--> Гаражі знесли – машини залишились: як у Луцьку наводять лад у дворах | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Гаражі знесли – машини залишились: як у Луцьку наводять лад у дворах

0
-5
Гаражі знесли – машини залишились: як у Луцьку наводять лад у дворах
«Гаражі знесли, але краще не стало – місце на подвір’ях все-одно займають автомобілі», - скаржаться мешканці 33-го мікрорайону у Луцьку.

Майже рік тому в обласному центрі почали демонтувати гаражі. З початку 2016-го знесли їх близько тисячі. Кажуть, задля комфорту містян. Натомість самі лучани запевняють, що покращення не відчули.


Директор департаменту муніципальної поліції Луцької міської ради Юлія Сиротинська розповідає, що працювати над демонтажем металевих конструкцій у Луцьку розпочали у вересні минулого року. Відтоді муніципали знайшли 2 тисячі 200 незаконно встановлених гаражів. І зупинятися не збираються.

Чиновниця запевняє, що в 98% випадків демонтувати споруди просять самі ж мешканці, яким набридли захаращені подвір’я та збори п’яничок.

ОБІЦЯЮТЬ ЗНЕСТИ ТИСЯЧІ ГАРАЖІВ

Парковка на газоні не дивує нікого
Парковка на газоні не дивує нікого


З початку року загалом демонтували близько 900 гаражів. З них 600 власники після попередження забрали самі.

Зі слів Юлії Сиротинської, перед демонтажем інспектори завжди перевіряють, чи є дозволи на встановлення конструкцій. Таких дозволів наразі знайшли аж 20 і це при тому, що «незаконних» гаражів у місті в сотні разів більше.

«Люди часто беруть один дозвіл і думають, що він буде дійсним 10, 15, 20 років. Люди юридично непідковані і завжди думають, що якось воно буде. Але ми йдемо до правової держави», - наголошує жінка.

З моменту виявлення гаража до рішення про демонтаж, яке приймає виконком, минає приблизно місяць. А після цього власнику дається ще кілька днів, щоб самостійно прибрати споруду. Зазвичай, лучани не чекають «допомоги».

Але, якщо цього не трапилось, за справу беруться муніципали.

Головна муніципалка міста розповідає, що гаражі зносять приватні підприємства за договором підряду. Вони ж надають свою техніку. Вартість зносу завжди індивідуальна і залежить від часу роботи.

Наприклад, суттєво затягують процес протести власників та наявність в гаражі великої кількості речей, адже усе потрібно описати, скласти на вантажівку. Кажуть, що описують усе – від старих шин і будівельного сміття до скляних банок. В одному з гаражі навіть знайшли ...кроликів, який господар розводив там. Усі речі муніципали забирають з собою, але за зверненням власника, віддають.

Посадовиця запевняє, що під час демонтажу ще жоден автомобіль чи інші речі не постраждали.

Найдорожче обійшовся демонтаж гаража, речі з якого лише вантажити довелось 5 годин. Тоді вартість зносу сягнула 5 тисяч гривень. А найдешевше демонтують так звані «черепашки» – за 800-900 гривень. Гроші платять, звісно, з міського бюджету.

Цей - на черзі
Цей - на черзі


ПІСЛЯ ДЕМОНТАЖУ – ПЕРЕТРИМКА І ПРОДАЖ

Юлія Сиротинська зазначає, що демонтовані гаражі відвозять на штраф-майданчик, де вони чекають свого власника місяць. За цей час господар може заплатити за демонтаж, зберігання і таким чином повернути собі конструкцію. До слова, якщо недобросовісний автомобіліст поверне гараж на те ж місце, його оштрафують та ще й можуть остаточно забрати споруду, мовляв він шахрай.

Якщо ж господар вирішив не платити за власний гараж, його продадуть. Зараз на штраф-майданчику близько 300 гаражів, які виставлять на продаж за тиждень.

«Чому купляють? На дачі, на будівельні майданчики, на металолом. Ви розумієте, вартість гаража буде від 2 тисяч гривень, а здати на металобрухт і вийде близько 6-7 тисяч. Цим дуже зацікавлена комерція, за цим дуже слідкують. Багато є звернень, щоб взяти на дачі під інвентар, під будівництво. Є список людей, які просять розсилку зробити, попередити. Вони можуть сказати – хочу те і те, стільки то. От будує хтось будинок в Боратині. Має ж він зберігати десь інвентар, бетономішалку, не буде ж ніхто возити це з собою в Луцьк, маючи тільки квартиру», - зауважила чиновниця.

Втім, процедуру торгів поки розробляють, обіцяють впоратись до серпня, а про їх початок – повідомити на сторінці муніципальних поліцейських в Фейсбук та офіційному сайті міської ради.
В когось гараж вже знесли, а в когось - ні
В когось гараж вже знесли, а в когось - ні

Жінка розповіла, що штраф-майданчик для зберігання гаражів знаходиться за містом і орендує його департамент муніципальної поліції, однак назвати адресу та власника відмовилась, мовляв господарі гаражів можуть приїхати і обманом забрати конструкції.

За її словами, лучани, чиї гаражі знесли, тепер можуть ставити автомобілі просто на подвір’ї.

«Ми знесли їх і тепер люди постійно дякують, бо ж раніше місця для проїзду, зелені насадження, периметри садочків, дитячі майданчики – все було в гаражах», - наголошує Юлія Сиротинська.

До речі, наразі у Луцьку законно поставити гараж можуть лише інваліди І та ІІ груп, які мають автомобіль з ручним керуванням. Не можуть дозволити собі таку «розкіш» навіть жителі будинків, де створені ОСББ і приватизовані прибудинкові території.

КОМУ ЗНЕСЕННЯ ГАРАЖІВ ВИГІДНЕ

Стоянки заповнені
Стоянки заповнені


Сторож автостоянки, що на проспекті Відродження, Микола Петрович каже, що після того, як в місті почали зносити гаражі, на стоянці з’явилось щонайменше 30 нових клієнтів.

«Було б і більше, бо запитують постійно, але місць немає», - розповідає чоловік та додає, що кілька місць все ж є, однак вони знаходяться під самим парканом і лучани вважають їх не надто безпечними.

«Там можуть діти кинути камінець і побити машину, тому люди не хочуть ставити. Та ми й самі боїмось – колись поставили, а хтось камінь кинув», - пригадує охоронець.

Всього на стоянці наразі 200 автомобілів, які залишають тут постійно, та ще 50 – подобово.

Цікаво, що найспритніші власники гаражів додумались перенести їх на стоянку. За таку додаткову послугу вони платять 300 гривень на місяць, тоді як всі інші – 250.

Вартість стоянки неоднакова для всіх
Вартість стоянки неоднакова для всіх


Водночас Юлія Сиротинська каже, що стоянки призначені лише для автомобілів, тому вже з вересня їх власники отримають від чиновників листи з рекомендаціями про те, як потрібно використовувати територію.

ТЕПЕР НА ПОДВІР’Ї ПОМІЩАЄТЬСЯ НА ТРИ МАШИНИ БІЛЬШЕ

У дворах на 33-ому мікрорайоні наприкінці робочого дня – не зовсім втішна картина. Людей видно хіба на лавочках. А чи не увесь вільний простір займають машини. Подекуди вони стоять навіть на газонах.

Місцеві по-різному до цього ставляться.

Мешканець одного з будинків на проспекті Відродження Олександр, каже, що гараж зніс самостійно, аби потім не довелось його шукати. Цьому чоловік навіть радіє – тепер на подвір’ї поміщається на три автівки більше. Автомобіліст волів би, аби поблизу з’явились великі стоянки.

Кожен хоче прилаштувати свій транспорт
Кожен хоче прилаштувати свій транспорт


Натомість сусід з проспекту Молоді Сергій різниці не помітив – якщо раніше місце займали гаражі, то тепер автомобілі.

«Зараз ще й чужі приїжджають ставити машини на подвір’я, бо раніше місця не було і вони мусили їхати на стоянку. Ставлять і на тротуарах, але це не залежить від того, чи є гаражі. А за гаражами в нас ніхто не збирався, щоб там не казали. Як хтось захоче, то й в машині вип’є, а не в черепашці», - наголошує лучанин.

Дуже негативно ставиться до ініціативи чиновників чоловік, який вирішив не називати свого імені.

«Я погано ставлюсь до демонтажу, адже у мене дозвіл був – десь років 10 тому його отримав. Свій гараж я забрав сам, щоб його не зняла міська рада. Тепер мушу машину на стоянці ставити, до якої трохи йти треба та й речі довелось вивезти. Якщо гараж стоїть в такому місці, що він нікому не заважає, то нащо його зносити? А так знесли і толку з того – території ж ніхто не прибирає! А перед цим власники гаражів біля них прибирали», - обурюється співрозмовник.

Жіночки нарікають на водіїв
Жіночки нарікають на водіїв


На лавочці під під"їздом - четверо жінок пенсійного віку. Усі, як одна, радіють знесенню гаражів, але обурюються, що двори перетворились на стоянки.

«Водії нагліють так, що заставляють усе вільне місце перед під’їздами – вночі «швидка» до будинку не під’їде! На все гроші знаходять, на бензин – тисячі, а 200 гривень на стоянку – ні», - бідкається Катерина Олександрівна.

«Я через ті машини якось ногу підвернула, то ледве дійшла додому», - додає її сусідка Зінаїда Василівна.

Жіночки сходяться на тому, що водіям потрібно заборонити залишати автомобілі під будинками.

«Нехай мерія заборонить, а поліція ходить і штрафує. Люди розуміють тільки тоді, коли їх б’ють рублем», - кидають вслід пенсіонерки, просять звернутись до чиновників, аби ті вирішили проблему.

Тим часом все більше людей повертається з роботи і що вони роблять першим ділом? Правильно, залишають автомобіль під будинком.

Віталія САХНІК



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні