Конфлікт районної газети і райради: крапки розставить суд

3
2
Конфлікт районної газети і райради: крапки розставить суд
Конфлікт районної газети і Ківерцівської районної ради триває.

Про вихід із ситуації сторони мали змогу поговорити під час публічної зустрічі. У п'ятницю, 2 вересня, в Луцьку відбулася прес-конференція за участі керівника Національної медіа-профспілки України Ігоря Чайки та медіа-юриста Олександра Тарасова, а також заступника голови Ківерцівської районної ради Тамари Чигрин.

Уже тривалий час газета "Вільним шляхом", яка колись називалася "Ленінським шляхом", та її співзасновник районна рада з'ясовують стосунки. Нещодавно з посади в.о. головного редактора розпорядженням голови райради була звільнена Марія Хітько, натомість на посаду редактора призначена Людмила Михайленко.

Однак колектив наполягає: поки редакція в процесі роздержавлення, орган влади, який є співзасновником, не може звільняти-призначати редактора чи змушувати вносити зміни до статуту. Це з 1 січня 2016 року заборонено Законом України "Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ". А, за словами медіа-юриста Олександра Тарасова, саме церез те, що Марія Хітько відмовилася підписати новий статут (який передбачав створення редакційної колегії в газеті), її згодом звільнили за прогул.

Натомість заступник голови районної ради Тамара Чигрин розповіла: коли постало питання реформування комунального ЗМІ, зокрема цієї газети, районна рада створила тимчасову комісію для вивчення документації. Саме спізасновник, згідно із законом, мав визначатися зі способом реорганізації, а для того належало грунтовно вивчити стан справ. У тому числі й бухгалтерію.

"Газета постійно дотується. Торік, наприклад, отримала 190 тисяч гривень. Коли ж ми отримали свідоцтво про її реєстрацію, то виявили, що у ньому значиться одна назва "Ківерцівська районна газета "Вільним шляхом", а гроші редакція отримувала весь цей час під іншою назвою - "Ківерцівська громадсько-політична газета "Вільним шляхом". Для нас було шоком, що редакція з таким станом справ іде на реформування. Ми працювали в парі й готували газету до роздержавлення в першій черзі", - зазначає Тамара Чигрин.

Щоб дізнатися про суми заборгованості (а редакція, за її словами, брала кредити), стали просити і балансові звіти. За результатами згодом проведеного аудиту, баланс редакції не можна вважати достовірним. Допущені суттєві помилки.

Другий камінь спотикання, на думку районної ради, - приміщення редакції. Тамара Чигрин наполягає і демонструє документи: двоповерхова споруда в центрі Ківерців належить до власності громади, а не редакції газети.

Тому з результатами аудити районна рада звернулася до прокуратури. Чекає відповіді. А Марія Хітько оскаржує своє звільнення в суді.
"Нехай своє слово скаже суд. Розставить всі крапки над "і". Якщо винесе рішення у вашу користь - повернетеся на роботу", - зазначила заступник голови райради.

Як наголосив Олександр Тарасов, наразі колектив вступив у трудовий спір. І це є перший крок до оголошення страйку. Тоді це буде єдиний в Україні прецедент, бо в процесі роздержавлення ще жодне друковане видання не страйкувало.

До цього моменту профспілчани сподіваються, що їм вдасться знайти компроміс з районною владою щодо газети. Вони вимагають скасувати розпорядження про звільнення редактора газети.

До переговорів готова і районна рада, каже Тамара Чигрин. На її думку, треба дочекатися і рішення суду.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хто така чигрин знають усі Ківерці (брала на базарі хабарі за що й була арештовано на базарі превселюдно). Я не знаю хто її допустив до влади з таким кримінальним минулим! Її подруга ( у житті і по партії "Батьківщина") михайленко тоже, ще та особа!
Шановні хватить чорнити "Вільним шляхом" і працівників газети! Видно про Вас є що писати, що ви хочете створити редакційну колегію! Це ж явна цензура! Ганьба!
Відповісти
Я не зрозумів, чи на цій прес-конференції були представники газети "Вільним шляхом"? Якщо були, то чому так однобоко автор висвітлює цю зустріч? Якщо не було представників, то по якій причині? Де думка колективу? Вони мають право, як один із співзасновників! Влада не бажає відпустити газету і шукає різні шляхи зупинити Закон! Може правохоронні органи зацікавляться цією Ківерцівської районної радою? А саме їх посадовою особою - заступником голови Чигрин. Мені здається, що тут має місце перевищення службовими повноваженнями та і явний тиск на місцеву пресу!
Відповісти
А кому ця газета потрібна з фінансуванням за гроші платників податків?Який з неї толк?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні