«Там замішана корупція», – ортодоксальні євреї Луцька про передачу синагоги

8
8
«Там замішана корупція», – ортодоксальні євреї Луцька про передачу синагоги
Представниця іудейської ортодоксальної релігійної громади Хана Матусовська переконана, що історичне право на будівлю синагоги у Луцьку має їхня община.

Тим не менше, представниця общини висловлює сумнів, що це право вдасться відстояти без суду.

«Ми маємо право на отримання синагоги. Закон повністю на нашій стороні, будівлю повинні були передати за місяць після того, як наша громада подала заяву. Тільки от там замішанні корупційні схеми, які заважатимуть передачі. Крім того, є якась незрозуміла суперечка з відділом культури. На разі я отримала лише лист, в якому йдеться про те, що вони будуть думати стосовно передачі будівлі», – заявила жінка.

Про передачу приміщення іудейській громаді йде мова не вперше. Проте раніше процесу завадила суперечка між самими представниками нацменшини – ортодоксальними та реформістами.

У разі, якщо цього разу іудеям вдасться повернути історичну будівлю, її планують реконструювати і використовувати в культових та туристичних цілях.

«Ми хочемо повторити європейський досвід. Це буде діюча синагога і водночас там буде музей. Паломники і з України, і з-за кордону приїздитимуть до Луцька. Так як таких пам’яток залишилося не багато – це зацікавить людей і притягне туристів. Євреї з інших країн приїжджають на могили та на пам’ятні місця свого народу. Тільки їм для комфортної подорожі потрібні умови. Єврейському туристові потрібне місце, де він зможе помолитися, знайти кошерну їжу та залишиться на ніч. Якщо цей турист залишиться ночувати в якомусь готелі, відвідає якісь інші місця – він принесе місту користь і гроші. Але якщо умов не буде, тоді він приїде подивиться на будівлю і поїде, місто з цього нічого не матиме», – пояснює доцільність свого проекту Хана Матусовська.

Хана Матусовська розповідає, що кожного року з Америки до Луцька приїздить декілька груп туристів до цієї синагоги. Проте досі їх не помічають, бо вони не лишаються в місті, а відтак – Луцьк не має від цих туристів жодного зиску.

Кошти на реконструкцію синагоги луцькі ортодоксальні євреї планують зібрати за допомогою закордонних общин та організацій.

Понад 30 років будівля синагоги використовувалася Фізкультурно-спортивним товариством «Динамо» як спортивний зал. Крім того, із 2015 року у будівлі розміщувався спортклуб «Інтер-атлетика». Від жовтня минулого року суд зобов’язав ці спортивні організації звільнити приміщення і віддати у власність історико-культурному заповіднику Луцька.

«Був суд, згідно з яким ми змушенні були покинути приміщення синагоги. Купа дітей, молодих спортсменів опинилася на вулиці. Я не міг всіх вигнати, тому боксерів віддав в кікбоксерський клуб, дзюдоїсти та борці тепер займаються в великому залі (сусідня будівля, – ред.), а будівля стоїть пусткою», – розповів заступник голови ФСТ «Динамо» Василь Авраменко.

Наразі історичне приміщення пустує, а розмови про відновлення синагоги – поки не підтверджені жодними паперами.

Ігор ТІТКОВ (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що в нас є без корупції,? Сплошна корупція від президента до міських та сільських рад
Відповісти
Віддайте євреям, поки приміщення не розвалилося зовсім. В Луцьку влада запустила історичні приміщення до жахливого стану... Не думайте тільки про гроші, а про те, що залишите громаді в спадок... Я вас прошу!
Відповісти
Віддайте євреям, поки приміщення не розвалилося зовсім. В Луцьку влада запустила історичні приміщення до жахливого стану... Не думайте тільки про гроші, а про те, що залишите громаді в спадок... Я вас прошу!
Відповісти
Чим скоріше передано євреям, тим скоріше його відновлять. З сумом дивлюся на історичні пам'ятки, одні руїни. Влада думає тільки, як напхати свої кишені.
Відповісти
Не вигадуйте проблем, де їх немає. Не було в нас суперечок з реформістами(прогресивними) і не буде. Ми дві різних конфесії. В нас різні обряди і різні канони. Наша громада представляє традиційний ортодоксальний іудаїзм і є спадкоємцем ортодоксальних громад Луцька і Волині. Ми є потомками хасидського направлення, якє мало в Луцьку декілька синагог і як всі громади утримували цю,як головну молитовню. І ми не є противниками конкурсів, бо про конкурс взнали з сюжету і не конфліктуємо ні з ким. Всі схеми застосовані при сдачі в аренду синагоги були виявлені в суді і ми про низ взнали прочитавши у відкритому доступу судові рішення. Це може зробити будь хто.
Відповісти
А з чого ви взяли,що це ваше?До синагоги,то була частина замку Любарта,це по-перше.По-друге,як ви можете зарати те,що не ваше?Ваша одна стіна,яка залишилась після війни.Решту доудувало і підтримувало Динамо за свої кошти.Віддайте їм кошти ,які вони витрачали роками на відновлення і підтримку, і моліться там.По закону все доудоване-то Динамо власність.Значить,до вашої частини ні входу,ні освітлення,ні опалення немає.Літайте гелікоптером в синагогу.Одного дня Динамо може перекрити вам туди кисень і радуйтесь.
Відповісти
На території Польщі поляки усі синагоги знищили і без німців....
Відповісти
До речі, можна всіх помирити, зробивши там музей. Гадаю, що вірменська, польська громади, караїми та інші нацменшини нічим не звинуватили перед Луцьком. Тим паче, що це колишня оборонна вежа Окольного замку. У ті часи єврейську громаду представляли дрібні та бідні ремісники, які не мали коштів на таке будівництво. Запрсіть працівників музею,істориків університету, вони вам більше розкажуть.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні