--> Реконструкція вулиці Лесі Українки у Луцьку: збережуть колорит початку 20-го століття | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Реконструкція вулиці Лесі Українки у Луцьку: збережуть колорит початку 20-го століття

0
-7
Реконструкція вулиці Лесі Українки у Луцьку: збережуть колорит початку 20-го століття
Після реконструкції на вулиці Лесі Українки з’явиться нова «вишита» бруківка, ліхтарі, система зливу, дерева та фонтан.

Про те, як виглядатиме центральна пішохідна вулиця Луцька після капітального ремонту, «Волинь24» розповів заступник начальника управління містобудування та архітектури міської ради Ярослав Матвіїв.
Проект реконструкції вулиці
Проект реконструкції вулиці

ОСТАННЯ РЕКОНСТРУКЦІЯ БУЛА МАЙЖЕ 30 РОКІВ ТОМУ

Головний художник міста каже, що востаннє вулиця пережила реконструкцію ще у 1987 році. Тоді замінили частину дерев, бруківку, а фасади будинків закріпили за окремими підприємствами, які повинні були їх відремонтувати.

«Скажу чесно, бувало таке, що змушував тричі оббивати штукатурку на кожному будинку, аж поки не робили якісно», - пригадує чиновник.

Посадовець із сумом визнає, що відтоді вигляд вулиці значно погіршився – мощення зруйнувалось, фасади обсипались, а дерева стали старими і хворими.

Тож, аби центральна пішохідна вулиця стала «брендовою», її вирішили знову реконструювати.

Зокрема, проект, створений «Творчою архітектурною майстернею «Балан та Стельмащук», передбачає оновлення системи освітлення, зливу дощової води, мощення вулиці, облаштування невеликого скверу з фонтаном та вже славнозвісну заміну дерев.
Встановлять нові лавочки, смітники
Встановлять нові лавочки, смітники

ВІДНОСНО НОВІ ЛІХТАРІ ЗАМІНЯТЬ НА БІЛЬШ ЕСТЕТИЧНІ

Зі слів Ярослава Матвіїва, в рамках реконструкції на вулиці планують замінити ліхтарі, які, до слова, стоять там лише 5 років, на більш естетичні. Старі ж світильники обіцяють не викидати, а переставити в інше місце.

Нове пристанище хочуть знайти й для скульптури ангела, на місці якого з’явиться невеликий сквер з фонтаном. До речі, фонтан обіцяють зробити нетиповим – він не матиме чаші, натомість вода стікатиме просто на плиту з спеціальним підземним резервуаром. Розмір водограю – приблизно три на чотири метри. Чиновник називає такий фонтан «сухим». У сквері встановлять лавки та облаштують доступ до «WI-Fi».
Ці ліхтарі визнали недостатньо гарними
Ці ліхтарі визнали недостатньо гарними

На місці ангела зроблять фонтан
На місці ангела зроблять фонтан

Також найближчим часом обіцяють замінити решітки зливової каналізації на менші та акуратніші лотки. Окрім цього, на вулиці замінять бруківку, яку викладуть у вигляді вишитого орнаменту. А знайдену на початку ремонту шашку Трилінського (стару польську бруківку) викладуть вздовж фасадів будинків.

«Шашку Трилінського ми покладемо збоку, тому що вона дуже незручна для ходьби. Але ми збережемо її для історії і викладемо вздовж фасадів будинків. Якщо ширина вулиці 17 метрів, то шашка займатиме десь 3 метри», - пояснює Ярослав Матвіїв та додає, що нову бруківку також обіцяють підібрати стилізовану, але зручну.

Ці решітки також замінять
Ці решітки також замінять

Щодо фасадів будинків, то в першу чергу чиновники планують привести до ладу вивіски, які стануть менш помітними, на решту ж поки не вистачає коштів. Однак, в перспективі міська рада планує домовитись з ОСББ щодо облагородження самих будівель.

Нагадаємо, що центральні вулиці міста обіцяють очистити від недолугих вивісок ще до Дня Незалежності.

ДЕРЕВА ВЖЕ ВІДЖИЛИ СВІЙ ВІК

Найбільш проблемним питанням, що стосується реконструкції вулиці, є вирубка старих дерев, адже місцеві жителі виступили категорично проти такого рішення.

Втім, головний художник міста запевняє, що зелені насадження все ж потрібно замінити на нові, бо старі дерева вже віджили свій вік і є старими, аварійними.

«Дерева невічні і вони вже втратили свою естетичну цінність. В 1987 році ми почали їх заміну, але коштів на все не вистачило. Тоді замінили дерева на відрізку від вулиці Сенаторки Левчанівської до Ковельської і вони вже вищі за старіші. Це питання серйозне і потрібно дивитись на перспективу», - наголошує посадовець, який переконаний, що невисокі шаровидні клени чи інші подібні дерева, оптимальний варіант для центральної вулиці Луцька.
Такі «естетичні» дерева ростуть на Лесі Українки
Такі «естетичні» дерева ростуть на Лесі Українки

Нагадаємо, у міській раді планували придбати близько 35 дерев висотою 3 метри для відрізку від вулиці Кривий Вал до Театрального майдану. Та після бурхливих протестів у міській раді погодились поки не зрізати усі старі дерева, тож восени посадять лише кілька нових. Загалом рослини планують розмістити на відстані шести метрів одна від одної. Орієнтовна вартість одного дерева – від трьох до шести тисяч гривень.

Ярослав Матвіїв каже, що реконструкція Лесі Українки має на меті зберегти колорит початку минулого століття.

«Це повинна бути брендована європейська вулиця, яка зазвучить по-новому», - наголошує чоловік.

Начальник департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась роповів, що загальна вартість проекту – 23, 5 мільйони гривень. Цього року планують оновити хоча б відрізок від вулиці Кривий Вал до Театрального майдану, на що витратять до 9 мільйонів гривень.

Водночас реконструювати планують й саму вулицю Кривий Вал. Повністю реалізувати проект можуть лише за 3 роки.

Виконавець робіт – ТзОВ «Бетон Брук Сервіс», який наразі здійснює підготовчі роботи.

Віталія САХНІК
Кривий Вал теж відремонтують
Кривий Вал теж відремонтують







Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні