28 вересня, 2016, 11:15

«Муніципальна лікарняна каса» - за лаштунками благодійності

Добровільно-примусові внески у лікарнях міста стали вже звичним явищем для лучан. Лише одиниці цікавляться подальшею долею сплачених коштів і майже ніхто не може дати чітку відповідь, куди ж ці гроші у підсумку спрямовують ті, до кого потрапляють величезні суми сплачені пацієнтами.

Я неодноразово піднімав питання щодо повної реорганізації системи охорони здоров’я Луцька, яка роками занепадала під протекторатом екс-начальника управління охорони здоров’я Федора Кошеля. Чиновник-комуніст не з чуток знайомий з проблемами медицини міста, доволі добре освоївся у питанні збору коштів на допомогу у боротьбі із цими самими проблемами, які роками накопичувалися за його головування.

Нагадаю, міське управління охорони здоров’я перебувало під монополією Кошеля з 1983 року. У публічних виступах він завжди на стороні громади Луцька, бідкається про недофінансування та проблеми, які нібито цілком об’єктивні. Прогалини свого керівництва Кошель намагається вирішити коштом громади, мовляв, платіть гроші і тоді отримаєте якісну послугу.

Уже тривалий часу напругу серед пацієнтів та медперсоналу лікувальних закладів Луцька створюють так звані «благодійні внески». Збором данини із пацієнтів в луцьких закладах охорони здоров’я займається благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса», засновником і керівником якої є той самий екс-начальник управління охорони здоров'я Луцької міськради Кошель Федір Гнатович.

Діяльність цієї благодійної організації покрита мороком. Опубліковані звіти «Муніципальної лікарняної каси», швидше юридична «галочка», аніж демонстрація реального стану речей. Одне можна сказати напевно – це величезні суми громадських коштів, які на сьогодні ніхто належним чином не контролює.

На відміну від пацієнтів, які сплачують внески у «Муніципальну касу» є ті, хто все ж отримує з таких поборів солідні дивіденди. Автомобіль ВАЗ 2110 АС 0024 ВВ – одна із інвестицій у сферу охорони здоров’я міста.

Яке відношення легковий автомобіль для перевезення чиновників до медицини спитаєте ви? Якщо заходити зовсім здалека, то зв’язок все ж можна знайти: невдовзі після дороговартісної покупки, авто передають в оренду міському управлінню охорони здоров’я для того ж Кошеля (в організації, до слова, на той момент вже був транспортний засіб). А от до реального сприяння охороні здоров'я це немає жодного стосунку.

Чиновник, який публічно вболіває за медицину, безумовно розуміє, що є більш доцільні статті для застосування коштів громади: придбання вакцини, медичних засобів та сучасного обладнання тощо, про брак яких йдеться чи не на кожній нараді медиків.

За логікою Кошеля, виходить, що у сфері охорони здоров’я у нас те так вже й погано, раз на благодійні кошти, еквівалентні тисячам доларів США «Муніципальна каса» закуповує квіти і подарунки, здійснює передплату на газети і журнали. Якщо б це відбувалося із особистого гаманця пана Кошеля – непорозумінь би не виникало, але виплати здійснювалися із джерела, що наповнюється коштами тисяч зубожілих пацієнтів Луцька.

Найбільше запитань викликає діяльність Муніципальної каси в єдиній у Луцьку міській лікарні. Саме тут розмір благодійного внеску найвищий. Для прикладу, у 2014 році зібрали 4, 6 млн. грн., а на розрахунковий рахунок лікарні перерахували лише 180 тис. грн. Все решта - приватні закупівлі товарів і послуг, велика частина яких до медицини мають досить опосередкований стосунок.

Можливо, усі ці кошти навмисне виводяться з-під контролю держави у відомий спосіб? Тоді це вже сфера корупції, яка підлягає детальній перевірці. Подейкують, що є факти, коли не вся готівка доходить до каси, адже пацієнти досить часто говорять про невидачу чеків. А можливо за цим всім стоїть стійка організована група, ознаки якої детально розписані в Кримінальному кодексі України?

Наступне, що викликає запитання – різниця у тарифах між обстеженнями в Луцькій міській лікарні і ЛЦПМСД (колишніх поліклініках). Де єдина тарифна сітка, про яку так багато говорять протягом останніх років? Кому вигідно, щоб її взагалі не існувало? Дотепер збір «благодійних коштів» «Муніципальною лікарняною касою» як і раніше здійснюється в ручному режимі.

З огляду на проаналізовані матеріали щодо діяльності «Муніципальної лікарняної каси», яку очолює Федір Кошель, переконаний у невідкладній потребі створення комісії із представників депутатського корпусу, громадськості, які детально вивчать схеми із залучення і використання «благодійних внесків» згаданою організацією.

Проблеми у медичній галузі міста суттєві, але вирішувати їх потрібно не коштом лучан, а за рахунок впровадження сучасних методів роботи, інновацій, залучення інвестицій, захисту грантових проектів, поступового запровадження принципів страхової медицини.

На сьогодні у Луцьку існують ще дві каси, які залучають кошти громади – це ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» і «Лікарняна каса «Допоможемо собі», однак принцип їхньої роботи докорінно інший. Організації працюють за принципом страхової медицини, внески добровільні і вираховуються із зарплат, а тому не мають нічого спільного із «примусовою» благодійністю «Муніципальної лікарняної каси».

Публічні ж заяви Кошеля і зацікавлених осіб про три каси і боротьбу конкурентів за внески - примітивна спроба відволікти увагу громадськості від справжньої проблеми, причиною якої є колишній чиновник. Втім, детальна перевірка діяльності «Муніципальної лікарняної каси», яку я маю намір ініціювати найближчим часом, дасть змогу зрозуміти, чому це протистояння настільки принципове та гостре.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Глазунов хоч і не медик, а правий. Гнати корупціонерів
Відповісти
Хочу заперечити автору. Хто має фінансувати хворих якщо держава і місто умили руки? Знаю Вашу відповідь - головний лікар)))), але це смішно. Медицина давно перестала бути безкоштовною. Просто треба набратися сил і визнати це. Стосовно ефективного використання коштів в лікарнях то будемо вдячні за факти зловживань.
Відповісти
ПЕРЕВІРИТИ І РЕГУЛЯРНО ПЕРЕВІРЯТИ ТРЕБА ВСІ ГРОМАДСЬКИ ОБ;ЄДНАННЯ,ЩО ЗАЛУЧАЮТЬ КОШТИ ГРОМАДЯН,ЯК В ЧАСТИНІ ЗАЛУЧЕНЯ,ТАК І В ЧАСТИНІ ВИКОРИСТАННЯ. ВОНИ ЧАСТО ПРИКРИВАЮТЬСЯ СВОЇМИ СТАТУТАМИ, ЩОДО ЗАБОРОНИ ПЕРЕВІРОК. ЧАСТО ЇХ "КРИШУЮТЬ" СТРУКТУРИ ВЛАДИ І ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ. РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРЕВІРОК ДОВОДИТИ ДО ВІДОМА ГРОМАДИ , АДЖЕ ЦЕ КОШТИ ЛЮДЕЙ .
Відповісти
Перевіряти треба зовсім не громадські об"єднання, а благодійні такі як кошеля, які не залучають кошти людей, а вибивають з них у лікарнях.
Відповісти
Для цієі публікаціі напрошується інший заголовок, а саме:"як луцький тарган на чужому горбу до раю преться"! Я цього ханигу знаю з тих пір, як він ще заступником був у данилюка петра. Багато чого про цього пройдисвіта кошеля федю знаю. Людина без честі і совісті. Начальству завжди в рот дивився і вибачте ж...у лизав. Чмо!
Відповісти
Іде боротьба за міську лікарню і гроші муніципальної каси.
Відповісти
На мою думку дмитро поставив правильні запитання і запросив лучан до дискусіі про розвиток медицини в місті. Але цю розмову в інтересах людей потрібно вести ширше,бажано на телебаченні, на шпальтах інших З М І. Люди зможуть самі дати оцінку міській владі , кошелю і його кишеньковій муніципальній касі
Відповісти
Якщо це все правда, що пише Глазунов, то Кошель це тварина. Нас заставлють з людей збирати гроші, шукати на ремонти, а самі що товрять? І цікаво яким боком там Наша?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні