Луцькі депутати не знають, як реагувати на визнання Волинської трагедії «геноцидом»

0
-3
Луцькі депутати не знають, як реагувати на визнання Волинської трагедії «геноцидом»
Депутати Луцькради не підтримали звернення до Президента, Уряду та Верховної Ради щодо визнання польським Сеймом подій на Волині геноцидом.

Про це стало відомо у середу, 31 серпня, під час сесії Луцької міської ради.

Проект звернення на розгляд сесії виніс депутат від ВО «Свобода» Микола Федік.

«З року в рік навколо подій так званої «Волинської трагедії» нагнітається антиукраїнська істерія, яка штучно підігрівається польською стороною. Зрештою, 22 липня 2016 року польський Сейм поквапливо приймає юридично абсурдне та історично необґрунтоване рішення, в якому звинувачує українців у геноциді», - наголосив обранець громади.

У запропонованому фракцією ВО «Свобода» проекті звернення йдеться також про те, що польський політикум та частина суспільства «досі інфіковані вірусом польського імперіалізму та великодержавного шовінізму», звідси – й «хворобливі термінології та хитромудрі формулювання» подій на Волині у 40-х роках.

«Польські політики вдаються до маніпуляцій і посилаються на сфабриковані факти, які не відображають справжньої картини подій на Волині та у Західній Україні в роки Другої світової війни. Вони нав’язують власну версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу», - йдеться у зверненні.

Автори проекту рішення наголошують, що 1942-1944 років була розв’язана з ініціативи саме польської сторони, яка не хотіла визнавати за українцями права бути господарями у власному домі.

Відтак, вони вимагають від Президента, голови Верховної Ради України перестати замовчувати порушені питання і на державному рівні дати адекватну відповідь звинуваченням українців у геноциді.

Також «свободівці» хочуть, аби народні депутати визнали факти масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння, засудили операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі; колоніальну політику польської держави Річ Посполита, закликали польську сторону будувати відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння.

На підтримку цього звернення виступили депутати від «Радикальної партії Олега Ляшка» Сергій Була, «Батьківщини» - Григорій Пустовіт та «Народного контролю» - Павло Данильчук.

Натомість Ігор Поліщук заявив, що фракція «УКРОПу» утримається від голосування, мотивуючи такий вчинок тим, що вирішення подібних питань не в компетенції депутатів місцевих рад.

Зрештою, за звернення проголосувало лише 18 обранців громади, чого недостатньо для ухвалення рішення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні