--> Буде як в магазині: як може змінитись система фінансування лікарень на Волині | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Буде як в магазині: як може змінитись система фінансування лікарень на Волині

0
-6
Буде як в магазині: як може змінитись система фінансування лікарень на Волині
На Волині лікарням виділятимуть кошти, залежно від кількості наданих послуг, а не ліжко-місць.

Про те, на що може вплинути відміна так званого «наказу про ліжко-місця» в коментарі «Волинь24» розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Як відомо, днями заступник міністра охорони здоров'я України з напрямку реформ Павло Ковтонюк повідомив про скасування наказу МОЗ №33, який називають «наказом про ліжко-місця», згідно з яким медзаклади планували свою штатну чисельність залежно від кількості ліжко-місць. Відтак, кошти фактично виділялись не пацієнтам, а ліжко-місцям.

«Ясно, що цей наказ застарілий, а сьогоднішня система фінансування медзакладів прив’язана до нього. Стовідсотково потрібно створювати щось нове, але я поки неготовий сказати, що буде натомість – роз’яснень ми ще не отримали», - пояснює Ігор Ващенюк.

Посадовець каже, що швидше за все лікарні тепер фінансуватимуться, залежно від кількості наданих послуг, а не ліжок.

«Я думаю, що розмір фінансування буде змінюватись щороку, залежно від можливостей держбюджету, бо зараз фінансування на копійку, а вимагають від нас на 100 гривень. повинно бути так, як у всьому світі: чим більше послуг надає лікарня, тим більше грошей отримує.

В ідеалі, прийматиметься державний бюджет, депутати визначатимуть, скільки і яких послуг вони можуть оплатити, а решту оплачуватиме або громадянин, або страхова компанія, фонди», - каже головний медик області.

«Коли ми йдемо в магазин, то платимо за послугу чи товар. Так і в медицині повинно бути: є послуга, значить повинна бути і оплата. Поки це маленький крок, але ми сподіваємось, що далі реформування піде швидше», - додає Ігор Ващенюк.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні