Полковник, який став Героєм України, - виріс на Любешівщині

0
5
Полковник, який став Героєм України, - виріс на Любешівщині
Полковник ЗСУ Андрій Ковальчук, який до Дня Незалежності 23 серпня отримав Золоту Зірку Героя України, народився у с. Щитинь на Любешівщині.

Про те, що полковник Андрій Ковальчук, перший заступник командувача Високомобільних десантних військ Збройних сил України (до березня 2016-го - командир 80-ї аеромобільної бригади) став Героєм України, його земляки із с. Щитинь Любешівського р-ну дізналися лише тоді, коли дивилися трансляцію святкового параду до Дня Незалежності.

24-го серпня під час святкового параду Петро Порошенко присвоїв Андрієві Трохимовичу найпочеснішу нагороду державного рівня - звання Героя України.
Президент вручає нагороди до Дня незалежності
Президент вручає нагороди до Дня незалежності

Андрій Ковальчук в зоні АТО з квітня 2014-го, фактично з початку подій на Сході країни. Як командир 80-ї окремої аеромобільної бригади вміло та впевнено керував діями підпорядкованих підрозділів бригади на Луганщині та Донеччині. Під його керівництвом підрозділи 80-ї бригади звільняли Миколаївку, Слов’янськ, Георгіївку, Лутугіно, Круглик, Новосвітлівку, Хрящувату, Переможне, Щастя, Трьохізбенку.

У травні 2014-го року Андрій Ковальчук особисто спланував правильну побудову оборони аеропорту "Луганськ": організував ведення розвідки, професійно та вміло керував діями підпорядкованих підрозділів, завдяки чому було не допущено захоплення стратегічно важливого об’єкту противником.
Герой України Валерій Чибінєєв, генерал-майор Ігор Гордійчук та Герой України Андрій Ковальчук
Герой України Валерій Чибінєєв, генерал-майор Ігор Гордійчук та Герой України Андрій Ковальчук

Під час штурму летовища бойовиками у серпні того ж року особисто керував його обороною, в ході чого було знищено до 200 одиниць техніки бойовиків та регулярних військ Російської Федерації та до 400 чоловік живої сили противника.

За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові Андрієві Ковальчуку присвоєно звання Героя України та вручено орден "Золота Зірка".

А у с. Щитинь Андрія Трохимовича знають, як свого земляка.
Андрій Ковальчук у зоні АТО
Андрій Ковальчук у зоні АТО

Як розповів Щитинський сільський голова Василь Саливончик, народився та виріс майбутній військовослужбовець у Щитині. Мама працювала у шкільній їдальні, тато - фельдшером місцевого ФАПу, а згодом бригадиром тракторної бригади. Окрім Андрія, у родині ще два брати та сестра.

Після школи він навчався у ковельському машинобудівному технікумі, який закінчив з відзнакою. Вступив до Київського інституту сухопутних військ, який теж закінчив з відзнакою. Навчався у Київській академії сухопутних військ. Після чого проходив службу у Володимирі-Волинському, згодом - у Львові, у 80-й аеромобільній бригаді.

Андрій Ковальчук часто буває в рідному селі, де живуть його батьки. Він закінчив щитинську дев'ятирічку і є тим випускником, яким гордиться школа. А після присвоєння йому звання Героя України - тим паче!

Олена ЛІВІЦЬКА.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні