Чорним по білому про «Ніч у Луцькому замку»

0
2
Чорним по білому про «Ніч у Луцькому замку»
- Тату-у! А ми забули феєричне шоу, - тягне за руку 6-річна дівчинка респектабельного чоловіка, поки той розглядає цікавинки замкової торгівлі... На сцені співає Галина Конах. На траві парубки імітують фехтування. Поміж древньою бруківкою вихиляються екстравагантні міми на ходулях. Пахнуть шашлики і рікою ллється пиво.

- Не забули. Це і є феєричне шоу, доню, - каже тато.

Чи вдалося створити обіцяну казку організаторам чергової "Ночі в Луцькому замку"? Чому постійних шанувальників модного фесту мучило дежавю? Чим вразили, а чим розчарували гостини у Любарта?..

ПІСЛЯ ТРИРІЧНОЇ ПЕРЕРВИ

У стінах древнього замку Любарта, після 3-річної паузи, 2 липня ц.р. знову відбувся фестиваль, який більше за інших претендує називатися візитівкою обласного центру Волині. Сьомий за рахунком.

Перфоманс. Фантасмагорія. Містерія. Сюрреалізм. Програма насичена багатообіцяючими термінами і гучними іменами: театр на ходулях "Liumanov Show" із Києва, "Garage Drum Show", театр "ГаРмИдЕр", клуб середньовічної реконструкції "Айна Бера" із Луцька, творча група "Княжа забава" зі Львова, гурти "Yonati" (Польща), "Оленки" (Львів), "J.A.Y.a.H" і співачка Галина Конах, "АССА" (Київ), арт-проект "Бармаглот" із Мінська (Білорусь), "Luiku" з Івано-Франківщини, "Дайте спокій", dj KindolZero feat та "Марвінок", "The HARDKISS"...

Гостей на «Ніч у Луцькому замку» запрошував усміхнений Кликун
Гостей на «Ніч у Луцькому замку» запрошував усміхнений Кликун


Дійство починається ще дорогою до Луцького замку. А відтак очевидний плюс: долучитися до фесту можуть ті, кому не по кишені квиток на грандіозне шоу. На Замковій площі з вечора і майже всю ніч роздавали безкоштовну розчинну каву, проводили конкурси та забави для дітей і дорослих, торгували сувенірами, продавали тістечка та різні смаколики. О 20-й перед величною вежею замку чимала черга - щоб обміняти квиток на паперовий браслет, що слугував пропуском на фестиваль.

У черзі помічаємо й Луцького міського голову Миколу Романюка, який, до речі, прибув разом зі своєю внучкою Анною-Марією і, схоже, використовувати своє службове становище, щоб пройти "крізь стіни і черги" не став. Або ж це зумисний публічний, так би мовити, акцент. Уже ближче до брами кожного відвідувача оглядає найнята охорона, в окремих перевіряють вміст сумок. Чатували спокій на Замковій площі і з десяток поліціянтів та представників патрульної поліції. На місці були швидка і рятувальники.

Та, схоже, генеральний спонсор фесту бізнесмен і депутат Луцької міської ради Андрій Покровський своє життя та здоров"я поліціянтам довірити не ризикнув. Прибув бо в супроводі кількох охоронців, оперезаних барсетками. Які не відходили від роботодавця ні на крок, доки той пліч-о-пліч із Миколою Романюком оглядав територію замку, роздавав коментарі для представників медіа і брав участь у офіційних заходах з нагоди відкриття одного з найграндіозніших фестивалів Волині, який значною мірою сам і профінансував...

Генеральний спонсор дійства Андрій Покровський
Генеральний спонсор дійства Андрій Покровський


Яка сума інвестицій і якого ефекту від них очікує спонсор, цікавлюся в Андрія Володимировича:

- Не ви перші запитуєте. Це відносно невеликі кошти: 250 тисяч гривень, - зазначає Андрій Покровський. - Але я впевнений, що якби не до мене першого звернулися, то знайшлися б люди, які дали б гроші на проведення фестивалю. Проблема в тому, що змінилися організатори дійства, і їм було складно наважитися взяти на себе відповідальність за його проведення. І я висловлюю велику подяку за те, що вони взагалі зважилися на цей крок. Раніше були інші спонсори. У попередні роки вважали недоцільним проведенням різних фестивалів, тому що відомо, в яких обставинах опинилася країна... Вирішили, що треба Україні відходити від того шоку і давати потихеньку можливість людям розслабитися.

Відвідувачів частували дармовою кавою
Відвідувачів частували дармовою кавою


Бізнесмен дипломатично зауважив, що йому подобається абсолютно все, що вже встиг помітити і оцінити у стінах Луцького замку, і продовжив оглядини.

А постійні шанувальники фестивалю мучаться від дежавю, бо десь уже бачили цю ходу спонсора у білій сорочці з охоронцями та усміхненого мера. І згадують: у 2012-му бруківкою замку так походжав Ігор Палиця... Сьогодні ж голова облради оминув увагою дійство навіть на рівні офіційного представництва. Серед відвідувачів не вдалося помітити й представників виконавчої влади області. Ще один плюс: мінімум офіціозу, зайвого у таких перфоменсах...

Дивовижні балерини розважали присутніх
Дивовижні балерини розважали присутніх


СИМВОЛ НЕСКОРЕНОСТІ ЧИ ТРОЯНСЬКИЙ КІНЬ?

Тим часом на подвір"ї у Любарта стає тіснувато. Серед відвідувачів дуже багато дітей. Для них Волинський обласний академічний театр ляльок демонструє виставу "Підкова на щастя", а довкола тривають безкоштовні атракції та майстер-класи. Малечі подобається.

Рівно о 21-й - врочисте відкриття дійства. Відвідувачам представляють міького голову Миколу Романюка та генерального спонсора Андрія Покровського. Після вітальних промов дають змогу першим особам відкрити скульптуру-інсталяцію "Казкова істота Луцького замку". Нею виявився дерев"яний кінь на колещатках.

Чимось викликав асоціацію із троянським... Насправді ж, кажуть, це копія зображення, знайденого на фресці церкви Івана Богослова і "символ нескореності". Організатори передбачили для пишногривого соціальну місію. На нього всю ніч прибиватимуть розмальовані дощечки із побажаннями. За певну плату. А кошти витратять на організацію арт-терапії для бійців АТО.

Подвір’ям замку Любарта походжали феї...
Подвір’ям замку Любарта походжали феї...


Першими вміння орудувати молотком демонструють Микола Ярославович та Андрій Володимирович. Разом з учасником АТО з Луцька Сергієм Петриною лаштують до коня дощечки з написами "Слава Героям! Слава Україні! та "Бажаю всім нам МИРУ!". Далі дівчата у червоному та чорному заплаюють "вогонь віків": попід мурами триває театралізоване шоу "Послання з Міжчасся".

Згодом головна сцена фестивалю озивається голосом місцевої телеведучої Галини Падалко і оживає "Піснями пісень" від польського гурту "Yonati". Усе: фест стартував, до замку прибувають і прибувають люди і занурюються у розваги.

Почали з «Підкови на щастя» - вистави для дітвори
Почали з «Підкови на щастя» - вистави для дітвори


Цієї ночі серед присутніх можна було помітити багатьох депутатів Луцької міської ради, членів виконкому, керівників департаментів.

До речі, міська рада вперше за час існування "Ночі в Луцькому замку" - не в ролі організатора фестивалю. А в якості помічника і стороннього глядача. Чи не тому навіть працівникам міськвиконкому доводилося купувати квитки, а не проходити за запрошеннями, як було колись.

Потішив присутністю дійство й один із чотирьох волинських нардепів, представник луцького округу Ігор Лапін. Серед відвідувачів був і консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі.

Луцький міський голова Микола Романюк на нічне дійство у замку прийшов із внучкою Анною-Марією
Луцький міський голова Микола Романюк на нічне дійство у замку прийшов із внучкою Анною-Марією


ДУША БАЖАЄ ...ВИПИТИ І З"ЇСТИ

Поволі замок поринає у ніч, хмеліє, насичується димом. Людей помітно меншає. Додають казковості атмосфері й містерії та дійства, що відбуваються на сцені. Щоб зрозуміти зміст побаченого... , треба думати. До речі, цьогоріч організатори вирішили змінити акцент дійства із середньовічнозамкового до фантастичноказкового, відповідно й підбирали учасників.

Спонукали до цього з головної сцени герої сюрреалістичної казки "Метаморфрози" від фрік-балету "Бармаглот" із Білорусі та театрально--джазового перфомансу "По білому" від луцького театру "ГаРмИдЕр" та ін.

Театр на ходулях - неодмінні герої фестивалю
Театр на ходулях - неодмінні герої фестивалю


Північне шоу заворожує, але споглядати філософські перфоманси береться відносно невелика частина люду, всі інші після опівночі передислоковуються у місця, де панує більш земна філософія: випити і з"їсти.

Скільки перфомансом не годуй, а душа пересічного відвідувача бажає іншого. Тим паче, що ціни, запропоновані рестораціями й торговцями різними наливками і смалколиками, відносно доступні: пиво та квас (0,5) - 20 грн, чарка питного меду - 15, шматочок торта - 20-30, шашлик - 35, булка з гарячою сосискою та соусом - 30...

Пропорційно до кількості випитого пива зростає черга до громадських вбиралень. З цим, щоправда, жодних проблем. На території замку було достатньо біо-туалетів. Як і смітників для пластикової і паперової тари.

Гуляння тривають, доки Галина Падалко не анонсує "The HARDKISS". Музичний гурт цієї осені відзначає своє 5-ліття з часу створення навесні мало не здобув путівку на Євробачення від України. З того часу додає й додає у популярності поміж українців.

Символічний вогонь віків...
Символічний вогонь віків...


Свого часу хедлайнерами фестивалю "Ніч у Луцькому замку" були такі зіркові виконавці, як Руслана, Святослав Вакарчук та його "Океан Ельзи", Олег Скрипка, Ніно Катамадзе. Почути і побачити "The HARDKISS" підтягуються всі, кому вистачило сили й натхнення добути у замку до о пів на третю ночі. І хоча дехто з відвідувачів зауважував, що зіркових виконавців цьогоріч було "малувато", "The HARDKISS" став достойним епогеєм луцького фестивалю. Костюми та філософія цього гурту, вважають натхненники "Ночі в Луцькому замку-2016" найліпше відповідають фантастично-казковому змісту нинішнього арт-шоу.

Заради цього варто було не спати: The HARDKISS - апогей фесту
Заради цього варто було не спати: The HARDKISS - апогей фесту


І як тільки гурт залишив сцену, відвідувачі ринули до брами. Чи-то забули, що в програмі ще передбачено виступ dj KindolZero feat та фолк-гурту "Марвінок", чи повважали це зайвим?.. Світало. Замок Любарта зітхнув із полегшенням. А для кращого доїзду до найбільш заселених районів міста організували безкоштовний громадський транспорт.

Театрально-джазовий перфоманс від «ГаРмИдЕру» «По білому»
Театрально-джазовий перфоманс від «ГаРмИдЕру» «По білому»


ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ

Перші підсумки: фестиваль зібрав понад 2 тисячі відвідувачів. Квитки, як зауважив один із організаторів Анатолій Котлюк, який відповідав за медіа-супровід, продані за кілька днів до фесту.

Були роки, коли на "Ніч у Луцькому замку" прибувало й до 5-ти тисяч людей. Ті, хто бував на дійстві у попередні роки, пам"ятають тисняву: а на виступ Вакарчука свого часу відвідувачів пускали партіями. Таким потужним був наплив людей. Цьогорічний фест був відносно просторим.

Організатори (за мистецьке втілення дійства відповідала Руслана Порицька, а за технічні питання - її колега Алла Доманська) стверджують: так було задумано. Замок тісний, у ньому з"явилося більше об"єктів. Тому "хотіли менше, але якісніше".

Це плюс для відвідувачів фестивалю, бо ті могли себе почувати вільно і комфортно на подвір"ї замку та в межах усіх його атракцій. Але очевидний мінус для міста, яке претендує стати туристичною Меккою Західної України, бо, можливо, свідчить про значно меншу кількість людей, які захотіли провести незабутню ніч у Луцькому замку. І тема для роздумів на 2017-й...

І ще одна тема. Усю ніч на подвір"ї Луцького замку вирували не тільки перфоманси та емоції, а й ... гроші. Торгівля на території відбувалася неабияка: сувеніри, послуги, частування, екскурсії... Та й квиток вартував чимало - 200 грн.

Опівночі - незабутнє вогняне шоу в древніх стінах
Опівночі - незабутнє вогняне шоу в древніх стінах


Як зауважили організатори: фествиваль цьогоріч відбувся з ініціативи приватних осіб. Із бюджету міста залучили мінімальну суму - 50 тис. грн, а внесок Андрія Покровського (за словами бізнесмена, це 250 тис. грн) - це 40% бюджету фестивалю.

Міськрада (відповідальний - заступник міського голови Юрій Моклиця) допомагала в організаційних і технічних питаннях. Зголосилися на співпрацю і окремі депутати міської ради: їхні підприємства стали спонсорами дійства.

Крім того, свій внесок у казну робили й ті підприємці, які виявили бажання торгувати у межах замку на час проведення арт-шоу. Основні витрати, наголосили організатори: оренда сцени, оренда замку, гонорари гуртам. А бізнесу з фестивалю ніхто й не планував робити. Яка ж тоді вигода для тих, хто віддав море зусиль і часу, щоби провести таке грандіозне дійство у рідному місті, - філософське питання...

Лишається сподіватися, що воно не покриється мороком ночі.

Автор: Олена ЛІВІЦЬКА
Фото: Павло БЕРЕЗЮК

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні