16 липня, 2016, 21:29

Про Швидкого, елітний будинок та «любих друзів»

Я, звичайно, десь розумію логіку намірів Генпрокурора Юрія Луценка побачити Віктора Швидкого заступником прокурора області.

Як він заявив під час прес-конференції: "У мене було багато помилок при роботі в міліції. Але я не здаю своїх. Я нікого не кинув. Тому всім, хто хоче після очищення працювати, я гарантую «спину»".

Про те, що Швидкий - для Луценка свій "в доску", думаю всі, кому цікаво це читати, знають. Поясню коротко: Юрій Луценко був Міністром внутрішніх справ 4 лютого 2005 — 1 грудня 2006 та 18 грудня 2007 — 28 січня 2010. Віктор Швидкий керував обласним управлінням МВС за часів, коли головою ОДА був Володимир Бондар - з серпня 2005-ого по січень 2007-ого року. Після цього працював заступником голови облдержадміністрації, а з січня 2008 року - знову начальником УМВС України в області.

І лише у 2010 році через перемогу Януковича і прихід «іншої» влади він не продовжив працювати та пішов на пенсію, до цього приватизувавши службову квартиру. (До роботи на Волині він також працював у міліції у Кривому Розі, на Закарпатті, а ще пізніше на Дніпропетровщині)

Але завдяки нещодавньому розслідуванню Юрія Горбача ми наочно побачили, що в елітному містечку "Рукавичка", що в Лищі біля Луцька, Швидкий має не менш елітний будинок: "На ділянці площею 20 соток розмістився житловий будинок площею 347,7 кв. м. та господарські споруди".



Під час громадських слухань щодо можливого призначення начальником міліції області у 2014-у він зізнався, що "будинок, який там є, я купив, будучи на пенсії в 2011-ому році, ділянки ніякої я не брав". Але тільки у 2010 році він звільнився із правоохоронних органів.

Тому перше запитання до кандидата на посаду заступника прокурора області: як можна багато років працювати в міліції та ОДА за не надто високу зарплату і лише через рік після виходу на пенсію купити такий будинок в елітному містечку? Може ми чогось не знаємо?

Видання «Волинь-24» цитує Юрій Луценка: «Віктор Швидкий, думаю, точно знає все, що робиться у Волинській області. І, за моєю інформацією, має високий авторитет в правовохоронців. Тим більше, що ми з ним уже два Майдани пройшли. Міліціонер не є добрим прокурором - це загальновідомо, але саме той, хто курує силові структури міліціонером може бути. Єдине, треба щоб була психологічна сумісність. Слово за Максимом (чи призначати Швидкого першим замом – ред.)».

Але «треба щоб була психологічна сумісність» - ну зовсім не єдина перешкода. Бо той факт, що Віктор Швидкий і Володимир Бондар є друзями Юрія Луценка, ніхто навіть не збирається заперечувати.

Чи стало це основною підставою такого вибору? Не знаю. Але якщо Луценко справді хоче бути якимось «іншим» прокурором і під час відвідин областей «розносить» підлеглих за корупцію та «кришування», то своїх друзів навпаки треба тримати подалі від прокуратури - від «гріха» подалі.

В нашій країні є багато органів, де потрібні «загартовані револяціями реформатори», якщо Віктор Швидкий справді є таким. Хоча щодо цього теж є сумніви.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні