіями», - повідомив він.

Водночас голова ОДА розповів, що наступного року в області створять два професійні центри: на базі Луцького училища будівництва і архітектури та Луцького центру ПТУ.

Всього, каже він, на Волині має бути декілька базових профцентрів, які б охоплювали галузі промисловості, будівництва й архітектури, сфери побуту, інфраструктури і логістики, культури і мистецтва.


Теги: пту, недобір
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні