Центральний парк у Луцьку: зріжуть дерева, поділять на зони та облагородять

2
12
Центральний парк у Луцьку: зріжуть дерева, поділять на зони та облагородять
Зрізати хворі дерева, поділити на функціональні зони, призначити керівництво – усе це планують зробити у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки у Луцьку.

Про це стало відомо у вівторок, 30 серпня, під час презентації проекту концепції розвитку міського центрального парку.


ВЗЯЛИ ПРИКЛАД З ЖЕШУВА


Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця розповів, що створювати концепцію розвитку двох парків – центрального та 900-річчя Луцька почали цьогоріч. Поки документ готовий на 90-95%.
Посадовець зауважив, що в якості прикладу розробники концепції використали аналогічний документ польського міста Жешув.

«Ми не пропонуємо зняти все під нуль і побудувати щось нове, адже парк – це все ж наша історія», - наголосив заступник мера.

ПАРКУ ПРИЗНАЧАТЬ КЕРІВНИКА

На думку розробників концепції, 15% парку повинні утримувати адміністратор та технічний персонал, ще 15% - підприємці, 40% - підрядні організації та 30% - балансоутримувачі й орендарі (зоопарк, «Спорт для всіх», власники атракціонів).

На 50% парк фінансуватиметься за рахунок міського бюджету, ще на 50% -- за рахунок інших джерел (в тому числі підприємців). При цьому парку планують призначити керівника та щонайменше п’ять осіб технічного персоналу. Адміністратора хочуть призначити ще до кінця цього року. Це можливо лише рішенням сесії.

Зауважимо, що досі зеленою зоною розпоряджалось КП «Парки та сквери».

ХОЧУТЬ ВИРІЗАТИ ДЕРЕВА


Юрій Моклиця зауважив, що у парку планують частково вирізати сухі та хворі дерева, а на їх місці посадити нові.

«Екологи кажуть, що парк сирий, бо у нього мало потрапляє сонячне проміння і немає випаровування. Тому у кожному секторі потрібно частково вирізати дерева. Але будь-які вирубки відбуватимуться за погодженням з ландшафтним планом», - зауважив посадовець.

Втім, з його слів, поки не можна точно сказати, скільки точно дерев зріжуть. На черзі – їх інвентаризація. Після цього дерева, що підлягають зрізуванню, позначать, аби громадськість могла перевірити, чи точно вони сухі і хворі.

ЗОНИ ДЛЯ ВІДПОЧИНКУ, СПОРТУ ТА РОЗВАГ


Також зі слів Юрія Моклиці, основна ідея концепції – це поділ парку на функціональні зони. Зокрема, 75 гектарів хочуть поділити на невеликі ділянки площею від 0,5 до 10 гектарів. При цьому 60% площі повинна займати зона тихого відпочинку та прогулянок.

Він додав, що у цій зоні діятиме сувора заборона на торгівлю. Також у ній обмежуватимуть використання бетону і асфальту.

Наступна ландшафтна зона включає у себе заказник «Пташиний гай» та майданчик для вигулу собак. У заказнику планують посадити ті породи рослин, які можуть слугувати кормовою базою для птахів.

Також заплановане облаштування мистецької території, ристалища (фестивальної зони) між Центральним ринком та Замком, спортивної зони біля ДЮСШ «Спартак» (тут планується встановлення тренажерів, облаштування велосипедних трас, майданчиків тощо), збереження сектору атракціонів та дитячих майданчиків, облагородження пляжу.

Окрім цього в перспективі планується розміщення садово-городньої зони поблизу ринку. Однак, це стратегічне рішення, яке можна реалізувати лише після реконструкції базару.

ПАРКОВКА У ПАРКУ ЗАБОРОНЕНА

Юрій Моклиця повідомив, що заїжджати на територію парку зможуть лише підприємці, натомість інші лучани та гості міста муситимуть залишати транспорт на парковках в районі вулиці Глушець, ринку, біля зоопарку, спортивної зони.

Щодо кафе і ресторанів, то збільшувати їх кількість суттєво не планують. Нові заклади з’являться лише у ротонді та у спортивній зоні. Натомість кількість кіосків залишиться тою ж.

ПОСТАВЛЯТЬ ВІДЕОКАМЕРИ

В рамках проекту «Безпечне місто» у центральному парку планують встановити три-чотири відеокамери. Однак, заступник міського голови переконаний, що цього замало, тому, на його думку, додаткові камери можуть поставити підприємці.

Водночас від ідеї охорони цієї території вирішили відмовитись, мовляв тут працює людський фактор і «сторож може просто випити зайвого і замість роботи лягти спати».

Наступного року у Луцьку можуть провести конкурс серед художників на визначення кращих вказівників, смітників та лавочок, аби усі ці речі були в одному стилі.

ПАРК ХОЧУТЬ ОБЛАГОРОДИТИ ЗА ДЕСЯТЬ РОКІВ

Юрій Моклиця вважає, що повністю парк можна привести до ладу за десять років, однак основні заходи міська рада повинна провести протягом 2017-2019 років, аби потім у парк прийшли інвестори.
«Чим більше ми вкладемо зараз, тим кращого інвестора зможемо отримати потім», - наголосив посадовець.

З його слів, в першу чергу облаштують мистецьку, ландшафтну зону та ристалище, а такі глобальні речі, як приведення до ладу каналів відкладуть до кращих часів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ми вже це проходили-Повирізали дерева на березі річки за спорт-комплексом то зараз там такі хащі що пройти ввечері страшно.Може досить глумитися над парком,а тих горе госпідарів поділити на зони і відправити кудись подалі
Відповісти
Українці ви усі барани. Вам не керувати а торф копати і буряки вирощувати.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні