Помер убивця художника УПА Ніла Хасевича

2
4
Помер убивця художника УПА Ніла Хасевича
Колишній працівник КДБ СРСР Борис Стекляр, що був причетний до вбивства українського художника Ніла Хасевича та двох його побратимів 4 березня 1952 року під час облави на криївку, помер на 95-му році життя.

Про це йдеться у некролозі, опублікованому в офіційній газеті збройних сил Росії «Красная звєзда», - пише Zaxid.net.

Відповідно до інформації російської газети, Стекляр помер ще 18 січня після важкої хвороби.

«Світла пам'ять про відважного командира взводу фронтової розвідки, мужнього співробітника контррозвідки, що вміло виявляв у повоєнній Західній Україні залишену німцями аґентуру і зрадників, назавжди залишиться у наших серцях», – йдеться у часописі російської армії.

Про смерть колишнього працівника КДБ повідомив також рівненський сайт «Четверта влада». За даними місцевих журналіств, насправді Стекляр помер 17 січня.

«Увечері 17-го січня у своїй квартирі у Рівному помер 94-річний полковник КДБ СРСР Борис Стекляр», – пише рівненський сайт.

Нагадаємо, Борис Стекляр був одним з головних фахівців КДБ з боротьби з Українською повстанською армією на Рівненщині. Він фігурує у справі про вбивство двох або більше осіб в березні 1952 року, зокрема художника та члена референтури пропаганди Волинського крайового проводу ОУН Ніла Хасевича та двох його побратимів.

У квітні 2017 року Генеральна прокуратура України почала розслідування за фактом вбивства Хасевича працівником органів держбезпеки СРСР Стекляром, який своєї вини не визнавав. За версією Стекляра, Хасевич, незважаючи на пропозицію здатися, убив двох своїх соратників, а потім застрелився.

Окрім того, у Рівненському окружному адмінсуді розглядали справу полковника КДБ Бориса Стекляра. Він намагався, всупереч закону «Про доступ до архівів радянських репресивних органів», обмежити доступ до своєї особової справи.

На засідання він не прийшов, але зрештою звернувся до суду із заявою залишити його справу без розгляду. Суд задовольнив його прохання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Того і живемо як скоти. Жидва після війни та ще й досі по світу шукає нацистських злочинців і судить а тут в Рівному жила кагебістська бл@дь - і українцям бедрики. Дурні хохли
Відповісти
шкода, дуже шкода, що не дожив до суду (публічного, з прямою трансляцією) і не встиг дати свідчення, щоб всі почули, проти тих мразін. міцний дід, кріпкий. щодо судів - вони безперечно ще будуть, але їхні фабули будуть трішечки не такі, як дехто думає.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні