На Волині може подорожчати хліб

1
10
На Волині може подорожчати хліб
Волинські хлібопеки прогнозують здорожчання хліба.

У серпні Міністерство економічного розвитку і торгівлі тимчасово скасувало адміністративне регулювання цін на продукти харчування.

На думку експерта із питань аграрної політики, місцевого самоврядування, адміністративно-територіальної реформи, розвитку сільських територій Дениса Марчука уже восени здорожчають молоко, м’ясо, яйця, а також борошно, макаронні вироби і хліб.

Хліб, на думку експерта, подорожчає на 20%.

А які прогнози роблять хлібопеки? Чи планують вони піднімати ціни на свою продукцію?


БОРОШНО – 40 % ВАРТОСТІ ХЛІБА

Найбільше на ціну хліба впливає вартість борошна – каже голова правління ПАТ «Теремно Хліб» Андрій Тищенко.

«Цього року ми не бачимо звичайного сезонного зниження ціни на зерно нового врожаю. Зараз ціна не дуже суттєво, але постійно зростає. Такого не було в останні роки», - каже керівник «Теремно Хліб».

Він додає: «Ще й міністр АПК вже заявив, що цього року Україна планує побити рекорд по експорту зерна. А це означає, що велика кількість зерна буде продана за валюту. Тобто при будь-якому коливанні курсу долара вартість зерна на внутрішньому ринку буде зростати. А значить – і вартість борошна», - пояснив Тищенко

Директор Кічкарівського хлібзаводу Віталій Бобир розповідає, що підняття ціни на хліб восени – звична справа. Підвищується ціна на борошно, а вартість цього продукту – це 40% від вартості хліба.

ЕНЕРГОНОСІЇ І ЗАРПЛАТА

Співзасновник ТзОВ "Хлібний майстер" Генрих Шимонович пояснює, що наразі йде мова про здорожчання так званого «соціального хліба», ціна якого регулюється державою.

«Потужні хлібзаводи працюють мало не в збиток, виробляючи такий хліб. З іншого боку, велика частка затрат у таких хлібзаводів припадає на енергоносії - газ та електрику. Якщо підніметься знову ціна на них, відповідно повинна вирости і ціна продукції», - каже співзасновник «Хлібного майстра».

Однак, з його слів, наразі спостерігається тенденція росту ціни не тільки в соціальному сегменті, адже загалом у світі зростає ціна на зерно, прогнозують ріст цін на нафту, що «підтягне» і ціну на зерно. Відтак, на формування ціни на хліб впливає не лише ситуація в Україні.

Керівник «Теремно Хліб» додає: останнім часом значно зросли витрати на сировину, електроенергію та паливно-мастильні матеріали, що теж може зумовити ріст ціни.

Крім того, він пояснює: «На вартість хліба впливає і збільшення заробітної плати працівників підприємства. «Теремно Хліб» піднімало заробітну плату своїм працівникам кілька разів протягом цього року. І ми плануємо зробити це ще раз до кінця року».

ПРОГНОЗИ ХЛІБОПЕКІВ

«Теремно Хліб». «Якщо ситуація залишиться стабільною, продукція «Теремно Хліб» здорожчає не на 20%, а на 7% і то у кілька етапів», - каже Андрій Тищенко.

Наразі найдешевшими на цьому підприємстві є подові хліба "Січовий" житньо-пшеничний (7,28 гривень) та "Подільський" пшеничний (7,70 гривень), вага кожного з яких 700 грам.

«Кічкарівка». «Цьогоріч, якщо й планується підвищення ціни на хліб, то не катастрофічне – на декілька копійок. Суттєво ситуація може змінитись лише у випадку стрімкого зростання цін на енергоносії (газ, електроенергія) та пальне», - запевняє Віталій Бобир.

«Наразі ми не бачимо підстав для підвищення ціни на нашу продукцію», - каже директор «Кічкарівки».

З його слів, найдешевший хліб від ТМ «Кічкарівка» вартує сім гривень п'ятнадцять копійок. Вага житньої хлібини – 700 грам. Також 650-грамова біла хлібина коштує сім гривень двадцять п’ять копійок.

«Хлібний майстер». «Ми не випускаємо «соціальний хліб», тому поки що на свою продукцію ціну піднімати не будемо. Можливо, з часом, якщо це буде економічно обгрунтовано», - каже Генрих Шимонович.

Віталія САХНІК("Волинь24")

Повний або частковий передрук матеріалу заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Такі як я вже просять на базарі зважити кілька картоплин... Скоро хліб на грами купувати будемо. А ціни і тарифи ростуть, проте пенсіі і зарплати стоять на місці. Як жити і як вижити? Цілий світ допомагає Украіні, а ця допомога все десь дівається. Отож, маємо тарифно- ціновий геноцид цілого європейського народу Украіни. Боже, допоможи і порятуй від таких "своіх" людей. Не так тіі воріженьки...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні