Обмін старих монет та купюр: що робити, якщо банки відмовляють

0
3
Обмін старих монет та купюр: що робити, якщо банки відмовляють
В Україні з 1 жовтня вийшли з обігу монети номіналом 25 копійок.

Також тепер заборонено розплачуватися купюрами, які були надруковані до 2003 року. Однак позбутися від невалідних грошей стало складним завданням, адже банки відмовляються міняти банкноти та приймати копійки. Що робити в такій ситуації – читайте нижче.

Журналісти видання “Сьогодні” вирішили провести експеримент і вирушили в банк, щоб поміняти монети номіналом 25 копійок сумою понад 300 гривень. У першому ж банку, державному, відмовилися поміняти гроші, тому що журналісти не є клієнтами банку. Мовляв, послуга надається тільки “для своїх”. Керівництво банку продовжило захищати свої позиції.

“У нас в банку обмін здійснюється тільки для ідентифікованих клієнтів. Це аргументується внутрішнім положенням банку, що необхідно для безпеки фінансової установи, для безпеки самого клієнта, для розуміння, хто здійснює таку операцію”, – Олександр Мешканців, представник пресслужби банку.

В іншому банку відмовилися міняти монети, тому що не було машини для рахунку монет.

“Я вручну рахувати не буду”, – ось і вся аргументація для відмови.

Тільки в третьому банку і з комісією журналісти змогли обміняти старі монети. Спеціальна комісія банку склала 50 гривень.

“У нас тепер введена комісія на обмін. Мінімальна комісія – 50 гривень. Пів відсотка від суми, але не менше 50 гривень”, – заявила касир.

Нацбанк заявив, що про комісії чує вперше. Там відзначають, що банки не мають права встановлювати комісію на обмін старих вітчизняних грошей. А ще у Нацбанку запевняють, що обмінювати старі гроші зобов’язані всі ліцензовані банки.

“Ніхто не має права вам в робочий час відмовити в обміні грошей, посилаючись на те, що не працює машинка для обліку, немає касира, або з якихось інших причин”, – каже Андрій Блінов, координатор експертної платформи національного банку України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні