Як у Луцьку народжується цукор

0
6
Як у Луцьку народжується цукор
Розповіли, як із цукрових буряків виробляють цукор.

Про це йдеться на сайті Гнідавського цукрового заводу.

Коли розпочинається збір урожаю на поля виїжджають комбайни – вони збирають буряк. Спершу відділяють листя, адже вони для виробництва цукру абсолютно не годяться, далі буряк проходить через нутрощі комбайна та потрапляє в бункер. За годину такий монстр може зібрати 25 тонн цукрових буряків.

На цукровому заводі буряки пропускають через кілька ванн з водою, головне – змити землю та весь бруд. Далі починається безпосередньо процес переробки сировини. Буряк ріжуть на шматки, адже таким чином легше переробити твердий овоч.

Отриману масу пропускають через кип’яток. Так буряки віддають цукор. Із відходів виробляють корм для тварин.

У воді окрім цукру знаходяться багато інших елементів, які погано впливають на якість кінцевого продукту, тож їх потрібно позбуваються. Воду пропускають через численні фільтри. Щоб збільшити концентрацію солодкої речовини вода проходить кілька ступенів очистки. У підсумку виходить густий сироп.

Головне завдання - зробити з цього сиропу кристалізований цукор. Його знову кип’ятять, щоправда, цього разу за дуже низького тиску. У сиропі з’являються кристали, їх відокремлюють за допомогою центрифуги.

Фактично на цьому процес завершується, частина цукру йде у фасувальний цех, там його фасують у мішки з різною вагою, все залежить від потреб споживача, а з іншої частини зроблять рафінад: готовий цукор зволожують та витискають через квадратні форми.

Таким чином з’являються кубики рафінаду, їх складають в коробки та теж відправляють споживачам.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні