Російська мова у луцьких школах: заборонити не можна залишити

2
-2
Російська мова у луцьких школах: заборонити не можна залишити
«Коли Росія вбиває українських синів і дочок, ми не маємо права підтримувати паразитування мови окупанта в Україні», - обурюються лучани, які не хочуть, аби їх діти вивчали російську мову.

Втім, в управлінні освіти та школах невдоволення містян не розділяють. Кажуть, треба завершити курс, передбачений програмою.


НЕ ХОЧУТЬ, ЩОБ ДІТИ ВЧИЛИ МОВУ АГРЕСОРА

«Два роки минуло після Революції Гідності, тисячі наших воїнів загинули на сході від рук російських військових і терористів, а в Україні досі дітей вчать російській мові. Нонсенс! Уявіть, якби під час Другої світової в Радянському Союзі навчали дітей німецької. Я категорично проти вивчення російської, але на жаль, у школі це обов’язково», - розповідає мама школярки, яка навчається у Луцькій гімназії №21 імені Михайла Кравчука.

Водночас Галина Панас, донька якої навчається у 10 класі цієї ж школи, радіє, що вивчення російської уже позаду. Втім, жінка шкодує, що кілька років у гімназії витратили на вивчення непотрібної мови, мовляв краще б вчили польську.

«На жаль, в 21-ій школі переоцінюють вагомість російської мови, особливо зараз. Моя дитина вивчала російську з п’ятого по дев’ятий клас і я неодноразово просила замінити її польською, але ніхто не взяв цього до уваги, в тому числі й батьки інших дітей», - пригадує лучанка.

«Нам треба вчити мови цивілізованих країн, а не сидіти в минулому, в Радянському союзі. Зараз російської мови занадто багато в Україні і не варто її ще більше насаджувати дітям. Сумніваюсь, що батьки відправлять дітей вчитися до дикої Росії, як мінімум, оберуть польські вузи, якщо не українські. Коли Росія вбиває українських синів і дочок, ми не маємо права підтримувати паразитування мови окупанта в Україні», - наголошує мама школярки.

Чи не найбільше батьків обурює той факт, що хоч російська мова вивчається факультативно, відмітка «зараховано» залишається в атестаті, тому відвідування занять з цього предмету все ж обов’язкове.

ПРОБЛЕМА ШТУЧНА, - ОСВІТЯНИ


Заступник директора з навчально-виховної роботи Луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука Оксана Коваль запевняє, що усі суперечки щодо вивчення російської мови проходять виключно у соціальних мережах, адже до адміністрації закладу з проханням припинити викладання цієї мови ніхто офіційно не звертався. Це питання не розглядалось і на засіданні Ради гімназії, яке нещодавно відбулось.

Відповідно до навчального плану наразі у гімназії російську мову вивчають з сьомого по дев’ятий клас. Втім, освітянка каже, що після Революції Гідності та початку війни на сході поступово кількість годин викладання російської зменшують. Коли ж нинішні семикласники закінчать дев’ятий клас, її взагалі припинять викладати, натомість дітей навчатимуть польської. Наразі ж це зробити неможливо, бо вивчення російської передбачено навчальними планами.

«Це питання взагалі штучно підняте, адже на сході дуже багато російськомовних людей більш віддані Україні, ніж деякі україномовні тут. До того ж ми поступово виводимо вивчення російської, але зробити це в один момент не можна – діти мусять закінчити програму», - наголошує заступник директора.

З її слів, хоч вивчення російської і є обов’язковим, та за цей факультатив оцінок не ставлять, тому успішність ні на що не впливає.

Оксана Коваль додає, що вчителі, які зараз викладають російську у 21-ій гімназії, досягли пенсійного віку, тож з припиненням вивчення цієї мови у закладі вони вийдуть на заслужений відпочинок.

ВІДМОВИТИСЯ ПРОСТО, - ЧИНОВНИКИ

Водночас начальник міського управління освіти Олег Гребенюк запевняє, що російська у луцьких школах – виключно факультативний курс, тож, якщо батьки не хочуть, аби їх діти вивчали цю мову, вони можуть написати відповідну заяву на ім’я директора навчального закладу. Це, зі слів чиновника, дозволить учням не відвідувати заняття з російської навіть, якщо заяву написали лише декілька батьків, а не весь клас.

«Дитина самостійно цього не може вибирати, бо неповнолітня, але батьки цей вибір зробити можуть», - наголошує Олег Гребенюк.

«Цей курс обов’язковий, поки батьки не напишуть заяви з відмовою, але поки ніхто цього не зробив», - додає посадовець.

Наразі очільник міського управління освіти не може сказати, які школи все ще вивчають російську, адже це «варіативна частина», яку визначає педагогічна рада кожного закладу самостійно, залежно від потреб навчального процесу і бажання батьків.

З його слів, окрім англійської та російської у луцьких школах вивчають ще німецьку, французьку, польську, іспанську і навіть китайську.


В 5-й ШКОЛІ ПРОБЛЕМИ НЕ ЗНАЮТЬ

Директор луцької ЗОШ №5 Валерій Півницький радіє, що до них ще не дістались протести проти вивчення російської та політики, які спекулюють на цьому. До слова, 5-та школа - єдина у Луцьку, яка має класи, де все ще навчають російською мовою.

Так, у 10-ому класі залишилось лише шість російськомовних учнів, однак вони не хочуть приєднуватись до паралельного класу, навчання у якому відбувається українською.

При цьому у перший клас цьогоріч пішло аж 18 дітей, які розмовляють російською. Загалом, зі слів директора школи, на кожній паралелі є по одному російському класу, в яких навчаються близько 200 дітей.
«Є різні погляди в російськомовних батьків на ситуацію в країні, але поки все нормально – на щастя, політики в це не втручаються», - зізнається освітянин.

З його слів, якщо у звичайних школах проблеми з тим, що російську не хочуть вчити, то у спеціалізованій свої турботи – майже не залишилось вчителів, які можуть викладати російською, наприклад математику чи біологію.

«Поки у нас ще є такі вчителі, але багато з них вже пенсійного віку, а молоді не володіють російською на достатньому рівні. Не знаю, як далі буде», - резюмує Валерій Півницький.

Віталія САХНІК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Это международный язык!
Учите обязательно, в плену сгодится :)))
Відповісти
5-та школа для розумово відсталих дітей Руського міра.
Співчуваю, радує що вони там усі зібралися і не розпорошені по усіх школах.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні