У центрі Луцька сотні лучан заспівали «Нова радість стала»

0
0
У центрі Луцька сотні лучан заспівали «Нова радість стала»
В рамках міжнародного етно-фестивалю «Різдво у Луцьку» в неділю, 14 січня, на Театральному майдані обласного центру Волині відбулася громадська акція «Спільна коляда».

Так, у другий день фестивалю, який вже сьомий рік поспіль згуртовує містян та відтворює дух новорічно-різдвяних традицій, у центрі міста зібралося більше сотні лучан. Розпочали громадську акцію з виступів учасників фестивалю «Різдво у Луцьку» колективів з Литви, Польщі та Білорусі.

Завершальний другий день фестивалю відзначився виступами колективів «Ратілеліс» (м. Каунас, Литва), «Галасы Палесся» (м. Брест, Білорусь) та «Домбровіца» (гміна Ясткув, Люблінське воєводство, Польща).

Окрім пісенних та хореографічних виступів гостей, до різдвяних традицій колядування долучилися й фольклорні гурти Луцька та області. Так, лучани, взявшись за руки, закружляли в хороводі.

Згадали й тих, хто захищає нас, завдяки кому ми маємо змогу зустрічати й святкувати Різдво Христове. Зворушливою піснею вшанували тих, хто віддав життя за цілісність та незалежність нашої держави. Окрім цього, прибули на Театральну площу й звіздарі, кожен приніс свою вертепну зірку, як символ Бога, сонця й світла.

«Небесні ангели нам Україну бережуть...»,- співалось у композиції.


Разом з усіма містянами та гостями Луцька до святкових співів і привітань долучилися представники місцевої й обласної влади та духовенство. Усі вони разом виконали відому колядку «Нова радість стала».

Так, заступник декана кафедрального Свято-Троїцького собору ієрей Артем наголосив на тому, що Різдво об’єднує усі народи. А відтак побажав лучанам миру, злагоди та взаєморозуміння.

«Цінуйте час, бо дні лукаві. Ми повинні довірити Господу своє життя, тоді й отримаємо від Нього усе, що нам потрібно», - виступив ієрей.

Присутні на заході заступниця голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець побажала присутнім перемоги, успіху, натхнення та віри. А радник міського голови Ігор Поліщук зазначив, що традиція святкувати Різдво на Театральному майдані повинна продовжуватися, аби згуртовувати сім’ї, родини та жителів міста.

«Різдво – це час, коли варто задуматися про відносини з рідними, з ближніми та усвідомити важливість Христа у нашому житті», - зазначив Поліщук.


Впродовж двох днів фестивалю, на Театральному майдані Луцька діяв святковий ярмарок з традиційними частуваннями. Лучани охоче куштували питні меди, купували вироби з воску. Деякі взяли участь в етно-проекті «Різдвяна майстерня», де кожен міг спробувати свої вміння в рукоділлі.

А завершився дводенний міжнародний етно-фестиваль виступом відомого українського рок-музиканта Олега Скрипки з Le Grand Orchestra, які привітали лучан із різдвяними святами оригінальним виконанням та звучанням колядок і щедрівок.

Текст: Анастасія КАЧИНА
Фото: Ірина КАБАНОВА



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні