Кір атакує українців

2
-9
Кір атакує українців
За даними ЮНІСЕФ, два тижні тому по всій країні було щонайменше 3,5 тис. захворілих на кір. Актуальних цифр поки немає, в МОЗ обіцяють узагальнену статистику лише у понеділок.

У столиці зросла кількість хворих на кір. В Івано-Франківську оголосили карантин у школах. А в Запоріжжі одразу три десятки медиків захворіли на цю недугу. Як борються з кором в Україні – у сюжеті 5 каналу.

На ліжках запорізького інфекційного відділення опинилися лікарі, які допомагали хворим на кір пацієнтам. Загалом – понад 30 медиків. Тепер лікарів та медсестер Запоріжжя вакцинуватимуть додатково.

"Лікарі здебільшого захворіли у віці від 30 до 39 років. Хоча є і студенти, інтерни, які проходили інтернатуру в лікарні, теж захворіли. Як правило, вони не мали щеплень, або занадто багато часу минуло після останнього щеплення", – відзвітувала голова відділення обласного центру МОЗ Марина Колерова.

Побільшало тих, хто хоче вакцинувати дітей. Хтось планово, а хтось привів дитину до лікаря, бо злякався чергового спалаху.

У Чернівецькій області, приміром, від середини осені на кір захворіли майже півтисячі людей. Більшість – діти до шести років. Місцеві лікарі переконані: не завжди запис про щеплення в медичній картці дитини свідчить про те, що його справді зробили.

А медики Дніпра кажуть, що кір до їхнього регіону привезли зі столиці. Перші випадки пішли – дитина з Києва привезла кір у Дніпродзержинськ (Кам'янське, – ред.). Ці самі родичі привезли цей кір у Кривий Ріг. Звідти вже почався спалах", – обурюється працівник департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської ОДА Наталя Шмалько.

А в столиці кількість тих, хто підхопив кір, знову збільшилася. Як зазначив заступник голови КМДА Микола Поворозник: "На сьогодні в лікарнях перебувають 19 осіб. З них –десять дітей та дев'ять дорослих. Решта – хворіють удома. Це близько 77-80 осіб".

У школах Києва в дітей тепер перевіряють не лише наявність змінного взуття, а й довідку про щеплення.

"Вакцина якісна, бельгійська. Я не бачу в цьому ніяких проблем, можна провакцинуватися", – впевнений Поворозник.

"Кір – захворювання дуже важке. Може призвести до летального наслідку. Смерть може настати із двох причин – від запалення легенів або від запалення головного мозку, тобто енцефаліту. Але навіть якщо людина не померла від кору, а просто захворіла – це дуже неприємна недуга, яка на місяць вибиває вас зі звичного життя", – пояснює медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавіна.

Експерт зазначає: "Якщо мова про дитину, то держава надає вакцину безплатно. Вони були закуплені ЮНІСЕФ на замовлення Міністерства охорони здоров'я, і вони є в усіх поліклініках, ФАП, амбулаторіях. Якщо йдеться про дорослу людину, то вона може купити на приватному ринку".

"За медичною допомогою з приводу кору звернулося 28 дітей з міста Івано-Франківська, і 3-4 січня це було вісім випадків. А буквально вчора – 13 випадків за один день", – наголошує начальник управління охорони здоров'я міста Марія Бойко.

Тому в Івано-Франківську зимові канікули збільшилися, принаймні, на тиждень. Школи на час спалаху кору закрили.

"Ми продовжуємо в усіх школах міста канікули на тиждень. За винятком школи №6 – там на два тижні", – звітує директор Департаменту освіти і науки міськради Ігор Смаль.

Водночас кожен з директорів місцевих шкіл може продовжити карантин ще на тиждень у своєму закладі – якщо це буде потрібно.

Теги: здоров'я, кір
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого страшного кором боліли ми всі батьки , дідусі.І діти наші якось перенесуть.Від кору не вмирають, от від вакцини так. Чого пудрите нам мозги, вакцина, яка ніким не перевірена не захищає від кору, а по вашій дурній мові полегшує.Все залежить від організму і імунітету дитини.Скільки діток померло від цих вакцини, а ви далі з себе не зняли відповідальності і ніхто вас не засадив?Ми люди і не ваші піддослідні кроліки. Своїх дітей вакцинуйте цією гадістю, Бо ми силою вас заставим це зробити чинуші-олігархи
Відповісти
Я на власному досвіді переконалася, що вакцинація не завжди вирішує проблеми. У мене двійко дітей. Син, якому вже 20, і донька 9 років. Син, не маючи жодного щеплення, перехворів у трирічному віці на кір. Хвороба минула за три тижні удома і без ускладнення. Донька, яку було привито по всім правилам, в 5 років теж захворіла . Тривало все 6 тижнів, була госпіталізація, хвороба дала ускладнення на слух. Тепер шкодую про всі ці щеплення, і не вірю лікарям!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні