У Китаї розробили біонічне око, яке може бачити в темряві

0
2
У Китаї розробили біонічне око, яке може бачити в темряві
Дослідники з Гонконгського університету науки і технологій створили біонічне око, яке може перевершити чутливість людського ока.

Пристрій являє собою тривимірну штучну сітківку, яка отримала високощільну матрицю світлочутливих нанодротів, - передає Finance.UA.

“У майбутньому ми зможемо використовувати це для поліпшення протезів зору та гуманоїдної робототехніки”, – сказав науковий співробітник гонконгського університету науки і технологій Чжиюн Фань.

Команда, очолювана Фанєм, вирівняла вигнуту мембрану з оксиду алюмінію з крихітними датчиками з перовскіту, світлочутливого матеріалу, який використовується в сонячних елементах. Дроти, що імітують зорову кору головного мозку, передають візуальну інформацію, зібрану цими датчиками, на комп’ютер для обробки.

Нанодроти настільки чутливі, що можуть перевершити оптичний діапазон довжин хвиль людського ока, дозволяючи йому реагувати на довжини хвиль 800 нанометрів, поріг між візуальним світлом та інфрачервоним випромінюванням. Це означає, що він може бачити речі в темряві, коли людське око вже не справляється.

“Людина, яка використовує штучне око, отримає здатність нічного бачення”, – сказав Чжиюн Фань.

Кожен квадратний сантиметр штучної сітківки може містити близько 460 мільйонів нанорозмірних сенсорів, замінюючи, за оцінками, 10 мільйонів клітин в сітківці людини. Це говорить про те, що воно може перевершити візуальну точність людського ока.

«Я думаю, що протягом приблизно 10 років ми повинні побачити деякі дуже відчутні практичні застосування цих біонічних очей», — сказав Хонгру Джанг, інженер в Університеті Вісконсін-Медісон, який не брав участі в дослідженні.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні