Поляки збирають гроші, щоб відновити костел в Олиці. ФОТО

2
2
Поляки збирають гроші, щоб відновити костел в Олиці. ФОТО
Польський Фонд культурної спадщини шукає кошти, щоб повністю відреставрувати костел Святої Трійці в селі Олика на Волині.

За словами голови фонду доктора Міхала Лящковского, відновлення фасаду вимагає великої праці та коштів, - пише Польське радіо.

Нагадаємо, у лютому 2017 року під час зустрічі польської делегації з волинськими чиновниками іноземці заявили, що реставрація костелу - один з пріорітетних напрямків роботи.

"Завдяки дослідженням нам вдалося встановити кольори шарів та фрагменти фресок. Цей проект відновлення фасаду вже готовий, він коштуватиме 1,5 мільйона злотих, це велика сума. Сподіваюся, що нам вдасться зібрати ці кошти.

Чекаємо на результати різноманітних конкурсів та грантів, збираємо гроші від спонсорів та приватних осіб. Маю надію, що нам вдасться зібрати гроші і що у 2018 році, на сторіччя відновлення Польщею незалежності, нам вдасться зробити такий подарунок полякам, котрі мешкають на Волині", - зазначає Міхал Лящковський.

А також додав - у Польщі сподіваються, що до кінця року вдасться відновити початковий вигляд фасаду олицького Колегіального костелу Святої Трійці.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У підземеллях костелу на Волині знайшли унікальні срібні вироби

Наразі над залізними дверима - рідкісна скульптура Бога, який, ніби запрошує до храму. Колись фасад був оздоблений п’ятьма видами мармуру, а на ньому напис латиною – «DEUS DE TUIS DONIS TIBI OFFERIMUS», що в перекладі означає «Тобі Боже цей дар жертвуємо». По обидва боки – дерев’яні годинники.


Зазначимо, змурований у 17 столітті костел Святої трійці вважався найкрасивішим храмом всієї Волині та найгарнішим бароковим костелом Польщі. Тож не дивно, що його реставрація – один з найдорожчих польських проектів на території України.

Останні кілька років костел перебуває на реставрації. Тут уже відновили головний купол та кілька скульптур на стінах.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а шо в польше им нечего делать...
Відповісти
Похвально!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні