Розповіли, що спонукає волинських підлітків до самогубства

1
-1
Розповіли, що спонукає волинських підлітків до самогубства
Останнім часом численні спроби вкоротити собі віку серед підлітків набули чималого резонансу. Лише з початку березня на території Волинської області – три спроби самогубства серед неповнолітніх. Не встигли волиняни оговтатись від шоку, викликаного новиною про спробу поквитатися з життям 15-річної лучанки 1 березня, як через два дні – ще два подібних випадки.

Так, у стінах одного із ліцеїв Луцької територіальної громади наковталась пігулок 13-річна дівчинка. Що ж спонукає вдаватися до такого відчайдушного кроку, як самогубство, та як попередити трагедію – з’ясовувало Інформаційне агенство Волинські Новини.

Зокрема, 3 березня нам стало відомо, що семикласниця, яка навчається у Княгининівському ліцеї, отримала медикаментозне отруєння організму через велику кількість навмисне випитих медикаментів. З навчального закладу каретою швидкої допомоги неповнолітню лучанку доставили до реанімаційного відділення Волинської обласної дитячої клінічної лікарні, де медики надали їй необхідну допомогу та врятували життя.

Інформацію про факт спроби самогубства підтвердили у центральній оперативно-диспетчерській службі КЗ «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Про те, як почувається дівчинка нині, ми поцікавились у дитячого лікаря-анестезіолога відділення інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Степана Кішака.

Зі слів медика, станом сьогодні стан дитини важкий, але стабільний.

«Продовжуємо дезинфікаційну антидотну терапію. Ми взяли всі необхідні для лікування аналізи. Під цілодобовим моніторингом – пульс, тиск, сатурація та інші життєво важливі показники», – розповідає лікар.

Щодо таблеток, яких наковталася дитина, то анестезіолог зазначив, що це були нестероїдні протизапальні препарати, але дівчинка не пам’ятає, скільки їх випила.

«Всі, які були вдома, вона випила», – підкреслив Степан Кішак.


Їй зробили промивання шлунку і госпіталізували для спостереження у відділення. Стан дитини був середньої важкості.

Біля входу у відділення інтенсивної терапії – змучена від безсонної ночі мама 13-річної ліцеїстки Віта.



Жінка розповіла, що уже бачилася зі своєю донькою. Зі слів матері, дитина прийшла до тями й почала усвідомлювати, що накоїла.

«Доня плаче й просить мене посидіти поруч. Також вона каже, що хотіла б поспілкуватися із психологом. Що з тими дітьми робиться? Весь час сидять в інтернеті. Чи вони переглядають там щось таке, чи в якихось групах сидять… я не знаю», – розводить руками мама.

Пані Віта запевняє, що жодних конфліктів із донькою у неї останнім часом не було.

«Не сварила я її абсолютно. Вона напередодні контрольної роботи у школі дуже хвилювалася, що напише її на двійку. Я ж навпаки, заспокоювала, мовляв, ну то й що, що двійка? Але я не знаю, чи це (спроба самогубства, - ВН) з тим пов’язано», – розповідає жінка.

Зі слів жінки, її донька займається дзюдо та любить собак, натомість, стосунками із хлопцями ніби не цікавилась, тому версію про те, що причиною вчинку дівчини можуть бути невзаємні почуття – відкидає. Каже, що у школі юнку також не ображали, мовляв, «вона така, що й сама за себе постоїть».

Аби з’ясувати, що ж трапилося того дня у стінах навчального закладу, журналістка ІА Волинські Новини вирушила до Княгининівського ліцею, де навчається семикласниця.



Зі слів директора навчального закладу Євгенія Возняка, із юнкою у педагогів були проблеми з першого класу. Як пояснив очільник ліцею, дівчинка мешкає у гуртожитку при школі разом з однокласницею, яка, власне, і повідомила, що сусідка наковталася таблеток.



«Це трапилось о 8:15. Співмешканка учениці каже, що все трапилось нібито у кімнаті. Поки триває слідство і ми встановлюємо інформацію. Дівчинка приїздить до нас на навчання з Луцька. Її виховує лише мама. Шкільний психолог увесь час нею займається. Інформації про якісь конфлікти дитини із однокласниками чи іншими учнями до мене не надходило», – каже очільник закладу.



Водночас, заступниця директора Людмила Возняк каже, що жодних конфліктів із вихованцями школи у семикласниці не було. Навпаки, у неї були подруги.

«Дитина сама звернулася до медичного пункту і попросила про допомогу. Свій вчинок вона пояснювала, але, поки ведеться слідство і у цілях конфіденційності, такої інформації розголошувати не можу. Скажу лише те, що це трапилося, коли вона приїхала з дому. До цього у поведінці та зовнішніх проявах жодних змін ми не помічали. Вона практично щодня відвідувала шкільного психолога», – ділиться спостереженнями вчителька.



Своєю чергою, педагог радить батькам підлітків будувати зі своїми чадами довірливі стосунки. Також вона рекомендує час від часу переглядати соціальні мережі та ґаджети дитини, чим вона цікавиться, з ким спілкується тощо.

Натомість шкільна психологиня коментувати ситуацію відмовилась, оскільки як фахівець не має права розголошувати конфденційну інформацію. Однак, зазначила, що постійно спілкувалась та працювала із дівчинкою, і додала, що, мовляв, «усе, що було в її силах, аби попередити такий розвиток подій, вона зробила», адже консультувала юнку мало не щодня.

Інформацію про спробу самогубства неповнолітньої прокоментувала керівниця сектору ювенальної превенції Інна Остапович.



«Насправді випадок спроби самогубства у Княгинівському ліцеї був, ми його не замовчуємо. Але, разом із тим, ми повинні розуміти, що головне – це життя і здоров’я дитини, і ми не маємо права розголошувати певну інформацію. Звичайно, що ми встановили першочергові причини того, чому так сталося. Участі дитини у якихось неформальних групах не встановлено,» – каже правоохоронниця.

Водночас вона зазначила, що працівники ювенальної поліції провели розмову із мамою дитини, вивчили її психологічний стан та психопедагогічну характеристику.

«Окрім того, ми провели бесіду із директором ліцею та заступником з виховної роботи, обговорили питання з деякими дівчатками. Батьки повинні нести відповідальність за своїх дітей та розповідати про правила поведінки в мережі інтернет. Потрібно налагоджувати дружні стосунки між батьками і дітьми й уникати конфліктних ситуацій», – сказала Інна Остапович, й додала, що на місці працювала слідчо-оперативна група, і факт булінгу серед учнів ліцею не підтвердився.

Про те, чому ж діти вдаються до моторошних спроб самогубства, і як цьому запобігти, ми запитали у практикуючої сімейної психологині Юлії Арсенюк.

«Діти вдаються до спроб поквитатись із життям унаслідок емоційної напруги. Вони ще не вміють справлятися з проблемами. Це може бути накопиченням проявів агресії від сім’ї. Критика і недостатній духовний розвиток підлітка приводить до такого викиду негативних емоцій. Потрібно контролювати оточення та хобі дитини. Якщо підліток не має хобі і живе «сам по собі», тоді й підтягує різну інформацію із соцмереж про демонічний світ, де після смерті обіцяють «велике щастя». Батьки в цей час – зайняті і вірять в те, що їхні діти дорослі. Але з власної практики скажу, що такі речі існують. Тому потрібно емоційно зближуватися батькам із дітьми. Нормально, коли у пубертатному періоді, дитина не розповідає всіх секретів мамі чи батьку, адже в такому віці вона на етапі сепарації – виходу із сім’ї», – розповіла фахівчиня.



З її слів, у підлітковому віці дитина обов’язково повинна мати хобі, під час якого працює тіло. Це може бути якийсь із видів спорту.

«Обов’язково потрібно працювати із набуттям духовності, бо це – вектор суїциду. Зі свого досвіду скажу, що основною причиною самогубств серед дітей є відсутність духовного розвитку у батьків, і, як наслідок, і у самих дітей. Батьки обирають вектор матеріального забезпечення, оминаючи духовну складову», – каже психологиня.

Вона акцентувала, що інформації недуховного формату в інтернеті дуже багато.

«Поквитаєтесь із життям – і вам буде щастя», «будете себе різати – вивільниться ваша душа», – кажуть у групах суїцидального спрямування у мережі.

«До мене на консультацію приводять дітей, які запевняють, що, завдаючи собі порізів, їм стає добре. Ці діти перекладають специфічні статті із демонічним вмістом з іноземних мов, полюють за цією інформацією, яка й провокує ці стани. Не має значення кількість проведеного часу дитини з батьками. Важлива якість», – підкреслила Юлія Арсенюк.

Водночас вона зазначила, що цьогоріч кількість звернень батьків щодо суїцидальних нахилів їхніх чад збільшилась: лише за останній місяць таких дітей було троє. Для порівняння: ще рік тому могло не бути жодного такого випадку в місяць.


Психологиня наголосила, що станом на сьогодні цілодобово працює національна професійна лінія з питань профілактики самогубств і підтримки психічного здоров'я за номером 7333, куди у разі тривожних станів можуть телефонувати або самі підлітки, або ж їх батьки.

Вікторія СЕМЕНЮК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А то все наслідки "тупого зависання" в інтернеті, у спільнотах які психологічно ламають ще нестійку психіку підлітків, граючи на їхніх страхах, і акцентуючи увагу на недоліках
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні