«Промосковські попи смикались і вовтузилися, як грішники», - свободівець розповів про провокації поляків

11
7
«Промосковські попи смикались і вовтузилися, як грішники», - свободівець розповів про провокації поляків
У польському містечку Сагриня учасника делегації волинян назвали "бандерівцем" і викликали поліцію.

Під час пам’ятних заходів 10 березня у спаленому польською Армією Крайовою українському селі Сагринь на Грубешівщині польські шовіністи двічі намагалися влаштувати провокації, - проце розповідає заступник голови Волинської «Свободи», перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик на сторінці видання
Волинь Online.

Подаємо текст розповіді без змін:

«Найперший «сюрприз» очікував нашого луцького священика з УПЦ Київського патріархату отця Дмитра, якого делегував до Сагриня митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Ще перед початком дійства місцеві православні попи заявили отцю Дмитру, що вони не можуть звершити з ним спільної панахиди, мовляв, у нього «церква не та»…


Ліпше б вони того не казали. Бо у своєму виступі я не пропустив нагоди сказати, що з нами приїхав український священик, аби звершити на цій братській могилі молитву українською мовою. Навів приклад прифронтової Волновахи, де на Водохреще молитва звучала українською і запитав: якщо вже й там, на Сході, де українці ведуть кровопролитну війну з Московією, відбувається цей ментальний злам, то чому ми не можемо зробити так само над могилами українців на Заході?

Коли ж нарешті відійдемо від традицій Москви та «русского міра»? Промосковські попи засмикались і завовтузились, як ті грішники, яким підлили масла у вогонь. А невдовзі показово покинули українське кладовище, де чекаючи завершення пам’ятних заходів. Мабуть, не захотіли чути української молитви. То кому ж вони насправді служать?


Надалі все відбувалося за нашим, українським сценарієм. Уперше на пам’ятні заходи до Сагриня завітали державні посадовці найвищого рівня. У супроводі Генерального Консула України в Любліні Василя Павлюка цьогоріч до Сагриня прибули екс-міністр МЗС, нині Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця та заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар.

Останній висловив упевненість, що до 75-ї річниці трагедії в Сагрині пам’ятник загиблим українцям нарешті відкриють, про це, мовляв, ведеться мова на рівні президентів двох держав. Нагадаю, що вже минуло більше десятка років, як коштом Волинської громади пам’ятник невинним жертвам АК тут встановили, а його й досі офіційно не відкрито…


Пан Боднар уже роздавав інтерв’ю журналістам, як свою справу розпочали польські провокатори. Хтось ззаду настирливо «налягав» мені на вуха, що не треба було тут згадувати про Бандеру і УПА. Мусолив уже залояжену тезу про те, що «з Бандерою, зі злочинами УПА і тою чорно-червоною шматою ви до Європи не ввійдете»…

Я природньо хотів різко відреагувати на «ту шмату», але якраз за мить перед тим попросив отця Дмитра розпочинати українську молитву, і той саме її розпочав. Тому коротко відрізав провокатору: «Ввійдемо ще швидше, як ви думаєте». І разом з іншими став молитися. Завершили ми цю молитву виконанням у Сагрині Національного Славня України.

Це вже згодом, прокручуючи в пам’яті цей епізод, піймав себе на думці, що провокатору, мабуть, якраз і потрібна була моя емоційна та неадекватна реакція на вислів «злочини Бандери і УПА». Диктофонний запис цієї ідеологічної дуелі можна було би ефектно використати у фабрикуванні справи про порушення закону про заборону «бандеризації». Але Бог і молитва врятували від цього.


Вдруге від провокації врятували наші волиняни. Просто на кладовище в Сагрині черговий польський шовініст викликав поліцію. Нічого святого. Привів поліціянтів до мене і вимагав допитати за те, що я тут «прославляв Бандеру». Мовляв, має відповідний диктофонний запис. Як ще один доказ, тицяв пальцем на мій свободівський значок і твердив, що я – бандерівець.

«Так, це – «Свобода», а я – бандерівець, і я цим пишаюся. Кожне своє сказане публічно слово готовий підтвердити», – відповів йому.

Тим часом полісмени затребували документи, щоб встановити мою особу, і Бог знову дав мені розум холоднокровно і з посмішкою це зробити… Нікого з влади на кладовищі вже не було, тут залишалися лише ми, волиняни. Вдячний представникам «Просвіти», «Холмщини», Українського інституту національної пам’яті, Братства ветеранів ОУН-УПА імені Клима Савура, побратимам зі «Свободи», депутатам обласної ради Сергію Сіваку та Луцької міської ради Віктору Ящуку і Миколі Романюку, які в ті хвилини виявилися поруч.

Окремий респект – Тетяні Єремеєвій, яка не лише спорядила до Сагриня додатковий мікроавтобус із «просвітянами», але й прибула сама та активно втрутилась у нашу ідеологічну перепалку. Записавши реквізити мого закордонного паспорта, поліціянти відступили. А за ними втік, з перекошеним від люті обличчям, яке нервово сіпалось, і той шовініст-провокатор.


Воістину, як зауважив один із побратимів-свободівців, «нерозумні той закон писали, нерозумні й беруться його виконувати»… Вважаю за потрібне розповісти про це землякам-українцям, аби розуміли, що і як насправді відбувається. Аби навчитись ефективно протистояти подібним провокаціям. Ще раз дякую всім українцям, волинянам, що відстояли в Сагрині Україну і нашу національну гідність! Попри ці безглузді антиісторичні антиукраїнські закони, дух Бандери знову переміг!»


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Потрохи поляки показують своє справжнє обличчя як і росія. Ви що теж виявляється без Українців неповноцінна нація
Відповісти
Коли вже ті псевдопатріоти зрозуміють що світ і Європа не сприйме тих ряжених попів КП самозванців-розкольників. Європа хоч і демократична але для них канонічність то є основа основ. Добре що поляки не підігрують а чітко доносять свою позицію пирожикам і михаїлам що така "патріотичність" в Європі не пройде. А взагалі шкода що делегація представлена такими чинушами і кепістами. Авторитету Україні такий склад не додає.
Відповісти
Маячня контужених кремлівським агітпропом.
Відповісти
Диви як "каноническиє" розвонялись. За поребрик, в Мордор. Валіть до Гундяєва, челом біть за пару блоків цигарок. Який патріарх, така і його церква.
Відповісти
До дня памяті жертв Холокосту поляки прийняли закон про заборону "бандерівської ідеології" (УНН з посиланням на Dorzeczy)?, a
Украина - единственная страна в мире, где:
- за 20 лет до Холокоста был ГЕНОЦИИД (1917-1920);
- руководство страны заставляет чтить погромщиков во главе с Петлюрой!!!
- на могиле жертв Холокоста (Бабий Яр) стоит памятник пособникам убийц (коллаборантам ОУН).
В мире идет борьба с бывшими нацистами, а в Украине нужно бороться с их героизацией!!!!
Відповісти
У алкопирожика все провокаторы и подлецы - один он святой
Відповісти
Хто посилає тих псевдо патріотів на кшталт шизофреніка Пирожика і Порика КП представляти Україну за кордоном? Це ж який сором. Поляки ж думають, що в Україні всі такі дурні. Просто жах.
Відповісти
Дороги Волиняне,чи Вам не соромно що Ви поїхали до ПОЛЬЩИ і там показали свое негативне обличчя.І що Ви думали що духовенство православне Православної Церкви стане поруч з Вашим неканрничним розкольником і разом будуть співслужити панихіду,а пощо брати це чудовище РУН ВІРИ тим Ви змагаєтесь хвалитися що НЕОПОГАНЬСТВО починаєте розповсюджувати по цілій Україні.ЛЮДЕ ДОБРИ СХАМЕНІТСЯ ЩО ВИ РОБИТЕ,ЯКЕ ОБЛИЧЧА ПОКАЗУЕТЕ НА ЗОВНІ УКРАЇНСЬКОГО Б А Г Н А!!! І Бога не боїтесь ,і вже стику ниякого не маете.А подумайте яку кривду причиняете для невеликої місцевої православної громади на Холмщині.Ще раз кричу і молю Вас :СХАМЕНІТСЯ!!!Не туди Ваша дорога!!!
Відповісти
Молодці,українці.
Відповісти
То тилькі алкаш і бандерівець зі своїми філаретівськими попами з розколу,а ще і неопоганин РУН ВІРИ МОЖУТЬ І МАЮТЬ ВІВАГУ так осмішувати Україну за межами ріднього краю!І я за голосом РУСЛАНА кричати му СХАМЕНІТСЯ !!!Схаменітся дурні українці !!!
Відповісти
Руслан Піддубний, Ігор синишин- типові представники адептів ФСБшного патріарха, цигаркового короля Кирюхи, неспроможні зв'язати і двох слів, висловити свою думку, яскраво демонструють всю тупість і убогість прихильників " руSSкого міра і руSSкого православія".

Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні