12 липня, 2016, 09:57

Бюджетні гроші і далі не хочуть ділити відкрито

На 14 липня запланована чергова сесія обласної ради, одним з питань якої буде внесення змін до бюджету та розподіл понад 52 мільйонів коштів від перевиконання доходної частини бюджету за результатами першого півріччя.

На жаль, вкотре в роботі ради порушується її регламент та принципи відкритості, публічності і рівності можливостей депутатів виконувати свої депутатські повноваження. Не відомо коли і чи буде взагалі засідання погоджувальної ради.

Сьогодні засідання бюджетної комісії, а матеріали щодо питань, які будуть розглядатись на ній мною отримано лише вчора. Що це: голова бюджетної комісії за передвиборчими перегонами до Верховної Ради забула про свої обов’язки, чи це зроблено спеціально, щоб члени комісії не мали змогу ознайомитись з матеріалами, а кошти по-тихому роздерибанили окремі депутати?

Переглянувши зміни до бюджету я бачу, що гроші планують виділити десь на 40 об’єктів, з яких 7 припадає на Камінь-Каширський та 6 – на Любомльський райони.

Не будуть обділені коштами і Ківерцівський та Іваничівський райони.

Це при тому, що Іваничівський та Любомльський райони отримають цього року по 3 мільйони гривень на соціально-економічний розвиток своїх територій.

Мені цікаво: в попередні роки ці райони були найбільш обділені, чи просто працює чиєсь надсильне лоббі, яке „проштовхує” свої приватні інтереси?

В той же час, сусідній з Іваничами Локачинський район не отримає жодної копійки з державного бюджету, нічого не передбачено йому зараз і в обласному бюджеті.

Лише один об’єкт передбачено зараз до фінансування у Старовижівському районі, це Любохинівська школа, з мізерною, виходячи з обсягу робіт сумою 1 мільйон гривень коли для перекриття приміщення, враховуючи що 1 мільйон гривень передбачено в Старовижівському районному бюджеті для співфінансування, необхідно біля 9 мільйонів.

В той час, без вивчення питання, без належного огляду та експертної оцінки, без співфінансування виділяються кошти в обсязі 1 мільйон гривень для купівлі в приватної особи в селищі Цумань приміщення Будинку культури, яке чомусь у свій час стало непотрібне громаді і продане, а тепер раптом хтось спохватився і хоче викупити його назад, при чому не за свої гроші, а за кошти області.

Ще одне питання: виділення асигнувань на ремонт доріг. Невже в Ківерцівському районі більше розбиті дороги ніж в сусідньому Рожищенському, що туди спрямовується левова частка коштів на ремонт доріг?

Я буду наполягати щоб кожен об’єкт, який буде винесено на комісію розглядався окремо. Щоб стало відомо: хто з депутатів вносив пропозицію до фінансування, чи є на об’єкти проектно-кошторисна документація, чи передбачено співфінансування з місцевих бюджетів.

Не може бути так, що одні громади пишуть проекти, виносять їх на обговорення та конкурси, як то конкурс місцевих ініціатив, чи проект „Місцевий розвиток – орієнтований на громаду”, а іншим, якийсь депутат - „меценат” просто роздає, при тому не свої, а бюджетні кошти.

Лише прийняття бюджетного регламенту та втілення „життя” в прийнятий на минулій сесії обласної ради Порядок використання коштів обласного фонду розвитку допоможуть покласти край залаштунковим іграм в стінах обласної ради.

Принцип роботи фракції „САМОПОМОЧІ” в обласній раді лишається незмінним; кошти платників податків, які надходять до обласного бюджету мають розподілятись прозоро, з участю громад і спрямовуватись на стратегічно важливі

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні