--> Водії на «бляхах» таксують незаконно, - волинський адвокат | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Водії на «бляхах» таксують незаконно, - волинський адвокат

2
4
Водії на «бляхах» таксують незаконно, - волинський адвокат
Нещодавно в Україні почали жваво обговорювати тему автомобілів на «бляхах» – машин із європейськими номерами. Власники транспортних засобів на іноземній реєстрації влаштовують пікети з вимогою дешевшого розмитнення і дозволу возити в Україну авто старіші 2010 року.

Натомість частина українців виступає проти таких пропозицій і заявляє, що авто на «бляхах» – незаконні і небезпечні. Зокрема, на Волині три аварії з п'яти відбуваються за участю авто на єврономерах.

Чи законно в Україні їздити на «бляхах», чи можна водіям авто на єврономерах займатися бізнесом та чи реально знайти винуватця аварії за участю таких машин, розповів волинський адвокат Андрій Лукашук.

– Автомобілі на «бляхах» – законні в Україні?

– Законодавством України чітко визначено, що автомобіль на іноземній реєстрації може перебувати на території країни. По-перше, як транзит - не більше 10 днів. Згідно зі статтею 95 Митного кодексу, немає значення хто його ввіз.

По-друге, ввезення транспортного засобу на «бляхах» можливе на один рік за правилами Стамбульської конвенції. Тобто громадянин України може спокійно їздити на цьому автомобілі, якщо за документами він – співвласник машини і вписаний до техпаспорту, виданого за кордоном.

По-третє, українець, який підписав контракт з іноземною компанією, на яку зареєстрований автомобіль, може користуватись автомобілем на єврономерах на території України не більше року в режимі «тимчасового ввезення» (згідно зі ст. 108 Митного кодексу України).

– Є якісь обмеження терміну перебування автомобіля на «єврономерах» в Україні? Чим грозить протермінування?

– Законодавством визначено, що «тимчасове ввезення транспортних засобів дозволяється громадянам-нерезидентам для власних потреб терміном до одного року», що і відбувається нині. Іноземець завозить авто та через рік зобов’язаний його вивезти. Українці, у свою чергу, протягом року користуються транспортним засобом.

За перевищення встановленого терміну перебування транспортного засобу на іноземній реєстрації на території України є лише штраф від 10 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж від 170 гривень до 8500 гривень.

Однак працівники поліції не мають права перевіряти авто, оскільки це - повноваження митниці. Наприклад, якщо такий автомобіль затримали через аварію або інше правопорушення, тоді правоохоронці можуть зробити запит до митниці, і з'ясувати, коли цей автомобіль заїхав на територію України. Якщо є порушення, митниця вправі притягнути до адміністративної відповідальності, тобто накласти штраф і зобов'язати цей автомобіль вивезти. Просто зупинити та вилучити транспортний засіб на штрафмайданчик з метою перевірки поліцейські не мають права.

– Які документи повинен мати водій автомобіля на іноземній реєстрації? У яких випадках, і чи має право поліція конфіскувати автомобіль на «бляхах»?

– Водій повинен мати посвідчення, паспорт на машину – «бріф», техпаспорт та страховий поліс. Залежно від того, як автомобіль ввезли в Україну та чи зареєстрований він на іноземну фірму, необхідно мати контракт з іноземною компанією, шляховий лист, довіреність на управління службовим автомобілем та інші супроводжуючі документи від фірми.

Якщо авто заїхало на територію країни легально, поліція не має права його конфісковувати.

– Чи можуть водії на «єврономерх» займатися бізнесом, наприклад, таксувати?

– Якщо говорити про таксування, то для такої категорії підприємницької діяльності є чітко визначений перелік документів, котрі повинен мати підприємець. Зокрема, витяг з Єдиного державного реєстру про реєстрацію підприємця чи юридичної особи, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу або тимчасове свідоцтво про реєстрацію, якщо автомобіль орендований тощо.

Натомість у авто на єврономерах немає свідоцтва про реєстрацію на транспортний засіб чи тимчасового свідоцтва, коли авто в оренді. Є «бріф», а не свідоцтво. Такий автомобіль не можна тимчасово зареєструвати, оскільки відсутня відповідна юридична процедура.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Не знаю, що гірше: авто на «бляхах» чи «Жигулики» і «Москвичі», - луцький автомобіліст

– Як відшкодувати завдані збитки, якщо ти втрапив у аварію, винуватцем якої був водії на «єврономерах»?

– Важливо, щоб всі учасники аварії мали при собі необхідні документи та страхові поліси на транспортні засоби. Потрібно викликати поліцію, яка складе протокол на винуватця ДТП. У подальшому його направляють до суду для винесення постанови. Також одночасно потрібно повідомити страхову компанію, від якої виписаний страховий поліс.

Якщо ж страхового полісу немає, у порядку цивільного законодавства необхідно звернутися до суду щодо відшкодування завданих збитків. Для підготовки документів до суду про відшкодування завданих збитків потрібно обов’язково звернутись до кваліфікованого адвоката.

– А якщо водій на «бляхах» втік з місця аварії? Узагалі, є якийсь реєстр таких авто?

– Треба запам’ятати реєстрацію на номерних знаках та сам автомобіль. Процедура та ж сама: викликаємо поліцію, яка має оглянути місце ДТП, знайти свідків, подивитися записи з відеокамер.

На жаль, наразі в Україні відсутній реєстр автомобілів з іноземною реєстрацією, тому знайти винуватців аварії складніше.

– Як на законодавчому рівні вирішити проблему «блях»?

– Це питання цікавить багатьох водіїв, особливо тих, хто має авто на єврономерах. Зараз у Верховній Раді на обговоренні є кілька законопроектів щодо врегулювання реєстрації або розмитнення автомобілів на «бляхах».

Особисто я вважаю, що необхідно узаконити всі автомобілі на іноземній реєстрації шляхом розмитнення, зареєструвати їх належним чином. Звичайно, ціни на розмитнення таких автомобілів повинні бути доступні та вмотивовані. Це дало б додаткові надходження до місцевих бюджетів та в подальшому допомогло би привести до ладу наші дороги.

Розмовляла Надія МІЩУК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я не проти цивілізованого використання "блях", але адвокату, перш ніж давати це інтерв'ю, треба було б почитати митний кодекс.
Відповісти
треба шоб цей дядько авакова проконсультував
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні